Orust GK är en av banorna som platsar på redaktionens sommarlista.

Banor och resor

Här är pärlorna du inte får missa i sommar

Golfsverige har över 500 golfbanor. Svensk Golfs redaktion har spelat i stort sett varenda en. Här bjuder vi på våra bästa, skönaste, mysigaste och mest prisvärda sommarpärlor.

Text: Redaktionen • 2014-07-22 Uppdaterad 2014-07-22

Bild 1130908
Kristianstad GK

Eric Franzén | reporter
Handicap: 9.
Antal ronder per år: 75+.

Totalupplevelse: Kristianstads Östra bana har de där sköna övergångarna mellan krävande och charmfulla partier plus några hyfsat tråckliga greener att slita sitt hår över. Och allt det där serveras på sandjord i öppet hedformat eller inramat med knotiga träd som formats av vinden.

Roligaste golfbanan: Det är inte en skapelse som smeker alla medhårs. Men de klädsamt excentriska inslagen är en del i varför rolighetsmätaren ofta slår i topp på Vesterby, en av Landeryds tre 18-hålare,  speciellt när banan spelas med hårda och torra ytor.

Om jag vill spela 36 på en dag: Först kortare och klurigare södra, som givetvis följs av en standardiserad uppsträckning på bitiga norra. Ja, Halmstad GK är alltid svår att räkna bort från diskussionen här.

Tuffaste utmaningen: Lite vind i luften och Elisefarm kan bita ifrån så det räcker och blir över. Men utan att vi tappar glädjen över de starka greenområdena.

Skönaste niohålare: Helsingborgs GK. Känn lukten av multnande tång. Känn brisen. Känn in de mysiga slag som väntar på att formas här ute vid kustlinjen. 

Bana jag ska upptäcka i sommar: Såg en bild på ett nybyggt greenområde på Falkenberg som bara sådär väckte stor lust att åter vrida på ratten i stadens riktning. 

 

Bild 1130909
Grönhögen golf links.

Oskar Åsgård | reporter
Handicap: 3.
Antal ronder per år: 50.

Dolda pärlan: Det krävs visserligen att man verkligen bestämt sig för att hitta hela vägen till Töreboda GK, som ligger väl undangömd inne i den täta västgötska skogen. För väl där väntar en riktigt charmig bana med ett läckert, avskilt läge vid idylliska Månsarudssjön.

Om jag vill spela 36 på en dag: Ekerum med långlunch och kaffe på verandan mellan varven är alltid en riktig höjdare. Helst börjar jag med Långe Erik på förmiddagen, så att dagen avslutas med det kittlande andraslaget och promenaden uppför Långe Jans 18:e hål i solnedgången.

Mest prisvärda golfen: Jag älskar anläggningar som erbjuder heldagsgreenfee. Allra mest golf för pengarna är nog en heldag på antingen Grönhögen (400 kr) eller niohålaren Frösåker Links (250 kr). Lekfullt, läckert och prisvärt!

Tuffaste utmaningen: Att svara Stadium Course på Bro Hof vore väl att slå in vidöppna dörrar, även om de greenområdena lär skapa bekymmer för alla som saknar spelrättigheter på European Tour. Så jag säger Sälenfjällens GK. Jag undrar om någon lyckats manövrera sig igenom de skogskorridorerna utan att förlora minst en boll? 

En upplevelse att rekommendera: Du glider in på parkeringen på Idrefjällens GK och klockan har precis slagit tre på morgonen. Solen myser sig upp över fjällen i horisonten, dimman ligger trolsk över vattenhindren runt hål 16 och banan delar du endast med någon enstaka älg eller hjort. Låter märkligt. Är oförglömligt.

Bana jag ska upptäcka i sommar: Om jag ska välja en så tror jag att klassiska Masters Course på Barsebäck kommer att hinnas med i år.

 

Bild 1130910
Eda GK.

Karin Klarström | redaktionschef
Handicap: 19.
Antal ronder per år: Högst varierande, men mellan 10 och 20. 

Bästa golfupplevelsen: En rond med några rena bollträffar, nån sänkt långputt och bra speltempo är en fantastisk utgångspunkt för den optimala golfupplevelsen. Ett besök på mysiga Klövsjö-Vemdalens GK brukar vara synonymt med en härlig upplevelse.

