Toscanas bästa golfbanor
I det sydvästra hörnet av Toscana finns Argentario Golf Resort. På hål 2 gäller det att stanna upp och njuta av utsikten före utslaget. Foto: Jacob Sjöman

Toscanas bästa golfbanor

Trenden att hyra hus på semestern ökar. Vi tog med klubborna, installerade oss i Italien och upptäckte det ljuva livet.

För en kort sekund blir jag som chaufför direkt osäker på om det verkligen är tillåtet att köra bil här. Navigatorns övertygande röst påstår dock att det bara är att fortsätta rakt fram ytterligare ett par hundra meter. Ingen av medpassagerarna protesterar men ju längre färden fortsätter, desto smalare blir den asfalterande ytan som slingrar sig fram genom den pittoreska byns trånga gränder. Dessutom måste fordonet samsas om det begränsade utrymmet med fotgängare och ivriga Vespaförare, plus att det när som helst kan kliva ut någon från husens järngrindar. Att sitta bakom ratten just här är en annorlunda utmaning jämfört med autostradans hetsiga trafik.
GPS:en har förstås rätt. 
Efter en vänstersväng vid t-korsningen där samhället tar slut öppnar ett helt annat Toscana upp sig. Kontrasten är enorm.
Vägen fortsätter uppför en brant backe och passande nog finns det små parkeringsfickor vid kanten. Vi stannar till, stänger av motorn, öppnar dörren och går fram till räcket som markerar gränsen för stupet.
Det är en vidunderlig utsikt med grönskande kullar, djupa dalar och ensliga byar i bergen borta i horisonten. Vi kommer på oss med att undra över vilka det kan vara som bor just där och inser att det kanske är sådana som vi.
Tillfälliga besökare som valt att hyra hus i Italien.

Toscana bjuder på ett väldigt vackert och varierat landskap. Foto: Thinkstock

Toscana ligger i den västra delen av mellersta Italien och från regionens huvudstad Florens är det ungefär lika långt (30 mil) till Milano som Rom.
Argentario Golf Resort & Spa är beläget på en halvö i den sydvästra delen av landskapet, med vyer och kulisser som de vore hämtade ur förföriska turistbroschyrer.
Redan på tvåan får golfaren valuta för greenfeen. Från den upphöjda utslagsplatsen blickar vi ut över korthålets sju bunkrar och smala green som ramas in av berg och vatten, och trean är ännu läckrare. Teeområdet är högt beläget och utsikten storslagen med Orbetello-lagunen och bergsformationen på andra sidan bukten som lägger beslag på uppmärksamheten. När fokus efter fotograferingen med den smarta telefonen återigen inriktas på varför vi faktiskt står här gäller det att undvika det mäktiga bunkersystemet till vänster.
Längs fairways högra kant har den forne European Tour-vinnaren Baldovino Dassú i samarbete med banarkitekten David Mezzacane skapat små, karaktäristiska kullar och utslaget landar i höjd med den som till utformingen faktiskt påminner om berget där borta i horisonten. En annan italiensk ET-champion – Emanuele "Peppo" Canonica – är anställd som instruktör på klubben.

De kommande hålen slingrar sig fram och tillbaka nere i dalgångens öppna, flacka terräng som är sårbar i vinden.
När golfresearrangörernas internationella sammanslutning IAGTO hade sitt årliga möte i italienska Como i höstas presenterades listan över världens tio bäst säljande golfdestinationer. Spanien rankades som etta, Italien hamnade på tionde plats.
Ottavio Coppola är golfmanager på Argentario. Han beskriver skillnaderna mellan Medelhavsnationerna så här:
– Till solkusten åker turisterna för att spela golf 24 timmar om dygnet. Hit kommer de för att njuta av banorna, omgivningen, vinet, maten – ja, hela vår livsstil.
Under promenaden fram till åttans tee passeras en privat trädgård och en rosa radhuslänga med gröna portar.
Plötsligt längtar vi till vårt eget toscanska hem.

I horisonten bortom Argentarios tredje hål syns bergen och Orbetello-lagunen. Foto: Jacob Sjöman

Huset döljer sig bakom en dörr i en mur. När porten öppnas leder trappan ner till en trädgård med några fantastiska marmorstatyer. I bortre änden finns en liten naturpool med källklart vatten från bergen, badtemperaturen är 14 friska grader även mitt i sommaren. På gräsmattan står ett vackert magnoliaträd, hallonbuskar klättrar uppför stenväggarna och kryddträdgården står i full blom.
Där inne länkas de tre våningarna samman av en centralt placerad stentrappa. Sovrummen har en sliten charm och på entréplanet finns det spatiösa köket som blir veckans naturliga samlingspunkt.
Vi slår upp de stora fönsterluckorna och ser ut över bergen mittemot där den täta vegetationen klättrar upp längs bergssidorna.
Vår villa ligger 400 meter över havet – 40 minuter norr om lutande tornet i Pisa. Det är nästan lika svårt att hålla sig kvar på de smala serpentinvägarna upp till bostaden som på Argentarios blåsiga fairways. Det är en hisnande bilfärd och det tar lite extra tid innan vi når den stora motorvägen som tar oss vidare till golfbanorna som nås inom en till två timmar, vilket är bekvämt avstånd för dagsutflykter med och utan klubbor.

