Nordea Masters – Day Four

Blogg

KRÖNIKA: Det fanns en svensk segrare

Det blev ingen svensk segrare i årets Nordea Masters. Därtill var den 21-årige engelsmannen Matthew Fitzpatrick för stabil och han lät aldrig någon komma närmare än två slag under slutronden.  Segern på Bro Hof var Fitzpatricks andra på Europatouren och det är egentligen lite svårt att ta in hur imponerande Fitzpatricks uppvisning i mental styrka

Text: Martin Strömberg • 2016-06-05 Uppdaterad 2019-12-11

Det blev ingen svensk segrare i årets Nordea Masters.

Därtill var den 21-årige engelsmannen Matthew Fitzpatrick för stabil och han lät aldrig någon komma närmare än två slag under slutronden. 

Segern på Bro Hof var Fitzpatricks andra på Europatouren och det är egentligen lite svårt att ta in hur imponerande Fitzpatricks uppvisning i mental styrka verkligen var. Och det på en stentuff bana som i den här vinden straffar orena slag stenhårt.

Rory McIlroy tog sin första seger som 19-åring i Dubai och sin andra två dagar innan han fyllde 21 år på Quail Hollow och PGA-touren. Nordirländaren vann sin första major i stor stil då han vann US Open med åtta slag på Congressional 2011 och hade då precis fyllt 22 år.

Fitzpatrick fyller 22 år i september och han har tre majors på sig att bättra McIlroy på den punkten och möjligheten finns helt klart. 

Han är en helt annan spelartyp än McIlroy och Day, påminner möjligen istället om Jordan Spieth. Fitzpatrick slår kort men har ett bländande långt järnspel och fullständigt magisk puttning när det stämmer för honom. Nu spelar han ju inte alltid som han gjort den här veckan men det är ändå den måttstocken och den högstapotentialen som sitter på näthinnan.

Han hyllade Bro Hofs greener efter segern.

“Det gick inte att misslyckas och det rullade så rent”

Rent tekniskt så hamnar han lite off på toppen men kastar in klubban på vägen ner och slår nästan undantagslöst en idiotsäker liten svag fade. Han missade inte många slag den här veckan.

Segern befäste dessutom hans position på Ryder Cup-listan och händer ingenting oerhört märkligt kommer han att vara gjuten i det europeiska laget på Hazeltine i september. 

Hur bra och stor Fitzpatrick blir är naturligtvis omöjligt att svara på. Han kan gå vidare och vinna tio majors eller försvinna med svingproblem om fyra år. Proffsgolfens vägar är outgrundliga men alla tecken tyder på att bankmannens son från Sheffield går en förhållandevis ljus framtid till mötes. 

Ur svensk synvinkel är naturligtvis Björn Hellgren det stora utropstecknet. Nordea Tour-spelaren visade vilken kvalitet som finns även långt ner i golftourhierarkin. Att skjuta 67 sista dagen i den här typen av sammanhang är ramstarkt.

Han delade fjärdeplatsen med en vilt spurtande Henrik Stenson som äntligen fick visa sitt rätta ansikte. Han svingade betydligt mer harmoniskt och jag tror att det faktiskt var viktigt för honom inför US Open om en och en halv vecka att få en bra tävlingsrond i bagen. Oakmont kan passa en Stenson i form ganska bra.

Det fanns en plats till The Open på spel på Bro Hof och den knep en överlycklig dansk. Lasse Jensen spelade bäst av alla i helgen och slutade ensam tvåa.

Slutreflektioner:

• Underbart att se Johan Edfors och Jesper Parneviks gamle caddie Lorne Duncan få vinna med Fitzpatrick. 

• Roligt att se Robert Karlsson, Michael Jonzon och Johan Edfors spela bra. Hoppas att det ger lite ringar på vattnet och att deras karriärer tar fart igen.

• Amatören Marcus Svensson vann mångas hjärtan med sitt spel och sin positiva aura. Han vände på 44 slag sista dagen men kontrade med tre raka birdies på elvan till trettonde. 

• Bästa svensk under Nordea Masters 2016 var ändå Bro Hof. Äntligen fick den spelas som den ska med fairways som sammet och greener i yppersta världsklass. 


Text: Martin Strömberg • 2016-06-05
BloggMartin StrömbergNordea MastersTournytt
Scroll to Top