Nitiskt skötta spelytor imponerar vid Vättern

Välskötta Askersund inbjuder till skön golf i vackra miljöer.

Nitiskt skötta spelytor imponerar vid Vättern
Grönare tider. I slutet av 00-talet brottades Askersunds GK med flera tuffa ekonomiska utmaningar. Nu ser framtiden betydligt ljusare ut. //Foto: Jacob Sjöman
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Åmmeberg. En liten ort utanför Askersund vid Vätterns norra strand. Länge betydelsefull hamnort under gruvindustrins glansdagar och sedan början av 1980-talet hemvist för Askersunds GK. På senare år har klubben fått en nytändning efter att Mats Hedlund och Lars Johansson, grundare och ägare av golfkedjan Dormy, köpte anläggningen. Att det investerats märks direkt när vi kliver in i det nyrenoverade klubbhuset som ger ett modernt och stilfullt första intryck. 

Den bilden bibehålls ute på banan, där nitiskt skötta spelytor imponerar. Vid tiden för vårt besök är flera banor i området vattentunga på grund av idogt regnande, men här håller spelytorna hög klass och greenerna levererar jämn, fin rull. Snabbheten ihop med en del kluriga unduleringar gör att puttningen prövar koncentration och greenläsningsförmåga. Renoverade bunkrar med bländvit sand höjer det visuella intrycket tillsammans med snygga vattenhinder och nybyggda broar.

Banan börjar med en bildskön parfyra där Vättern blänker i fonden och skänker lugn. Från den upphöjda utslagsplatsen på sexan, ett korthål där din precision med järnen ställs på prov, får du en härlig utsikt över området.
Men det är ändå på andra nio som Askersunds GK verkligen lever upp. Flera hål spelas längs med Vättern och är både designmässigt starkare och dessutom vackrare än på vägen ut.

Två tydliga höjdpunkter är parfemmorna, 13 och 16, där vatten längs vänstersidan hela vägen från tee till green utmanar och skapar spänning. Så bra som sista nio är uppstår det viss obalans mellan niorna och på sina håll märks det att Ronald Freams parklayout från 1980 talet, när resurserna inte var desamma som idag, skulle må bra av en putsning för att hålla samma höga klass som skicket på banan och faciliteterna i övrigt. En modern banarkitekts penna skulle säkerligen kunna vässa spelupplevelsen ytterligare.

Ägarnas visioner och kärlek till anläggningen ger också intryck av att Askersunds resa trots allt bara börjat. Men redan nu finns gott om goda skäl för Askersunds GK att ha en given plats på varje golfares Vätternrunda.


Har du spelat Askersunds GK?
Ja
38
21
Nej