Harry Vardon var den förste professionelle spelaren som använde knickers på golfbanan. Bilden är från 1927. Foto: Getty Images

Följa

Golfens legender: Harry Vardon

Harry Vardon är en av golfhistoriens största spelare. Med sin mjuka sving och sitt rena tillslag vann han sex British Open. Tillsammans med James Braid och J H Taylor var han medlem i det stora Triumviratet som dominerade golfen kring början av 1900-talet.

Text: Anders Nordlund • 2010-03-23 Uppdaterad 2010-03-23

Fakta: Harry Vardon

FÖDD: 9 maj 1870 på Jersey, England. DÖD 20 mars 1937.

MERITER:
• British Open: 1896, 1898, 1899, 1903, 1911, 1914.
• US Open: 1900.

ÖVRIGT: Medlem i det stora triumviratet tillsammans med James Braid och J.H. Tayor. Vardon Trophy delas ut årligen på både PGA- och Europatouren.

Harry Vardon föddes 1870 i Grouville på engelska ön Jersey och växte upp nära Royal Jersey. Där gick han tidigt caddie och lekte golf med “bollar” som han och hans kamrater gjorde av marmor. Egentligen ville Vardon bli trädgårdsmästare eller fotbollsspelare. Det var först när hans bror Tom flyttade till England och fick 12 pund för sin andraplats i en tävling i Skottland som även Harry bestämde sig för att bli golfpro.

Vardon flyttade till fastlandet och fick jobb som pro vid Ripon Golf Club i Yorkshire. Snart flyttade han vidare till Bury och sedan till Ganton i norra Yorkshire, där han kom att etablera sig som en av tidernas främste golfspelare och ambassadör för sporten.

I slutet av 1800-talet hade John Henry Taylor och James Braid helt dominerat brittisk golf. Med hårt arbete blev Vardon tredje mannen i “Triumviratet” som vann 16 British Open. Trion dominerade den professionella golfen i 20 år i Europa. Vardon triumferade i sex British Open – ett rekord som står sig än
i dag, Taylor och Braid vann fem var.

1895 fick Vardon uppmärksamhet i British Open som spelades på St Andrews. Han ledde efter första ronden men tappade och slutade nia. Taylor vann för andra året i rad och befäste sin ställning som den tidens främste. Medlemmarna i Ganton förstod dock att Vardon var en framtidsman och arrangerade ett år senare en utmanarmatch mellan Vardon och Taylor, som Vardon vann klart med 8/6.

En månad senare samma år spelades British Open på Muirfield. Vardon och Taylor ställdes åter mot varandra i en historisk drabbning. Inför sista ronden var Vardon tre slag efter Taylor men kämpade i kapp och de två var lika efter sista ronden. I ett play off, som på den tiden spelades över 36 hål, vann Vardon med fyra slag sitt första British Open.

När Vardon stod på toppen lockades han år 1900 över till USA och stannade i nästan ett år. Han vann US Open på Wheaton i Illinois och förlorade bara en av de många uppvisningsmatcher han gjorde. Överallt i USA hyllades han som “The King of Golf”.

Vardon var som bäst mellan åren 1896 och 1903. Men hans tröttande sätt att leva med långa tågresor tog hårt på hans hälsa. Efter en kraftansträngning och seger i British Open 1903 blev han allvarligt sjuk i tuberkulos. Han ��terhämtade sig aldrig helt men trots att han därefter till och från måste tas in på sanatorium fortsatte han att tävla. Även om han inte längre var så dominerande blev det seger ytterligare två gånger i British Open, 1911 och 1914.

Från 1903 till sin död 1937 var han verksam på South Herts i norra London. Där gav han lektioner, skötte banan och utvecklade sitt eget spel.

Vardons stans var bredare och svingen mer upprätt än vad som var vanligt på den tiden. Han spelade också med en svagt böjd vänsterarm i baksvingen och rätade ut den när han startade nersvingen. Vardons sving var så precis och rytmisk att han alltid svepte iväg bollen rent och bestämt utan att nudda vid turfen.

Av sina sex segrar i British Open vann han tre med den lindade så kallade Haskellbollen som introducerades 1902. Men det var med guttaperkabollen, före sin svåra sjukdom, som Vardon var som bäst.

Den sexfaldige British Open-mästaren använde sig av kortare och lättare klubbor än dåtidens. Detta för att få bättre längd i slagen – och han slog långt. Det berättas att om han av någon anledning inte hade med sig sina egna klubbor på en resa och måste låna, så valde han gärna lätta damklubbor.

Vardon har gjort sig med känd i golfhistorien som spelaren som införde Vardongreppet, där högerhandens lillfinger överlappar vänsterhandens pekfinger i ett högerhänt grepp. Men det var egentligen den duktige amatörspelaren John Laidley som uppfann greppet och han vann en tävling före Vardon. Även J H Taylor använde greppet. Att det blev Harry Vardon som historiskt kopplats till overlapping-greppet kan förklaras med att han var centralfiguren för det allt ökande golfintresset runt sekelskiftet.

Förutom framgångarna på golfbanorna gav Vardon ut flera böcker med svingtips. Han var en av de första sponsrade golfspelarna och syftet med hans USA-resa var bland annat att göra PR för en golfboll, The Vardon Flyer.


Text: Anders Nordlund • 2010-03-23
Följa
Scroll to Top