Poggio dei Medici har arrangerat fem tävlingar på Ladies European Tour.

Poggio dei Medici slingrar sig fram i ett öppet vackert landskap i dalen som heter Mugello. Under upptäcktsfärden på de stora greenerna längs den kuperade terrängen lär vi känna spelkamraten Gaetano. Han bor i Florens fyra mil bortom bergen som omger banan. Snart ska signoren ta med sig familjen och flytta till ett jobb i Zürich. 
Gaetano är något så ovanligt som en italienare som inte är det minsta intresserad av fotboll. Golf är hans gebit. Efter nio hål måste dock vår nyfunne vän kliva av för att åka hem och fylla wellpapp-kartonger. Innan han säger arriverderci förklarar han att vi bara måste åka till Florens och följa solnedgången från kullarna vid Piazzale Michelangelo. Skymningsljuset i Toscana lär vara något alldeles extra och en bättre plats att upptäcka det på finns inte.
Innan den höjdpunkten ska rundan på Poggio dei Medici dock slutföras. Anläggningen öppnades 1992 och utsågs tämligen omgående till landets bästa nya bana och i slutet av samma decennium anlände Ladies European Tour som stannade kvar i fem år.

Hål 9, 10, 11 och 18 är Poggio dei Medicis så kallade stadium points där betraktaren kan följa händelserna från en och samma position. Banan har sex olika utslagsplatser och längst bak på epilogen mäter hålet 519 meter, från det kortaste alternativet är avståndet 402 meter. Här gäller det att undvika sandfällorna innan hålet viker av kraftigt till vänster runt vattnet och uppför mot den svårträffade greenen som vaktas av både kullar och bunkrar.
Precis efter sekelskiftet lyfte Sophie Gustafson segerpokalen i Italian Open just här.

Piazale Michelangelo är den bästa utsiktsplatsen i centrala Florens.

Att se solen sänka sig över Florens är ett mäktigt skådespel, liksom att bara strosa runt i den historiska staden och upptäcka dess spännande arkitektur och passera fram och tillbaka över floden Arno på någon av broarna, där Ponte Vecchio är den mest karaktärsstarka.
Ett annat måste under Toscanaturen är att ta en titt på det världsberömda lutande tornet i Pisa. 
Från toppen av detta märkliga byggnadsverk kan du dessutom se ända bort till golfklubben med det exotiska namnet Cosmopolitan.

Marken var tidigare Italiens Hollywood och namnet är ett arv från filmbolaget som skapade sina produktioner här. Landets stora skådis Sophia Loren har spelat in flera filmer på platsen men även svingat loss på niohålaren intill. När strålkastarljusen släckts och dekoren försvunnit var det bekantingen från Argentario, David Mezzacane, som fick uppdraget att designa en golfbana på det gröna, flacka området i närheten av havet.
Cosmopolitans mest dramatiska kapitel är nian och 18:e som spelas parallellt med varandra. Där emellan finns även ett 19:e hål (par 3) som tas i bruk när arbete pågår någon annanstans ute på banan.
De två slingornas avslutningar präglas av inspelen mot greenerna som ligger som öar omgivna av vatten och stora scener framför det pampiga klubbhuset.
På väggarna där inne finns svartvita foton från filminspelningarna.

Väl "hemma" i vårt härliga hus går vi snabbt ner i varv och känner oss ett med naturen i en underbar miljö där vi kan summera dagens intryck. Uppe på dessa höjder får vi också uppleva hur snabbt vädret kan slå om – från trolsk dimma till klarblå himmel med utsikt ända ner till Medelhavet.
Vi börjar den tidiga kvällen med en promenad och en spontan espresso på det lokala caféet och låter sedan humöret bestämma om vi ska fixa middagen själva eller välja en trevlig trattoria.
Det blir hemlagat ikväll och vi handlar färska råvaror rakt över disk med hjälp av yviga gester.

Tillbaka vid huset slår vi oss ner en stund på terrassen och möts av dofterna från örtträdgården. Näsan känner igen salvia, oregano, basilika och rosmarin och vi funderar över vad som kan passa bäst att krydda middagen med.
När vi resonerat färdigt bryter vi av några kvistar och går in i köket.
Kycklingfiléerna steks i olivolja, salvia och andra örter. Det serveras med tagliatelle toppad med parmesan. Salladsskålen är fylld med tomater och mozzarella. En butelj Chiantivin korkas upp.
Som en slags dessertmeny ligger morgondagens banguide bredvid tallrikarna.
La dolce vita.
Det ljuva livet.

Lutande tornet i Pisa är ett av Toscanas mest populära sevärdheter.

På gränsen till Toscana ligger Cinque Terre och byn Vernazza.

Ibland går vi till den lokala trattorian och äter middag...

... men delikatesstallriken Caprese gör vi hemma i bostaden.