Åland får tredje bana

Åland är ett av golfande svenskars favoritresmål. Nu ökar äntligen utbudet av banor på ön igen. I början av maj nyöppnar Eckerö efter två år i träda.

Åland får tredje bana
Eckerö GK nyöppnar igen efter två år i träda. Foto: Klubben

Många svenska golfgäng väljer att inleda säsongen på Åland. Anläggningen i Kastelholm lockar med två vackra och välskötta 18-hålare och mat i toppklass i restaurangen. Men trycket på Ålands GK har stundtals varit väldigt hårt och under många helger är det i stort sett lapp på luckan – i synnerhet som många vill spela två varv.

Men i sommar kommer trycket sannolikt att lättas en smula.

Efter två år i träda kommer golfbanan i Eckerö återigen att öppna, under nya namnet Kyrkoby Golfklubb.

- Det känns bra att vi äntligen får möjligheten att erbjuda en bana till för våra turister. Det är ett viktigt komplement till Kastelholm, säger Henrik Nordström, vd för Ålands Turism.

Privata entreprenören Tomas Sundberg har tagit över driften och han har visat höga ambitioner så här långt.

- Han har satsat på att bygga en ny range och lagt ned mycket arbete på de gamla spelytorna och sått om på många delar. Så gästerna kommer att känna igen den gamla bansträckningen, men förhoppningsvis får kvaliteten sig en skjuts uppåt, säger Henrik Nordström.

Nyöppningen är planerad till 1 maj och eftersom Åland har haft en gynnsam vinter finns det inget som talar för att planerna kommer att senareläggas. Men eftersom många ytor inte riktigt har hunnit sätta sig ännu så väljer Sundberg att inte vara alltför aggressiv. Greenfeen går inledningsvis på mellan 250 och 300 kronor beroende på speldag.

- Han har valt en mycket försiktig prissättning det första året och det är väl sunt med tanke på att allt är så nytt ännu. Men att vi återigen får tre banor på Åland är ett stort plus, säger Henrik Nordström.