Backen upp till elfte hålet är jobbigare än den ser ut. Foto: Tobias Bergman

Banor och resor

Hemtrevlig atmosfär

Förra året fick Vallentuna nya ägare och klubben mår bra idag. Här är det trivsamt och drivern får gärna komma i spel på banan. Vattenhindren gör det kul att planera sina slag, men fundera över hur du spelar elfte allra bäst.

Text: Tobias Bergman • 2014-11-20 Uppdaterad 2014-11-20

Bana: Vallentuna GK.
Antal hål: 18.
Spelklar: 1991.
Arkitekt: Sune Linde.
Greenfee: 295–450 kr.
Hemsida: www.vallentunagk.se

Vallentuna GK, norr om Stockholm, har haft svårt att hävda sig i den tuffa konkurrensen i området med ekonomiska problem som följd. Under 2013 tog istället nystartade företaget Golf4Golfers med rutinerade pron Neil Fossett över verksamheten och har på kort tid lyckats få klubben att blomstra igen. Detta tack vare en bana som håller god klass men också genom en varm, vänlig och hemtrevlig atmosfär som är ganska sällsynt inom Stockholmsgolfen i dag.

Spela när: Högsommaren är perfekt. Under 300 kronor i greenfee och lugnt på banan i juli.

Karaktär: Parkbana med skogsinslag.

Passar för: Många damer tilltalas av den relativt korta bansträckningen. Samtidigt kan elitspelaren hitta tillräcklig utmaningsgrad från över 6 000 meter.

Så testas konditionen: Inte så farligt, men ett par rediga körare väntar.

Drivern i bagen eller bagaget? I bagen! Oftast finns det gott om utrymme att låta bagens längsta klubba tala.

Räcker ett trepack: Ja, men nåt litet vattenhinder hittar du säkert.

Vassaste hålet: Femman är en liten pärla som undrar om spelaren, på den högt belägna teen, vill spela säkert eller är beredd att bråka lite med vattenhindret till höger. Kul design!

Treputtsfaktor: Ganska låg. Greenerna är inte överdrivet snabba och i de flesta fall också relativt platta, med få avskräckande unduleringar.

Svagaste hålet: Nej, det går inte att blunda för det omtalade elfte. Inte ens om man spelar banan 100 gånger går det att lista ut hur hålet smartast ska tacklas.

Avslutningshålet: Småtrixigt par 4, som är roligt på så sätt att det utspelas inför klubbhusterrassen där alla kan följa vad som sker.

Har du fattat galoppen: Vallentuna är känt för att vara Sveriges hästtätaste kommun. Detta kan du få uppleva på närmare håll om du i din iver att övervinna det 17:e hålet skickar på en redig högerskruv. Då hamnar bollen i hästhagen.

Prons bästa tips: “Nyckeln till en bra score är en bra spelstrategi. Vid första anblicken kan det vara lätt att underskatta Vallentuna, men det ska man inte göra. Det gäller att lista ut och förstå på vilka ställen man kan missa. Annars blir det lätt dubbelbogeys. Så en bra spelplan är vad som gäller.” – Neil Fossett

Bonusinfo: Bullarna i restaurangen är inte att leka med. Måste testas!

 

TUMMEN UPP
Den gemytliga atmosfären är påtaglig.

TUMMEN NER
Vissa greenområden är lite väl intetsägande och inte speciellt spännande. Ett utrymme för förbättring.


Text: Tobias Bergman • 2014-11-20
Banor och resorBanorBanor & resorSvenska golfbanorUpplandVallentuna GK
Scroll to Top