Nordens 100 bästa banor har rankats

Det finns ungefär 1 100 golfbanor i hela Norden. Nu har de 100 främsta rankats.

Nordens 100 bästa banor har rankats
Vallda G&CC är en av de svenska anläggningar som finns med på Golf Digest ranking av Nordens 100 bästa banor. //Foto: Jacob Sjöman

2014 rankade Svensk Golf de 100 bästa av Sveriges 8 500 golfhål.

Och sedan 2003 har svenska Golf Digest varje år rankat Sveriges 50 bästa banor.

I den senaste sammanställningen från 2015 var The Stadium Course på Bro Hof Slott Golf Club nummer ett.

Men hur står sig egentligen den svenska European Tour-anläggningen i en internationell jämförelse när de bästa banorna i Danmark, Finland, Island och Norge också betygsätts?

Det ville Golf Digest-redaktionen ta reda på.

I det senaste numret, som just nu finns i en butik nära dig, får vi svaret.

– Att vi tog oss an ett komplext uppdrag när vi bestämde oss för att ranka Nordens 100 bästa golfbanor visste vi förstås. Samtidigt är det vad som gör listan och jobbet med att värdera och väga banor mot varandra så spännande, säger Golf Digests chefredaktör Oskar Åsgård.

Foto: Jacob Sjöman
Spektakulära isländska banan Keilir finns också med på 100-listan.

Hur har juryn sett ut?

– Vi satte ihop en stor och kunnig panel som bestått av banarkitekter från alla fem nordiska länder, proffsspelare som tävlat över hela Norden, golfjournalister, specialister i golfresebranschen och andra särskilt utvalda banexperter som jobbar i golfbranschen. Ett antal panelister har dessutom fått i uppdrag att besöka flera banor i ett antal av de nordiska länderna så att vi har kunnat få en färsk bild av banorna i alla fem länder. Kvaliteten på vår panel gör att jag vågar säga att det aldrig tidigare publicerats en lika grundlig ranking av banor i de nordiska länderna, säger Åsgård.

Några överraskningar?

– Absolut. Jag tror att alla som inte spelat särskilt mycket i våra nordiska grannländer kommer bli lite förvånande över hur många starka banor som finns i vår närhet. Med tanke på hur många utmärkta banor som finns i Sverige är det lätt att bli hemmablind emellanåt.

Hur många svenska banor kvalade in på listan?

– 55 stycken. Det låter ju som nån slags nationell nepotism att mer än hälften av banorna är svenska, men när du väger in hur många fler banor vi har i Sverige är det inte längre lika konstigt. Det finns drygt 460 svenska banor och näst flest har Danmark, med ungefär 190 banor, mindre än hälften alltså. 

 

Visste du förresten att Island är världens golfbanetätaste land?

Kolla in den här artikeln.


Golf Digest nummer 7 finns till försäljning till mitten av januari.

Så in i Norden bra med rankinglistor!
Ja
89
21
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.