5de3fdc4dfc47

Banor och resor

Upptäck golfen i Tjeckien

En ny era för golf i Tjeckien. Hyggliga prisnivåer och bra kvalitet på banorna. Allt fler nordbor har nu börjat upptäcka det offensivt satsande golflandet. Av: Ola Liljedahl/Lena Nyblad

Text: Svensk Golf • 2018-09-05 Uppdaterad 2019-12-12

Bakom greenen på nionde hålet på Golf Resort Karlovy Vary i Tjeckien ligger ett litet kafé med mackor och kaffe efter halva banan.
När man ska spela in tänker man att, aj då, kunde de inte ha placerat kaféet lite längre bort. Ett toppat inspel kommer utan tvekan att studsa bland borden på uteserveringen.
Men det går bra.

Det vill säga att inspelet blir alldeles för kort. Så man köper sitt kaffe, slår sig ner och räknar scoren så här halvvägs.
Nja.
De siffrorna vill man helst inte se.
Istället tittar man närmare på en liten plakett som sitter uppspikad vid fönstret:
“Ivan Hlinka, 4/7 2004” 

Hlinka? Hockeyspelaren? Nationalhjälten?
Det kräver naturligtvis en förklaring och tjejen i kaféet berättar:
– En dag smällde det till ordentligt. Den som jobbade sprang ut. Någon hade slagit bollen stenhårt rakt in i väggen, bara centimeter från fönstret.

En generad golfspelare kom fram och bad om ursäkt.
Ivan Hlinka.
Legendaren, som utsetts till Tjeckiens bäste hockey­spelare någonsin och efter karriären blev den förste ­europé att coacha ett NHL-lag, hade toppat sitt inspel nåt alldeles överjävligt.
Alternativt var det ett slagskott?

Ovanför plaketten ser man 14 år senare fortfarande en lätt inbuktning och det rutmönstrade märket av Hlinkas golfboll som for som en raket in i träet. Men historien stannar inte där. 42 dagar senare var samme Hlinka på väg till samma golfbana för att som Tjeckiens förbunds­kapten i ishockey under en kändisgolf övertala en annan hockeylegend, Jaromir Jagr, att spela World Cup för Tjeckien några månader senare. Men frågan hann aldrig ställas. Hlinka frontalkrockade med sin silverfärgade Skoda Superb nära banan – och dog.

Upptäck golfen i Tjeckien
Karlovy Vary. Här väntar Tjeckiens äldsta bana.

Efter en sådan historia är det nästan svårt att pegga upp på hål tio.
Annars spelar man mer än gärna golf i Tjeckien.

Då golfboomen lagt sig i många länder fortsätter ­sporten att växa i Tjeckien. Åtta risiga banor 1989, när den så kallade sammetsrevolutionen gjorde Tjecko­slovakien fritt från Sovjet, är idag över 100 banor och några hundra spelare då är idag omkring 60 000 spelare.

Och en golfturism som bara växer.
Vilket är begripligt.

Kort flygresa från Sverige (eller tio timmar bil från södra Sverige). Korta avstånd (hela landet är något mindre än Svealand). Av 100 banor håller många hög kvalitet, de flesta finns runt Prag och i landets västra del, mot Tyskland till. Det är lätt att få speltid. Alla banor är öppna för allmänheten. Dessutom är det ganska billigt. Den som brukar stångas en vecka på dyra spanska banor tror sig vara i paradiset.

Klubblivet är dessutom speciellt.
Landets, och därmed golfens, historia skapar nämligen en egen atmosfär på klubbarna. Det saknas kort sagt den generation som borde ha börjat spela under åren då Sovjetunionen styrde och sa njet till golfande och istället demonstrativt planterade skog på greenerna. Jämför man med svenska golfklubbar är det därför ganska ung medelålder på medlemmarna.

Lägg därtill att utländska gäster ses som kvittot på att entusiaster och entreprenörer gemensamt lyckats med sina golfsatsningar så förstår man en mycket välkomnande atmosfär.

Det märks till exempel när Martina Tvarůžková, chef för hårt satsande Greensgate i staden Pilsen en dryg ­timme väster om Prag, entusias­tiskt berättar:
– Förra veckan kom några svenskar hit! De hade kört bil från Sverige och hade hittat oss på nätet. Vi tittade på varandra och sa, yes, det är det här vi vill!

Målet är att svenskar, ­tyskar, schweizare och andra ska strunta i Spanien och upptäcka Tjeckien för sin golfvecka.
“Vi” som hon pratar om var hon och Ivan Hlaváček. Han är en lite excentrisk vinsamlande multimiljonär som dragit in sina pengar på att bygga köpcentran – och gillar golf.

Därför pumpar han, tillsammans med sin bror Jan som förr var produktionschef för Pilsner Urquell, in stora mängder tjeckiska korunas i både banan, hotellet och restaurangen för att av klubben Golf Park Pilsen skapa anläggningen Greensgate som den döptes om till förra året.

Upptäck golfen i Tjeckien
Greensgate. Elektroniska skyltar ger aktuella mått på korthålen.

Han själv bor långa perioder på anläggningen och småpratar g��rna med gästerna – på tjeckiska eller tyska.

En skylt modell Hollywood reser sig på ett berg och bidrar till att trumma in det nya namnet: Greensgate. Fyra år i rad, 2013–2016, spelades Ladies European Tour där.

Banan är riktigt, riktigt trevlig. Hålen är lite som att kliva in och spela i egna rum innan man går vidare till nästa i den smått trolska skogen. Många doglegs, en rad vattenhinder och stora höjdskillnader gör banan både tekniskt och strategiskt krävande.

