U.S. Open – Final Round

Blogg

Äntligen fick DJ sin major

Ingen spelade stabilare under veckan. Dustin Johnson vann US Open på ett imponerande sätt.

Text: Martin Strömberg • 2016-06-20 Uppdaterad 2016-06-20
Äntligen fick DJ sin major

Han har varit nära så många gånger tidigare utan att lyckas sy ihop en seger.

Vid elva tillfällen har Dustin Johnson varit topp tio i majors och han har varit och nosat i alla de fyra stora tävlingarna med dess olika karaktärer.

Igår fick han äntligen stå överst.

Och efter treputten på sista green förra året fick han sin revansch.

– Det har inte sjunkit in riktigt än. Men jag är oerhört stolt över mig själv. Med tanke på vad som hände förra året så är det definitivt en stor lättnad att få vinna, sa en rörd Johnson.

Han drev bollen fantastiskt nästan hel sista dagen och fick precis den starten han ville ha. Han gjorde en tidig birdie (hål 2) samtiidgt som ledaren inför slutronden, Shane Lowry hamnade i problem tidigt med bogeys på tvåan och femman. Istället för att avståndet ökade krympte det och när Dustin rullade i sin birdie på nian var han ikapp en allt mer obekväm Lowry på fyra under par.

Sedan kom incidenten som kunde förändrat allt. På femte green skulle Dustin putta för birdie när bollen rörde sig en liten smula. Han hade inte hunnit sätta ner puttern bakom bollen och Dustin hann spela ända till tolfte hålet innan USGA kom fram och meddelade att han eventuellt skulle pliktas.

– De sa att de skulle titta på händelsen och meddela mig senare och just då fanns det ingenting att göra åt det, bara att fokusera på utslaget på tolvan. Men jag tycker inte att jag orsakade att bollen rörde sig och jag tycker att det var fel att jag till slut fick pliktslag. Men det är betydelselöst nu och jag kunde inte bry mig mindre, sa Johnson efter segern.

 

 

 

Äntligen fick DJ sin major
Dustin Johnson rullar i sin sista putt för veckan på Oakmonts 18:e green // Foto: Getty Images

Segern blev ännu skönare eftersom Dustin hade sin bror på bagen den här veckan. Dustin har haft sin beskärda del av trubbel de senaste åren och tycker om att ha en familjemedlem med sig på banan. Hans bror har gått caddie åt honom de senaste två och ett halvt åren.

– Han är min bästa vän och vi har tillbringat mycket tid tillsammans de senaste åren och få dela segern med honom känns otroligt.

Det fanns många som var nära att kunna störa Johnson den här dagen. Sergio Garcia satte ett bunkerslag för birde och var nere på tre under par. Amerikanen Scott Piercy var också tre under och var ett under av stabilitet ända till den första bogeyn kom på 16:e.

Branden Grace och Jason Day gjorde försök men den här dagen och den här tävlingen tillhörde Dustin Johnson.

Han undvek dubbelbogeys hela tävlingen och gjorde bara fem bogeys under 72 hål på Oakmont och det är två färre än vad Shane Lowry gjorde sista dagen. Sällan har en segrare känt mer värdig än Dustin gjorde inatt.

Till och med hans puttning, som då och då sviker, såg stabil ut och när han satte upp bollen till en dryg meter på sista hålet var segern klar och den sladdande spelpartnern Lee Westwood tog Johnsons hand och gratulerade redan när de vandrade upp mot green.

– Det kan ha varit mitt bästa slag någonsin om man väger in omständigheterna, sa Johnson.

Och i morgon kommer han äntligen att vakna som en majorsegrare.

Slutställning


Text: Martin Strömberg • 2016-06-20
BloggDustin JohnsonJason DayOakmont CCScott PiercySergio GarciaShane LowryTournyttUS Open
Scroll to Top