145th Open Championship – Previews

Blogg

Stenson trivs på Troon

TROON, SKOTTLAND. Stärkt av självförtroende från segern i Tyskland förbereder Stenson sin tolfte start i The Open. På en bana som faller honom väl i smaken.

Text: Oskar Åsgård • 2016-07-12 Uppdaterad 2016-07-12
Stenson trivs på Troon

Hur finner du banan, frågar funktionären Stenson under världssexans inspelsvarv på Royal Troon på tisdagen.

“Jag svänger vänster vid stora vägen”, svarade Stenson.

Gruppen av funktionärer garvade gott och konstigt vore väl annars. Här i Skottland har den patenterat torra och ironiska Stenson-humorn utmärkta förutsättningar att gå hem.

I själva verket har Stenson på kort tid fattat tycke för Royal Troon.

– Jag gillar banan. Förutom 9, 10, 11 som är ganska trixiga så är banan ganska uppriktig, du ser var du ska både från tee och in mot greenerna. Den är ganska mjuk också efter allt regn här på senaste tiden, säger Stenson.

De mjuka förutsättningar innebär visserligen att greenerna är grönare och mjukare än på exempelvis Muirfield för tre år sen, där Stenson slutade tvåa, vilket gör dem mer hanterbara även för spelare som slår kortare och lägre än svensken. Men avsaknaden av rull gör också att den drygt 6 500 meter långa banan spelas ungefär så lång.

– Jag utmanar ju hellre Zach Johnson i en tävling med järnfyran än wedgen om jag säger så, konstaterar Stenson och ler.

När han spelade banan för första gången förra tisdagen var det också just en full järnfyra han hade kvar in till green på det 18:e hålet, 416 meter och med vinden rakt i ansiktet.

Det är också de sista nio hålen på Royal Troon som kommer att spela en avgörande roll den här veckan. Gary Player har sagt att det är de svåraste nio hålen i världen när de spelas in i vinden.

– Du måste försöka ta tillvara på dina chanser första nio. Där har du fyra korta par 4-hål och två halvkorta parfemmor. Men efter vändningen biter den ifrån, då får du verkligen hänga i. Det kan passa mig ganska bra.

Stenson trivs på Troon
Henrik Stenson under tisdagens presskonferens.

Stenson erkänner att segern i BMW International Open för två veckor sedan gav självförtroendet en välkommen ryggdunkning.

– Det var skönt att vinna i Tyskland. Jag har haft många bra placeringar under de sista 1,5 åren men har inte lyckats gå därifrån med bucklan. Så det var oerhört viktigt. Det är ju inte så att jag inte trott att jag kan vinna, men det är klart att det är skönt att ha den färskt i bagaget.

När Stenson peggar upp på torsdag, i sällskap med nämnda fjolårssegraren Zach Johnson och australiensaren Adam Scott, är det hans tolfte start i The Open. Känslan under tisdagens intervju var nog att suget efter att göra den till en av de mer minnesvärda är stark.

– För 15 år sen (i debuten på Royal Lytham & St Annes) var man ju här uppe, säger Stenson och gestikulerar med händerna över huvudet.

– Nu är det ju ett annat fokus och handlar mer om att man vill slänga in sitt namn i hatten. Jag har säkert tjatat er trötta om det här, men ju fler gånger du är uppe i toppen på söndagar desto större är chansen att vinna någon. Det har varit sex majors nu när jag inte varit uppe i slagläge en enda gång och ska du vara med måste du vara med på söndag eftermiddag. Men det är lite av en spark i baken, att nu vill du inte göra en sjunde tävling där du inte är i närheten.

Skulle Stenson lämna Troon med en seger på söndag kan vi vara säkra på att den där vänstersvängen från landsväg A78 längs Ayrshire-kusten blir en han aldrig kommer glömma.


Text: Oskar Åsgård • 2016-07-12
BloggEuropean TourHenrik StensonPGA TourRoyal Troon GCThe OpenTournytt
Scroll to Top