Hål 1på Leksands GK ger inte något större utrymme för vingel. Det gäller egentligen hela banan. Foto: Leksands GK

Banor och resor

En krävande daladans

Nära Limsjön i Leksand ligger en småtrixig bana som kräver tanke före handling. Här träffas både spelare från ishockeylaget, midsommarfirare och andra som vill klara av 18:e hålets tuffa bunkerinspel utan att rodna.

Text: Tobias Bergman • 2014-08-20 Uppdaterad 2014-08-20

BANA: Leksands GK.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1984.
GREENFEE: 240–390 kr.
ARKITEKT: Nils Sköld/Bengt Lorichs.
HEMSIDA: www.leksandsgk.se

Visst golfen är en viktig beståndsdel i det lilla samhället. Men det går inte att bortse från att det är en annan sport som dominerar i Leksand. Hockeylaget fyller ofta den fräscha arenan och brukar kallas för landets mest folkkära. Så att profilerna runt laget blir stora idoler är lätt att förstå. Vill du träffa dem sommartid så är golfbanan ett utmärkt alternativ.
Men inför den lilla, småtrixiga layouten intill Limsjön är vi alla lika – oavsett om vi har SHL-meriter eller inte.

KARAKTÄR: Parkbana.

SPELA NÄR: Även om skicket har blivit allt bättre så är det här fortfarande i första hand en sommar/sensommarbana.

PASSAR FÖR: Den med precision i liret och ett spelstrategiskt tänkande som sträcker sig bortom att greppa drivern och banka på med det som går.

ÖPPNINGSHÅLET: Småklurig start, där det gäller att placera utslaget väl för att ha ett vettigt inspel. Inte lätt, men heller inte överdrivet svårt.

RÄCKER ETT TREPACK: Jo, det tror vi. Även om det finns några rejäla dammar som anstränger sig för att bevisa motsatsen.

GREENERNA DÅ: Greenområdena är kanske inte de mest spännande vi har sett. Men själva ytorna är lurigare än vad de ser ut. Inte speciellt stora och de kan vid första anblicken se ganska plana ut. Men det är de inte.

GRÖNT FÖR ORANGE: Under våren har orange tee införts – och slopevärderats – för spelare som inte slår så långt. Bra initiativ.

DRIVER ELLER JÄRN? Nja, någon riktig driverbana är det inte. På många hål gäller det att placera bollen väl från tee, för att kunna ta itu med nästa utmaning. Därför kan banan vara svårscorad vid första träffen.

BÄSTA HÅLET: Troligen det 13:e. Ett par 5 där det gäller att vara oerhört precis vid samtliga slag, vilket aldrig gör hålet ointressant. Dessutom kan det löna sig att gambla, men straffet riskerar att bli kännbart.

SÄMSTA HÅLET: Svårt att se poängen med tian. Hopplöst och tröstlöst för nybörjaren. Begränsande och helt utan alternativ för den som har kommit lite längre.

PRÖVAS FLÅSET: Inte direkt. Hockeyspelarna bör nog lägga krutet på barmarksträningen på annat håll.

KLASSISK MIDSOMMARMARK: Varje midsommarafton samlas tiotusentals människor i det som i folkmun kallas Gropen för att dansa och umgås kring den mäktiga majstången. På Leksands GK är den efterföljande dagen lika helig, för då vankas nämligen den klassiska Midsommargolfen. Gör både och – ett utmärkt sätt att uppleva Sveriges bästa midsommar.

FRÅGA: Hur många spelare har toppat upp bollen på serveringen från fairwaybunkern 60 meter kort greenen på det 18:e hålet genom åren? Ett oerhört läskigt och ångestladdat slag att ställas inför när så många ser på.

 

TUMMEN UPP
De tre par 5:orna är både intressanta, utmanande och bär tydlig våga och vinn-prägel…

TUMMEN NER
… men par 3-hålen har inte samma kittlande moment.


Text: Tobias Bergman • 2014-08-20
Banor och resorBanorBanor & resorDalarnaLeksands GKSvenska golfbanor
Scroll to Top