Golf – Olympics: Day 12

Blogg

KRÖNIKA: Njut – det kan vara sista chansen

I flera år har Inbee Park dominerat damgolfen. Men dagens rond kan bli hennes sista. Ett OS-guld vore det perfekta slutet på karriären, skriver Svensk Golfs Chefredaktör, Tobias Bergman.

Text: Martin Strömberg • 2016-08-19 Uppdaterad 2016-08-19
KRÖNIKA: Njut – det kan vara sista chansen

RIO DE JANEIRO. Det finns dagar där verkligheten överträffar det allra bästa manuskript och det här kan bli en av dessa.
Inbee Park från Sydkorea är bara 28 år gammal och har dominerat damgolfen i fem års tid.
Men hon är också trött på spelet och funderar på att bli golfpensionär.
Hon kan bli det som den första olympiska mästarinnan på 116 år, i vad som kan vara hennes livs sista tävlingsrond.

Det känns sorgligt.

Men också som att hon har skaffat sig en unik möjlighet att få sätta den perfekta slutpunkten.
Ända sedan Park slog igenom 2009 med en oväntad seger i US Open, där vår egen Helen Alfredsson slutade tvåa, så har hon chockat världen och trotsat oddsen. För den sving som sett så säregen, hemmasnickrad och yvigt bångstyrig ut har visat sig vara en av de pålitligaste rörelser världen har sett på länge, med tempot som den allra viktigaste tillgången.
Göran Zachrisson har alltid sagt att man svingar som bäst med en skärgårdsvals av Lasse Dahlqvist, men i Parks fall hinner orkestern somna innan hon har träffat bollen. Har hon musik i öronen när hon tränar är det sannolikt ett stycke med Mendelssohn som gör hennes rytm bättre rättvisa.

Men hennes sving är egentligen bara ett verktyg för att se till att hon får göra det hon gör allra bäst.
Att putta.

För det är vad som har gjort henne till en verkligt unik spelare och också skapat den fantastiska meritlista hon har. Trots att hon bara är 28 år gammal har hon redan vunnit sju majors och om hon bara hade haft ork och driv så hade hon på allvar haft en möjlighet att utmana vår fantastiska Annika Sörenstam om titeln som den bästa damspelaren i modern tid.
Det säger en hel del.

Men det är jobbigt och krävande att hålla sig i toppen så länge.

Vi minns hur Lorena Ochoa, som övertog titeln som världens bästa spelare av Sörenstam, tröttnade vid samma ålder och drog sig lika plötsligt som oväntat tillbaka.
Många av de asiatiska tjejerna har dessutom underkastat sig hård träning sedan väldigt unga år och känner sig klara med sina karriärer relativt tidigt och det har givetvis också biologiska orsaker.
Inbee Park är gift och har inte hymlat med att hon har för avsikt att skaffa barn inom kort.
Det är därför ingen hemlighet att hennes senaste år mest har handlat om att skaffa de sista poäng som krävs för att ta sig in i Hall of fame och den uppgiften ordnade hon precis innan sommaren. Sedan dess har en tumskada hållit henne borta från spel, även om rapporter också säger att hon själv inte har haft den motivation som krävs för att komma tillbaka till spelet även om hon hade kunnat.
Därför har hon också fått hård kritik för att hon ställer upp i Rio de Janeiro och tar upp en av de hett eftertraktade sydkoreanska biljetterna. Med tanke på hur landet dominerar damgolfen har konkurrensen har varit knivskarp och kan bäst illustreras med att Ha Na Jang som ligger på världsrankingens tionde plats, placeringen före Anna Nordqvist, inte kom med.

Men Inbee har uppenbarligen känt att det finns en sak kvar att uträtta innan hon packar ihop grejerna för gott.

Så njut av möjligheten att få se henne spela på den olympiska banan under lördagen.
Det kan vara den sista chans ni får.

KRÖNIKA: Njut – det kan vara sista chansen

Text: Martin Strömberg • 2016-08-19
BloggInbee ParkKrönikaOlympiska spelenTournytt
Scroll to Top