2016 Ryder Cup – Opening Ceremony

Blogg

KRÖNIKA: Tips och tankar första dagen

Stenson får tungt ansvar

Text: Martin Strömberg • 2016-09-30 Uppdaterad 2016-09-30
KRÖNIKA: Tips och tankar första dagen

Idag drar Ryder Cup igång på Hazelitne i MInnesota och det är svenskt i huvudrollen från första bollen.

 Klockan 14.35 möter Henrik Stenson och Justin Rose amerikanerna Jordan Spieth och Patrick Reed i en foursome som kommer att bli oerhört viktig.

När man läser laguppställningarna så känns det två första matcherna nödvändiga, slash, i varje fall väldigt viktiga för Europa, då jag tror att USA tar de två sista.

 Kan Stenson och Rose knäcka två av de starkaste amerikanerna direkt tror jag att det ger bakomvarande bollar en hel del energi och ofta sätter första matchen på fredagen en viss prägel och känsla på hela stora matchen.

Det är oerhört lätt att stirra sig blind på de amerikanska namnen och tro att detta kommer att bli one-way-traffic mot en hemmaseger.

Jag är tveksam av skäl redovisade nedan:

Det talas ofta om amerikanska vinnarskallar och visst har laget några nyckelspelare som jag tycker lyfter sig under press. 

 Jordan Spieth, Patrick Reed, Zach Johnson och Matt Kuchar

Spelare som ofta får ut bättre resultat än det ser ut och som slår sina slag även om det brinner för fullt. Dessutom lagets bästa puttare.

Enligt samma principer finns några i det amerikanska laget som i varje fall jag sätter stora feta mentala frågetecken bakom namnen på.

Dustin Johnson

Har vikt ner sig ordentligt så många gånger att jag tappat räkningen. Har visserligen vunnit två stora titlar i år vilket är oundvikligt med hans potential men jag har svårt att tro att Dustin skulle smeka i en tvåmetersputt för seger på söndag på sista green. Darrar när det hettar till.

Jimmy Walker

Har ett stort spel även om han egentligen bara har ett slag men också Walker har visat svajiga tendenser när det drar ihop sig. Jag är tveksam.

Brooks Koepka

Oprövad spelare med hög potential men med något lynnigt humör. Börjar det häxa här så finns liksom ingenting kvar. Fågel eller fisk?

 Det amerikanska laget borde med rimliga mått mätt också vara mycket mer slitet än det europeiska.

Dustin Johnson tappade allt sista dagen av tourfinalen och det kan inte kännas skönt att komma till Hazeltine med en sådan genomklappning i ryggsäcken.

Patrick Reed spelade alla tävlingarna i FedEx och gjorde det sådär.

Ryan Moore föll blytungt mot Rory McIlroy i särspelet på East Lake förra veckan. Hur mycket tog det mentalt och vad finns kvar i den bensindunken?

Inte mycket tror jag.

JB Holmes är halvskadad med axelproblem enligt källor och för en spelare som lever högt på kraft är det ett stort frågetecken. Holmes har mer än långa drives men är streaky och i behov av att må bra. Gör han det?

 

Jag tror att inledningen kommer att bli ännu viktigare det här året än vanligtvis.

Får USA greppet så tror jag inte att vi får se ett nytt mirakel likt det på Medinah.

Europa behöver sköta parspelet bäst och får gärna leda inför singlarna och just därför har första matchen som Rose och Stenson spelar ett starkt symbolvärde för det europeiska laget.

Till sist smart av Darren Clarke att låta halvsvensken Danny Willett vila första svängen. Han hade inte fått en lätt resa runt Hazeltine efter sin brorsas Petes lätt osmakliga sågning av den amerikanska publiken.

 

 

KRÖNIKA: Tips och tankar första dagen

Mina tips fredag förmiddag:

 

Henrik Stenson/Justin Rose mot Jordan Spieth/Patrick Reed

Tips: Europa 1/0

Kommentar: Jämn match på förhand men en utvilad Stenson i par med polaren Rose känns snäppet bättre just nu.

 

Rory McIlroy/Andy Sullivan mot Phil Mickelson/Rickie Fowler

Tips: Europa 2/1

Kommentar: Phil avslutade sylvasst på East Lake men får han med sig Rickie? Sullivan och Rory trivs bra och min känsla är att engelsmannen laddat ett tag för det här.

 

Sergio Garcia/Martin Kaymer mot Jimmy Walker/Zach Johnson

Tips: USA 3/1

Kommentar: Jämn match men Walker och framförallt Johnson känns svårtuggad och något säkrare.

 

Lee Westwood/Thomas Pieters mot Dustin Johnson/Matt Kuchar

Tips: USA 4/3

Kommentar: Har en känsla av att både Johnson och Kuchar kommer att spela okej första två dagarna och blir numret för stora för Pieters och Westwood.


Text: Martin Strömberg • 2016-09-30
BloggHazeltine GCHenrik StensonJordan SpiethJustin RoseMartin StrömbergPatrick ReedRyder Cup
Scroll to Top