Ägarnas pengar betyder ständiga förändringar och förbättringar på den 14 år unga banan.

Och roliga detaljer.

Som att det finns en telefon placerad vid tee på hål nio. När man lyfter luren kommer man till den nybyggda restaurangen, Bavarian Bistro No 10, som ligger vid tionde hålet och kan beställa så att det står och väntar efter sista putten på nionde…

Givetvis excentriske Ivans idé.

Liksom de elektroniska skyltar som visar dagens distans på alla par 3-hål. När han kläckte idén påpekade någon att, hm, det finns ju inte elektricitet där ute. Varpå Ivan lugnt sa:
– Jamen, hitta en lösning på det då!

Upptäck golfen i Tjeckien

Är man multimiljonär så är man. Så när han en dag insåg att det vore bra med golfbilar med gps köpte han helt enkelt in 50 av de bästa.

Under restaurangen i klubbhuset finns en fantastisk vinkällare med bland annat Romanée-Conti 2013 för ­sisådär 100 000 kronor. Medlemmarna förvarar sina egna exklusiva viner där också. En typisk kul detalj är att vinkällaren har ett glastak som är restaurangens golv. När det är släckt där nere tänker man inte på det. Men då och då dukar man för ovetande gäster ett bord på glasgolvet och, mitt under middagen, tänder man plötsligt upp vinkällaren och skapar en chockeffekt få glömmer.

Men som Ivan förtjust fnissar åt. 

Tekniken och restaurangen i all ära. Det bestående minnet är ändå banan i allmänhet och greenen på en ö på elfte hålet i synnerhet. Hålet brukar rankas som ett av världens vackraste. Man har sett många konstgjorda ö-greener som byggts upp på snygga sätt men frågan är om man sett något som så smakfullt smälter in i miljön som den här naturliga ön i sjön Ejpovice.

123 meter från gul tee, som ligger lite upphöjd, ner till greenen. Två bunkrar vaktar bakom, så slår man bara rakt och tillräckligt långt stannar man på ön.

Den känns som en ynnest att få stå på tee.

Att känna träffen, se bollen flyga högt och landa något höger på greenen och stanna där är en skön känsla som gör att man går rakare i ryggen mot puttningen. Lite synd bara att det var andrabollen…

När vi spelar börjar dimmorna dansa över sjön och golf är precis så vackert som det kan vara ibland. Säg så här: inte många greenfeespelare passerar elfte hålet utan att använda mobilens kamera.

Upptäck golfen i Tjeckien
Albatross. En tourbana i huvudstadens närhet.

Så kom golfen tillbaka i Tjeckien:

1948 blev Tjeckoslovakien en kommunistisk stat nära knuten till Sovjet. Tjugo år senare försökte Tjeckoslovakien närma sig väst under Pragvåren, men på sensommaren 1968 rullade de sovjetiska stridsvagnarna in i Prag och i samma takt rullade golfvagnarna bort från landets banor.

Många golfbanor stängdes och skog planterades istället. Det fanns röster som ville förbjuda sporten helt.

Banor som Royal Golf Club Mariánské Lázn (1905) och Golf Resort Karlovy Vary (1904) överlevde både krigen och kommunisteran genom någon sorts konstgjord andning.

I och med sammetsrevolutionen 1989 blev landet Tjeckoslovakien fritt och vid en fredlig delning 1993 bildades Tjeckien och Slovakien.

Och golfen ­började växa.

I och med att det inte finns en historia á la Sverige med en medlemsstock som gemensamt bygger en bana och klubb är Greensgate ganska typisk för de nya och halvnya banorna i Tjeckien.

Privata investerare som gillar golf förenar nytta med nöje.

En annan sådan bana är Panorama, 40 minuter öster om Prag i ett underbart böljande landskap nära byn Kácov.

Med tre väldigt olika niohålsslingor (River, Forest och Meadows), ett spektakulärt litet hotell på banan och bra träningsmöjligheter är det faktiskt helt omöjligt att förstå att den bara är två år ung.

Det känns som att den legat där länge.

Vi är fem ganska rutinerade golfare som spelar och frågar flera gånger om vi ­missförstått men, nej, banan är bara två år bedyrar managern Tomas Malec. Samma team som byggde bland annat årets Europa­tourbana Albatross nära Prag ligger bakom anläggningen och, precis som på ­Albatross, sparar man inget på skötseln och på ­detaljerna på själva banan.
– Vår ambition är perfekt skick, förklarar Tomas ­Malec kort och gott och skrattar sedan:
– Vi får ganska många skandinaver hit, särskilt på våren och senhösten. De utmärker sig eftersom de spelar golf hela tiden, gärna alla 27 hålen varje dag.

Med stora höjdskillnader och tekniskt krävande hål äter banan bollar om man inte håller sig på fairway. ­Drivern får gärna stanna i bagen om man inte känner sig säker med den.

Artonde hålet har vatten i spel in mot greenen vid klubbhuset och där, om någonstans, skulle man inte vilja toppa bollen som Ivan Hlinka på det där hålet i ­Karlovy Vary.

Och inte för att det har med golf att göra men vi måste vi bara få säga:

Strc prst skrz krk!

Det betyder ‘sticka fingrarna i halsen’ på tjeckiska, ett av världens få språk med hela meningar utan vokaler. Jo, det är sant.

Strc prst skrz krk!

Upptäck golfen i Tjeckien


Text: Svensk Golf • 2018-09-05
Banor och resorBanor & resorTjeckienVeckoresaWeekend
Scroll to Top