Banorna som proffsen spelar i Marocko
Marrakech är en av Marockos golfdestinationer och där finns Palmeraie. Foto: Golf Plaisir

Banorna som proffsen spelar i Marocko

Den här veckan spelar ET och LET i samma stad. Sedan är det din tur att besöka den populära golfdestinationen.

Marocko är unikt eftersom den nordafrikanska nationen under samma vecka står som värd för European Tour och Ladies European Tour. De två tävlingarna spelas dessutom på samma ort - Agadir, vid atlantkusten.
Herrarnas Trophee Hassan II håller till på privata Robert Trent Jones Senior-banan Golf du Palais Royal.
Damernas evenemang Lalla Meryem Cup arrangeras på Golf de L'Ocean där greenfeegäster välkomnas mot en avgift på 600 kronor. Caddies är obligatoriskt och kostar knappt 100 kronor för en rond.
Det går att flyga direkt till Agadir från såväl Stockholm Arlanda (drygt 5 timmar) som Kastrup i Köpenhamn (drygt 4 timmar).
Flera svenska golfresearrangörer har Marocko bland sitt utbud.
Skånebaserade Easton Golf har paketlösningar till just Agadir.
- Marockos popularitet ökar stadigt. Agadir är en destination med en dagstemperatur som sällan når under 21 grader under vintermånaderna och kan jämföras med Kanarieöarna men med ett lägre pris. Golf du Soleils golfbanor Tikida och Championship Course håller hög klass. Båda golfbanorna är lätta att gå och de bra starttiderna får höga betyg av gästerna. Tikida är den smalare av de två och kräver mer eftertanke. Championship Course stod 2011 som värd för Moroccan Open och bjuder på en hel del vattenhinder, stora bunkrar och undulerade greener som kommer sätt dina golfkunskaper på prov, säger Anette Nilsson, marknads- och kommunikationschef på Easton Golf.

Bild 1118303
Foto: Easton Golf
Marockanska Agadir och Golf du Soleil är en populär destination.


40 mil norr ut längs kusten - en timme söder om Casablanca - finns Mazagan som öppnade 2009 och granne med Gary Player-banan och stranden finns en femstjärnig resort i arabisk stil. Några av hålen har linkskaraktär men majoriteten spelas i ett park- och skogslandskap.
Mazagan utsågs till årets golfresort 2013 av den globala turistorganisationen IAGTO.
Royal Air Maroc trafikerar Casablanca från både Arlanda och Kastrup.

Det finns ytterligare en populär golfdestination i Marocko - Marrakech, som ligger 25 mil inåt landet från Agadir.
Även till Marrakech finns det direktförbindelse från Skandinavien med Norwegian.
Här kan du läsa Svensk Golfs senaste reportage från staden.

Golf Plaisir har både Marrakech och Mazagan med bland sitt utbud.
Johan Kullenberg är företagets marknadschef:
- Marocko är väldigt populärt och den snabbast växande marknaden vi jobbar med. Oroligheterna i Egypten och Tunisien har gjort att många under flera år har åkt till främst Kanarieöarna men nu har många även valt att åka till Marocko som är ett väldigt säkert land i denna region. Vi får också genomgående väldigt nöjda gäster och jag tror att många blir förvånade över standard på hotell, golf och den goda maten. Det är dessutom lite exotiskt att åka till Marocko och man kan göra flera fina fynd på marknaderna. Det finns direktflyg med Royal Air Maroc och Norwegian vilket gör att man snabbt och smidigt kommer till golfen och värmen. Längs kusten så kan man även kombinera golfen med bad i havet.

Vad är det bästa med golfen i Marocko?
- De har en golftradition och de flesta banorna är ritade av riktiga toppdesigners. Mazagan är ett bra exempel där Gary Player har fått fria händer direkt vid havet. Palmeraie är designad av Robert Trent Jones Senior och det är ingen ovanlighet med bra designers och det poppar upp nya golfbanor hela tiden, vilket inte är så vanligt längre i länder som Spanien, Portugal eller Sverige. I år öppnade de den 13:e banan i Marrakech och när jag var där för ett antal år sedan så fanns det bara en handfull. Det är få länder som faktiskt har flera säsonger och till Marocko så åker man med fördel på hösten, vintern eller våren. Det är behagligt varmt och stabilt väder och vi svenskar gillar att spela i shorts.

Bild 1118305
Foto: Golf Plaisir
Mazagan, tio mil från Casablanca, är Gary Players skapelse.