5de472886f179

Blogg

Stensons presskonferens ord för ord

svenskgolf.se/wp livesände Henrik Stensons presskonferens inför Nordea Masters. Här kan du läsa vad han sa - ord för ord.

Text: Michael Åhman • 2016-05-31 Uppdaterad 2016-05-31
Stensons presskonferens ord för ord

Hur känns det att vara här?

– Kul att vara tillbaka. Känns väldigt exklusivt att vara i Sverige. Jag fick en aha-upplevelse på hotellet. Fick äta leverpastejmacka med saltgurka och ägg och Kalles kaviar på knäckemacka. Då pirrar det till lite i magen. Otroligt vacker miljö. Vädret ser vi ut att ha med oss. Ser fram emot veckan. 

– Som alltid den mest hektiska veckan. Mycket att stå i. Träning, pro-am, mycket media, mycket uppståndelse. Olika hyss, det är fullt upp och många som man kanske inte träffar mer än en gång om året. 

– Det är kul att hinna säga hej till många, men det är också lite energikrävande.

Hur gör du då för att inte låta allt omkring påverka spelet?

– Jag är öppen för förslag… Det är en vecka som jag kommer hem. Och jag är i en position så jag har ansvaret att visa upp mig, spela och försöka vara med på så många hörn som möjligt. Det finns ju alltid en risk att det går ut över spelet och förberedelserna och så, men det är en del av det.

– Detta är första veckan för mig på en riktigt intensiv och viktig sommar. Det är väl läge att tagga till och försöka göra en riktigt bra tävling här.

Hur skulle du beskriva formen?

– Det är OK. Jag har en del grejer som jag jobbar på och tyvärr blev jag sjuk på Sawgrass och kunde inte träna första veckan efter alls.

– Jag hade tänkt dundra på lite i gymmet och sedan få bra golfträning på det. Men det har blivit lite mindre än planerat. Men det är sådant som man inte riktigt kan råda över.

– Formen är OK. Det är mer att gå över från ett träningsläge till ett tävlingsläge. 

Det känns som alltid kommer på en gång – med majors och OS. Hur har du prioriterat?

– Ja, det är därför som jag inte spelat så mycket här på slutet av våren. Försökt ta det lite lugnare. Fram till och med Ryder Cup är det inte mer än vecka ledigt. Det är mycket golf nu, kanske den mest hektiska golfsommaren i min karriär. Det gäller att vara på tårna här framöver.

Hur lägger man upp det för att ha en så lång formtopp som möjligt, när det är så många stora tävlingar efter varandra?

– Det gäller att kunna hämta energi mellan. Det är alltid en balansgång. Nu känner jag att jag har behövt träna en hel del och kommer att lägga mycket fokus på det, även om jag vill prestera på golfbanan.

– Men framöver gäller det att hämta tillbaka energi under de dagar man har mellan tävlingarna. Annars kommer man inte orka en så lång period. 

– Jag känner samtidigt att jag behöver göra ett visst jobb för att flytta fram positionerna med spelet. Det behövs göras under tiden.

Hur värderar du OS?

– Det kommer att bli en fantastisk upplevelse. Det är ju ingen dröm som man haft sedan barnsben eftersom golfen inte fanns med då, det blev ju aktuellt först 2009 någonstans. 

– Jag ser fram emot upplevelsen. När vi väl är där ska vi tävla om medaljerna. Jag tror det kommer att kännas bra, framför allt på sikt, att ha en OS-medalj jämte de andra pokalerna skulle passa bra.

Kan du hämta energi i det faktum att du är väldigt mycket i centrum här?

– Jag har ju mycket familj och vänner och många fans därute som kommer ut och vill se mig spela. Så klart jag ska försöka spela bra, både för dem och för mig själv. Men framför allt blir det 4,5 timmar när det är lugnt, mellan repen. Det kan man alltid njuta av.

Vad vet du om banan i Rio?

– Inte så mycket. Jag har sett en film. Det är ganska öppet, böljande, relativt breda fairways med waste areas och ganska undulerade greener. Det blåser ganska ofta, det är ju vinter där nere så det blåser ganska friskt. Det kan nog bli lite åt links, British Open, hålla koll på bollfykten, spela lite slag längs marken. Resten får man klura ut när vi kommer dit. Jag har ju ganska mycket tid, eftersom jag kommer ner tidigt redan till invigningen.  

Något annat du tänker se när du är där på OS?

– Vi har planerat lite handboll och pingis. Sedan får vi se om vi trillar in på några andra grejer, det är ju en del av det hela. 

Skulle du kunna tänka dig att bära OS-flaggan under invigningen?

– Jag tror jag har fysiken för att bära den. Absolut hade det givetvis varit en stor ära, men det kanske finns andra, hetare kandidater till den posten.

Du har bara spelat här på Bro Hof en gång?

– Ja 2011. Det blev ju en lite kortare vistelse än planerat. Jag har spelat 3-3,5 varv tidigare. Och nu spelade jag nio hål med några av de yngre svenska killarna. Och så blir det Pro-Am i på onsdagen.

– Jag kommer ju inte ihåg varenda undulering på greenerna sedan 2011. Lite uppfräschning av minnet behövs ju. 

Hur viktig är Nordea Masters?

– Nu är det ju ett ypperligt tillfälle att se hur vi står inför US Open om två veckor, som är nästa major. En bra avstämning om vad som behövs putsas på. En hemmatävling står ju alltid uppe på önskelistan. Det är klart att det här är en tävling som jag gärna skulle vilja vinna. Jag var nära 2005, men det sved ju ganska mycket då att inte vinna särspelet då. Det hade varit trevligt att få namnet på trofén här.


Text: Michael Åhman • 2016-05-31
BloggBro HofHenrik StensonNordea MastersTournytt
Scroll to Top