Dubai World Championship – Previews

Blogg

Stensons förste tränare om tiden som skapade världsstjärnan

Stensons förste tränare, Richard Bayliss, var pro på Gullbringa under slutet av 80-talet. Nu berättar han om hur Henrik Stensons första år som golfare bäddat för den historiska The Open-segern.

Text: Jesper Johansson • 2016-07-18 Uppdaterad 2016-07-18

Richard Bayliss satt i går bänkad i soffan. Hans adept från slutet av 80-talet var i en duell mot Phil Mickelson, i jakten på The Claret Jug.

Bayliss, som själv kommer Troon, blev väldigt imponerad av det han såg.

– Det kan inte bli bättre. Jag kollar alltid på Henrik när han spelar de här stora tävlingarna. Och det känns väldigt märkligt att han vann i min gamla hemstad, säger Bayliss till svenskgolf.se/wp

“Alltid varit otrolig under press” 

Och det som imponerade mest på tränaren var jämnheten, och att han klarade av pressen.

– Jag imponeras verkligen av att Henrik slog bollen så bra som han gjorde. Han gjorde knappt ett misstag under hela tävlingen. Att gå på 63 slag sista dagen är otroligt.

Men att Henrik Stenson klarade av pressen kom inte som någon överraskning för Richard Bayliss. När Svensk Golf pratade med tränaren satt han med tidningsurklipp framför sig från Stensons första tävlingar.

– Efter 1,5 år hade han nio i handicap. Och jag läser här i en text från 1989 att Henrik Stenson vann sin första tävling. Han har alltid varit otrolig under press.

 “Han är som en foxterrier”

Richard Bayliss menar att envisheten är den största faktorn till Stensons framgångar, och att han är en vinnarskalle av rang.

– Han är som en foxterrier. Han ger sig aldrig. När han började spela golf jagade han inte ett lägre handicap i första hand, utan han stod och tränade på rangen för att slå så bra slag som möjligt.

– Hans mamma skjutsade ut honom på morgonen och sedan stod han där hela dagarna. Jag, som då var tränare på klubben, hade hela tiden koll på honom och såg tidigt att han skulle bli en riktigt bra golfare. Han samlade in bollar till mig och fick några poletter i betalning, säger Bayliss och skrattar.

 

Richard Bayliss gillade det han såg, när han satt i TV-soffan. Och putten på det 15:e hålet tror han var det som fick Henrik Stenson att vinna.

– Att han satte den putten på 15,5 meter var otroligt. Jag trodde inte att den skulle nå fram. Jag ställde mig upp och skrek att bollen skulle fortsätta rulla. När han väl hade satt den vågade jag tro på en seger.

 “The Open är det största”

Henrik Stenson har tidigare vunnit flera stora tävlingar. Players Championship, FedEx Cup och Race to Dubai.

Men den här segern värderar Bayliss ändå högst av dem alla.

– The Open är det största. Det är inget tvivel om det. Och att han vann på det sätt han gjorde… Otroligt.

– Att han satte den sista putten där på 18, istället för att bara lägga fram den – som de flesta andra skulle göra. Det var otroligt, säger Bayliss.


Text: Jesper Johansson • 2016-07-18
BloggHenrik StensonThe OpenTournytt
Scroll to Top