Vackraste banan: Som vanligt rinner det värmländska blodet till så snart känslomässiga ord som “mysig” och “vacker” kommer på tal. En favorit jag alltid kommer tillbaka till är Eda GK som ligger härligt vid sjön Hugn. Hålen slingrar sig upp och ned längs kullar och sänkor, och även om den totala promenaden från fyran till sexan är av det svettigaste jag upplevt på en bana är det värt varje flämtning. En pärla långt från allfarvägen, men väl värt en omväg.

Hit tar jag med golfgänget: Den lilla niohålaren Frösåkers Links. Anläggningen har gjort en kul satsning som landar helt rätt tidsmässigt när golfen vädrar morgonluft och det känns som att det händer nya positiva saker runt omkring. Just Frösåkers idé om linksspel vid Mälarens strand är häftig, banan spännande, maten i restaurangen god och golfmätaren slår i topp. 

Mysigaste klubbhuset: Fjällbacka GK har ett härligt klubbhus med underbar vy från balkongen över första och sista hålet. Klubbhuset är litet och gemytligt och allt är centrerat kring restaurangen. Receptionen och shopen hänger ihop och skapar trevliga mötesplatser mellan besökare och medlemmar.

Tipsar jag damer om: Banor som har bra längddifferens mellan röd och gul tee, alternativt bra spridning på sina siffertees. Det gör att det går att spela banan efter arkitektens ambitioner även om du inte slår drivern över 200 meter. Åkersberga GK är en kul bana för damer, både mysiga hål och bra alternativ på banlängder. 

Bana jag ska upptäcka i sommar: Jag är sugen på att spela Rättviks GK. Efter Värmland får Dalarna ta andraplatsen i mysighetsligan. 

 

Bild 1130912
Visby GK

CM Hellsten | reporter
Handicap: 17.
Antal ronder per år: 30+. 

Skönaste golfrestaurangen: Norraby krog i Tranås. Du undrar vad det är som gjort David Lingmerth så framgångsrik? Maten…! Moderklubben Tranås restaurang får sex peggar av fem möjliga i betyg. De serverar husmanskost som om det vore Nobelmiddagen. Närproducerade råvaror på tallriken och vattnet i tillbringaren hämtas från sjön bredvid banan. 

Trevligaste golfhotellet: Smådalarö Gård. Efter en skön tripp genom skärgården lägger man till vid gästhamnen nedanför hotellet, checkar in, lirar den mysiga niohålaren och avslutar med en njutbar middag före en god natts sömn. 

Mest prisvärda golfen: Har du drömt om att spela de svenska toppskiktsklubbarna under semestern? Då är det rea. Under juni till augusti kostar en rond på Jack Nicklaus-renoverade Ullna 995 kr inklusive lunch medan du för 1 100 kr kan spela både PGA Lakes och Links samma dag. Greenfeen för ett liknande upplägg på Vasatorp (TC & Classic) är 1 050 kr. Och efter klockan 15 kostar ett varv på Bro Hof Castle Course 650 kr. 

Vackraste banan: Det är något visst med att ta färjan över till Gotland. Som fastlänning känns det nästan som att åka utomlands. Ön är skön och som golfare blir den allra vackrast nere vid Kronholmen. Även en ensamspelare har storslaget sällskap på Visby GK när solens strålar glittrar förföriskt på Östersjöns spegelblanka vatten. 

Hit tar jag med golfgänget: Lannalodge utanför Örebro. Rofylld och avkopplande miljö. Köket håller toppklass. Skön relaxavdelning. Flera nivåer på boendet på banan, allt från sviter, de luxe-rum till timrade stugor. Utmärkta träningsområden men framför allt en kanonbana som har en stark öppning med tuffa hål 2 följt av det kända Bäverhålet. Samtliga greenområden byggdes om 2008 och har numera USGA-standard. 

Bana jag ska upptäcka i sommar:  Idrefjällens GK. Tänk att få vandra i de svenska fjällen med en golfbag över axeln på en av landets vackraste banor. 

 

Bild 1130913
Björkliden, Lapland Resort.

Johan Sundqvist | art director
Handicap: 10.
Antal ronder per år: 15–20.

Vackraste banan: Lapland Resorts Björkliden-bana. Fjällvärlden breder ut sig omkring dig och skapar en slående vacker miljö att vandra runt i.

Tuffaste utmaningen: Grönhögen Golf Links när vinden friskar i från Kalmarsund. Alla förhoppningar om ett vettigt resultat får läggas åt sidan till förmån för roliga hitte-på-slag.

Hit skulle jag ta med en utländsk gäst: En myggoljedoftande kvällsrunda på Bjurholms GK i midnattssol.

