5de478c37c252

Banor och resor

Välkänd golfvy vid motorvägen

Det är en av de mest betittade golfbanorna i hela landet, i och med läget utmed den livligt trafikerade motorvägen. Stanna och spela.

Text: Tommie Gustavsson • 2016-03-31 Uppdaterad 2016-03-31

Öresunds Golf i Häljarp måste vara en av de mest betittade golfbanorna i hela landet, i och med läget utmed den livligt trafikerade motorvägen E 6. Från vägen kan man i princip se alla 18 hål. Piskar vinden in från sundet så väntar en rejäl utmaning, även för eliten.

Under de senaste åren har banan vässats med nya klipplinjer och fler kullar, vilket begåvat den med en tydligare karaktär.
Nu bygger man också en vall mot motorväge för att ta bort lite av det irriterande trafikbruset och öka hålens avskildhet.

Karaktär:
Öppen hedbana med viss grad av seasidekänsla.

Spela när:

Året runt. Banan ligger på sandjord och brukar vara spelbar med ordinarie greener under alla tolv månader.

Passar för:
Alla typer av golfare. Eftersom banan inte är så lång och lätt att gå, utan några höjdskillnader, trivs nog de flesta medelgolfare. Långtslående elitspelare kan chansa på flera hål. Det kan ge både birdie- och eaglemöjlighet. Men kan också kosta…

Driver eller järntre:
Medelgolfaren kan lugnt slå sin driver. Ruffen är ganska snäll och det finns gott om plats att landa bollen. En strategisk elitspelare väljer nog en annan klubba för att skaffa rätt inspelsläge i förhållande till flaggan.

Räcker en trepack:
Ja, det borde det göra. Visserligen kan det kosta en boll på ö-hålet. Men i övrigt är det lugnt. Det finns visserligen ytterligare några vattenhinder, men samtliga har också säkrare vägar som den försiktige kan utnyttja.

Greenerna:
Öresunds GK är känd för att ofta ha fina greener. På sommaren är de relativt hårda och snabba. Tidigt på säsongen och sent på hösten betydligt trögare. Nu jobbar klubben för att få snabbare (bättre) greener över hela året.

Före ronden:
Precis utanför klubbhuset ligger drivingrangen. Här finns inget att skylla på om man inte slår en hink. En puttinggreen plus möjlighet att tränar chip- och bunkerslag finns också på väg till första tee.

Atmosfär:
Ute på banan kan trafikljudet vara störande. I alla fall tills örat vant sig. Medlemmarna märker det nog inte alls. Klubbhuset är inrymt i något som liknar en gammal industrilokal. Här finns allt man behöver, kansli, shop, och restaurang.

Äta och bo:
Klubben har en utmärkt restaurang dit många i närområdet kommer för att äta lunch. Men det är kanske inte platsen för lite kvällsmys. Då kanske man istället åker in till Landskrona som också har bra hotell med förmånliga golfpaket.

Spektakulärt hål:
Hål 13, ett par 3-hål, som är en kopia av TPC Sawgrass 17 hål. Ett hål som kan få vem som helst att darra. 112 meter från gul tee och 86 från röd låter inte så svårt. Men det handlar om antingen eller. Greenträff eller vatten.

Avslutningshålet:
Fräck avslutning med ett kort par 4-hål. 250 meter från gul och 209 från röd tee, där olika möjligheter erbjuds. Den som slår långt kan mycket väl gå för green. Annars lägger man upp för en lätt wedge in. Men vattnet på vänstersidan går långt fram och kan straffa den som är oförsiktig.

Tränarens tips:
Begrav hornen innan du går ut. Tänk efter före slaget, se vad flaggan står och placera bollen. Här går strategi före längd. Och glöm inte det viktigaste – ha tålamod. // Mats Carlsson, tränare och operativ chef.

Plus:
Underlaget, sandjord, gör att man kan spela banan i princip året runt. Lägesförbättring har man aldrig behövt använda på Öresund.

Minus:
Trafikbruset från närliggande E 6 kan vara irriterande, speciellt när vinden ligger på. Men det är möjligt att man vänjer sig…

 

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla Svensk Golf på Facebook!


Text: Tommie Gustavsson • 2016-03-31
Banor och resorBanor & resorÖresunds GK
Scroll to Top