Van de Velde har slagit tredjeslaget i vattnet och han känner hur British Open – mot alla odds – håller på att glida honom ur händerna. Ett totalhaveri inför flera hundra miljoner tv-tittare. // Foto: Ross Kinnaird / Allsport

Blogg

Debut i seniortouren – på banan där katastrofen slog till

Säg Jean van de Velde och alla golfare tänker på samma sak: 72:a hålet i British Open på Carnoustie 1999. Nu tänker han ta revansch.

Text: Michael Åhman • 2016-04-21 Uppdaterad 2016-04-21

KATASTROFEN PÅ CARNOUSTIE

Fransmannen Jean van de Velde var på väg mot en överraskande seger i British Open 1999. Han kom till det sista hålet och behövde bara en dubbel-bogey för att säkra titeln. Han hade spelat felfritt nästan hela veckan och gjort birdie-birdie de två föregående dagarna på just det här hålet. Trots ledningen valde Van de Velde drivern och bara turen räddade honom från att hamna i Barry Burn som slingrar sig längs fairway på hålet. I stället för att lägga upp för att kunna nå greenen på tre slag valde han att försöka nå med sitt andraslag. Slaget skruvade sig till höger, rikocheterade bakåt från läktaren, höll på att studsa ner i Barry Burn men stannade 50 meter längre bak i knähögt gräs. Gräset stängde klubbhuvet, tredjeslaget gick med dryg styrfart ner i Barry Burn, vattenhindret framför green. En hel golfvärld höll andan medan Van de Velde tog av sig skor och strumpor, klev ner i vattnet för att se om bollen var spelbar. Han bestämde sig till slut för att droppa, slog sitt femte slag i greenbunkern. Bunkerslaget landade 1,5 meter från hålet, men han räddade trippelbogeyn med en bra putt. Äventyret slutade med särspel mot Justin Leonard och Paul Lawrie – där den sistnämnde drog det längsta strået.

Ibland kan även offret återvända till brottsplatsen.

Den 29 maj fyller fransmannen Jean van de Velde femtio år. Han slutade med proffsgolf för fem år sedan – men har nu bestämt sig för att göra ett försök på den europeiska seniortouren.

Platsen för hans seniordebut är minst sagt kittlande:

Senior Open Championship på Carnoustie den 21-24 juli i sommar.

Debut i seniortouren – på banan där katastrofen slog till
Jean van de Velde i dag. Redo att kliva in i Seniortouren – på Carnoustie! // Foto: Snap2Art

Även om Van de Velde hade en bra proffskarriär med två ET-segrar och plats i det europeiska Ryder Cup-laget så är det just Carnoustie, sommaren 1999, som definierar hans karriär.

Katastrofen.

Du som är för ung – eller du som lyckats förtränga obehaget – kan i faktarutan här intill läsa i detalj om hur Van de Velde hanterade sin treslags-ledning när han kom till sista hålet i British Open 1999.

Sammanbrottet är legendariskt. Eftersom det skedde på det allra sista hålet så slår den faktiskt Jordan Spieths katastrof på Augusta National häromveckan.

– Jag har faktiskt inte tröttnat på folk som påminner mig om 1999. Jag är tacksam att jag fortfarande kan vara verksam inom golfen, men jag är inte lika exponerad nu som då, säger Van de Velde till seniortourens sajt.

För fem år sedan slutade Van de Velde, som numera bor i Hongkong, att spela golf aktivt. Men han “går 10-20 rundor om året”.

Att tro att han kommer att ha något med segern i Senior Open att göra är väl att hoppas för mycket.

Men bara att han tänker sig göra comeback just där – visar på ett sällsynt mod. Eller är det bara en tagg i kroppen som han vill rycka ut?


Här är klippet med Van de Velde på sista hålet. Den legendariske kommentatorn Peter Alliss inleder med orden “I´m not just sure that this is right” när fransmannen väljer driver på tee. Filmen ses på egen risk. Det är inte alldeles behagligt att skåda ett sådant sammanbrott.


Text: Michael Åhman • 2016-04-21
BloggJean van de VeldeTournytt
Scroll to Top