Skönaste golfrestaurangen: Le Golf på Wermdö G&CC. En bättre golfburgare i fin skärgårdsmiljö.

Trevligaste golfhotellet: Hotell Villan på Åtvidabergs GK. Be om rum 6 – då får du både bastu och bubbelbad på rummet samt en balkong som överblickar Bysjön. 

Bana jag ska upptäcka i sommar: Som före detta Umeåbo tänkte jag göra det förbjudna och korsa kommungränsen till Skellefteå och spela Rönnbäcken.

 

Bild 1130915
Falsterbo GK.

Tobias Bergman | chefredaktör
Handicap: 3.
Antal ronder per år: 50.

Bästa totalupplevelsen: Golfkultur, klubbhus, atmosfär och inte minst en underbar golfbana på härligt underlag. För mig är Falsterbo det självklara förstavalet. Tyvärr finns inget boende precis vid klubben, så därför får vi checka in på Gässlingen inne i Skanör – vilket inte är det sämsta.

Högsta mysfaktorn: Jag är lite svag för Örnsköldsviks GK Puttom. Det är inte den bästa layouten, men banan ligger väldigt trivsamt intill två sjöar. Dessutom i en sympatisk fyrklöver som gör att man kan välja hur många hål man vill spela. Eller börja om efter fyra om man har börjat dåligt och det är tomt på ettans tee.

Skönaste golfrestaurangen: Ljunghusens – utan någon som helst diskussion. Kanonkäk och en meny där habila golfklassiker blandas med mer spännande alternativ. Läckra vyer över såväl golfbana som kustlinje. Även om banan är underbar kan jag lätt åka hit och äta, utan att spela.

Hit skulle jag ta med en utländsk gäst: Jag vet inte om det blir så mycket svenskare än Isaberg, i hjärtat av Småland. Miljön kring Nissafors bruk är verkligen underbar och de två 18-hålarna präglas av skogsmiljö och vattenkontakt. 

Dolda pärlan: Exotiskt med en golfbana som spelas i två länder? Visst, för all del. Men till Haparanda GK drar jag framförallt eftersom det är en riktigt bra golfbana. Kanske den bästa som Peter Chamberlain har gjort, rent av. Men se till att kolla upp skicket innan du sätter dig i bilen och kör norrut.

Bana jag ska upptäcka i sommar: Orust ser ju för himla härlig ut på alla bilder. Så en sväng till västkusten vore inte helt fel.

 

Bild 1130916
Mauritzberg Golf.

Sylvia Luther | redaktionssekreterare
Handicap: 36.
Antal ronder per år: 10–15.

Bästa golfupplevelsen: Kungl. Drottningholm byggde om sina greenområden för några år sedan och är nu i fin form. Läckert par tre som avslutningshål med mycket vatten som ska överlistas. På vägen till banan kan man beundra det gula slottet med det fantastiska läget vid Mälaren.

Mysigaste klubbhuset: Stockholms Golfklubb har ett klubbhus som en gång var en ladugård. Där det tidigare langades in hö kan man idag sjunka ner i dunmjuka soffor och beundra den uppdaterade 
inredningen, inklusive Jarmo Sandelins Ryder Cup-bag, och ta en fika på maten. Och så är det perfekt utsikt från terrasserna för att kolla in andras trixiga inspel.

Hit tar jag med golfgänget: Som vanligt bordar vi färjan till Gotland eftersom alla roliga strapatser på När Golfklubb alltid dyker upp i minnesbanken. En charmig bana nära havet, några kor glor i hagen bakom ilskna taggtrådar, där tyvärr också bollen brukar hamna, och så avslutar vi med frikostiga grillkvällar vid en sommarstuga. Magiskt!

Trevligaste golfhotellet: Mauritzberg vid Bråviken bjuder på en omväxlande bana med en hel del vatten som skärper greppet om klubborna. I det vackra slottet från 1600-talet serveras flerrätters och här kan man välja att bo modernt eller i de äldre delarna. 

Hit skulle jag ta med en utländsk gäst: Till Fågelbro G&CC för kombinationen heldag med golf i Stockholms skärgård. Det går att ta sig till banan med båt och här kan man sova över, äta trerättes och få massage.

Bana jag ska upptäcka i sommar:  Frösåker G&CC utanför Västerås.


Text: Redaktionen • 2014-07-22
Banor och resorBanorBanor & resorSvenska golfbanor
Scroll to Top