ET: Policyn mot långsamt spel har blivit en ”succé”
Jordan Spieth blev den förste som varnades (av John Paramor) inom den nya policyn mot långsamt spel. FOTO: Getty Images.

ET: Policyn mot långsamt spel har blivit en ”succé”

Den nya policyn mot långsamt spel har blivit en framgång – rondtiderna sjunker på Europatouren.

Den nya policyn för att snabba upp spelet på Europatouren har blivit en succé.

– Även om vi fortfarande är i ett tidigt skede så är det fantastiskt att se att det haft omedelbar effekt, säger Europatourens vd Keith Pelley till ESPN.

Amy Sabbatini visar tydligt vad hon tycker om långsamt spel. Hennes man, Rory, hamnade i blåsväder 2005 då han blev så upprörd över hur långsamt Ben Crane spelade att han helt sonika lämnade honom på en green innan han puttat. FOTO: Ross Kinnaird/Getty Images.

Sedan Abu Dhabi HSBC Championship i januari har spelarna i en boll satts under bevakning så snart man ser att de tappar mark till framförvarande.

Spelare under bevakning får då en maximal tid för slagen – 50 sekunder för den som slår först, 40 sekunder för de övriga. Sammanlagt 95 grupper blev satta under bevakning vid de tre tävlingarna i Mellanöstern.

Den förste som varnades var världsettan Jordan Spieth, som fick en av varning av självaste John Paramor, överdomare på Europatouren. Sedan har även Daniel Brooks, Benjamin Hebert, Eddie Pepperell och Gacin Green varnats. Ytterligare överträdelser kommer att resultera i 2.600 Euro i böter (nästan 25.000 SEK). Bötesbeloppet stiger sedan för varje bestraffning.

– Det finns ingen quick fix för långsamt spel. Men vi vill ge våra domare möjlighet att effektivare angripa problemet. Spelarna ska veta att långsamt spel inte är acceptabelt. Jag tror vi får se ännu fler ingripanden de närmaste månaderna., lovar (?) Pelley.

Hur mycket snabbare har då spelet blivit?

Den genomsnittliga tiden per spelare har sjunkit med 2-10 minuter. Mest tjänar de sista bollarna: I Qatar gick de sista bollarna under avslutningsdagarna 19 respektive 14 minuter snabbare.

Jag älskar att spela långsamt!
Ja
25
282
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!