PGA och LPGA tävlar - tillsammans?

PGA Tour och LPGA har bildat en strategisk allians. Ett av målen kan bli gemensamma tävlingar.

PGA och LPGA tävlar - tillsammans?
Året var 2003 när Annika Sörenstam spelade på PGA-touren. Här tillsammans med Jesper Parnevik och Sergio Garcia. // Foto: Getty Images / Scott Halleran

PGA Tour och LPGA har bildat en stategisk allians som kan omfatta "en utveckling av gemensamma events" för de båda proffstourerna för herrar och damer.

Samarbetet omfattar samordning av kalendrar, gemensam marknadsföring, tv-rättigheter, digitala medier och att utforska utveckling av gemensamma tävlingar.

– PGA Tour har en betydande kompetens inom de områden som vi tillsammans ska fokusera på. Det kommer att ge en positiv inverkan på våra medlemmar, våra tävlingar och vår strävan att få sporten att växa, säger LPGA-chefen Mike Whan.

– Vi har redan samarbetat för att göra golf till en OS-sport igen. Vi samarbetar också redan för att få golfen att växa genom World Golf Foundation. Det här är en naturlig utveckling, säger PGA Tour-kommissionären Tim Finchem.

Herrar och damer har delat spelplan tidigare. Anders Forsbrand och Helen Alfredson vann sista upplagan av Benson and Hedges Trophy, en mixedtävling som arrangerades 1988-91. JCPenney Classic var en annan mixedtävling, som spelades 1990-1999 på Innisbrook.

Europa ligger ett snäpp före USA: I början av maj kommer European Tour och Ladies European Tour att spela var sin tävling på Royal Golf Dar Es Salam i Marocko - samtidigt. Herrarna spelar Trophée Hassan II på den röda banan, medan damerna spelar Lalla Meryem Cup på den blå banan.

Vår egen Henrik Stenson är positiv till att dela tävling med LPGA, även om han gör det med lite humor och en gliring till tourledningen.

– PGA säger att vi aldrig ska få spela i shorts. Kjol kanske är en möjlighet. Det vore intressant, säger Henrik till Golf Channel.

– Båda tourerna strävar mot samma mål. En sådan tävling skulle bidra till att visa upp båda tourerna för tv-publiken och fansen, fortsätter han.

 

Mike Whan, LPGA, berättar i klippet nedan om de nya planerna:

Vore kul att se herrarna och damerna på samma bana!
Ja
72
7
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!