5de5b2170f5fc

Följa

Spelarna fick laga banan förra året

SGF testade att låta juniorerna laga banan efter tävling redan förra året, och det fungerade bra. Nu hoppas SGF att spelarna ska sköta sig så bra under tävling, att man slipper använda sig av de nya bestämmelserna om "care for the course" på Skandia Junior Golf.

Text: Gabriella Karlsson • 2010-03-21 Uppdaterad 2010-03-21

FAKTA: Care for the course

Tävlingsledningen på alla Skandia Junior Golf tävlingar har rätt att utnyttja möjligheten till “care for the course”. “Care for the course” innebär att deltagarna efter avslutat spel lagar nedslagsmärken, lägger tillbaka torvor och ser till att skräp ligger i papperskorgar så att banan lämnas i det skick den var innan tävlingen startade (bortsett från normalt slitage vid tävling).
Tävlingsledningen skall bara utnyttja möjligheten till “care for the course” om den bedömer att banan eller övningsområdena är i sämre skick än när tävlingen startade. Om deltagare inte medverkar på “care for the course” kan de bedömas ha gjort sig skyldiga till brott mot Gott Uppträdande.

Årets manual för Skandia Junior Golf har skickats iväg till tryck och där berättas det om “Care for the course” – det vill säga att juniorerna själva ska laga banan efter spel, som Svensk Golf tidigare berättat om.
När artikeln publicerades drog debatten igång, och det kom både kritiska och konstruktiva synpunkter på förslaget. Med utgångspunkt från de frågetecken som dök upp har SGF nu gjort ett förtydligande i manualen.
– Vi gjorde ett förtydligande om att banan ska lämnas i det skick som den var innan tävlingen, bortsett från normalt slitage. Det är ju inte meningen att juniorerna ska laga en bana som blivit sönderslagen av andra innan de kom dit, säger Magnus Grankvist, som är ansvarig för juniortävlingar på Svenska Golfförbundet.

På den amerikanska juniortouren AJGA är “Care for the course” en aktivitet som genomförs på de flesta tävlingar oavsett hur bra spelarna skött sig under spelet.
En av de bästa svenska juniorerna kom också med förslaget under JSM Slag förra året. Enligt Grankvist genomfördes “Care for the course” redan förra året när slutspelet i JSM Klubblag spelades på Abbekås. Då tyckte greenkeepern att banan var i alldeles för dåligt skick efter första dagens spel och då fick spelarna gå ut och hjälpa till med att laga banan efter rond 2. Efter det funkade allting mycket bättre.
– Vi hoppas ju på att Care for the course inte ska behövas utan att allt ska fungera bra ändå. Det här är viktigt för alla spelare oavsett vilken nivå man spelar på. Är jag ute och spelar en tävling är det självklart att jag ska laga efter mig på banan, säger Grankvist.

Det är upp till varje tävlingsledning, tillsammans med banpersonalen, att avgöra om det kommer att behövas någon insats av juniorerna att laga banan eller inte.
– Sköts allting bra under tävlingens gång kommer spelarna kunna åka hem utan att behöva gå ut på banan igen, säger Magnus Grankvist.

För SGF har det varit ett relativt enkelt beslut att ta efter de klagomål som kommit in.
– Om vi inte tar det här beslutet kommer vi in framtiden inte att ha några banor att hålla juniortävlingarna på, menar Grankvist.


Text: Gabriella Karlsson • 2010-03-21
FöljaNyheter
Scroll to Top