En 18-hålsbana, en ny niohålare och en 6-håls korthålsbana ryms på Marks GK. Foto: Marks GK

Banor och resor

En trixig västgöte

Wedgarna bör putsas lite extra när Marks bana och greenområden ska bemästras. Här finns en knixig slinga som gör timmarna till en kul myspromenad.

Text: Martin Strömberg • 2014-06-26 Uppdaterad 2014-06-26

SPELAT SEN SIST
BANA:
Marks GK, Gamla banan.
ANTAL HÅL: 18.
SPELKLAR: 1962.
GREENFEE: Gamla banan 350–400 kr. Nya banan (9 hål) 175–200 kr.
ARKITEKT: Nils Sköld/Jan Sederholm.
HEMSIDA: www.marksgk.se

Det här är en bana med hög mysfaktor och som i stor mån gynnar spelare med bra wedgespel. Du behöver inte vara Arnold Schwarzenegger för att lyckas utan kommer långt med ett bra golfhuvud och känsliga händer. Mellan 1987 och 2009 spelades Kinnaborg Open, en proffstävling som under sin storhetstid tillhörde Nordea Tour, på klubben. I tävlingens historia finns vinnare som Per-Arne Brostedt (-87) och Richard S Johnson (-99), och spelarna har ofta gillat den lite knixiga sträckningen.

KARAKTÄR: Park- och skogsbana.

SPELA NÄR: Banan brukar vara bra ganska tidigt men växer ju längre säsongen lider. Är som bäst på sensommaren och tidiga hösten.

PASSAR FÖR: Är en förhållandevis kort bana men det gäller att ha bra koll på utslagen som kräver vettig precision på de flesta håll. Svårträffade greener gynnar spelare med bra chip- och puttspel.

DOGLEGFAKTOR: Hög. Och på de allra flesta är det draw som gäller. Har du ingen vänsterskruv i bagen kommer banan att spelas betydligt längre och tuffare.

TREPUTTSFAKTOR: Låg. Greenerna är oftast ganska snälla men trots det inte helt lättlästa. De har ofta små unduleringar som kan vara svåra att tyda.

DRIVA GREEN: Tidigare har både åttan och 15:e, 265/300 meter, röd 240/205, kraftig dogleg vänster, gått att driva för den med löd i drivern. Nu har träd vuxit och linjerna blivit svårare men chansen finns.

BO PÅ BANAN: På mysiga Lydde Gård, just intill banan finns möjlighet till bra boende. Gården har renoverats med kärlek och de ansvariga har vunnit priser för sitt ekologiska och naturnära sätt att driva verksamheten.

VATTENSKRÄCK: Nej, det bör man inte ha. Häggån ringlar genom nästan hela banan de första elva hålen och trots att den inte känns jättenära mer än på några hål så slukar den massor av bollar.

NÄRSPELSTRÄNING: Klubben har en ny sexhålsbana där man kan gå runt och vässa wedgespelet i lugn och ro. Perfekt också för barnen.

RÄCKER ETT TREPACK: Inte helt säkert. Trots att banan är kort och man egentligen inte behöver slå många drivar så finns farorna i form av Häggån och en del skogspartier alltid nära.

SÅ PRÖVAS KONDITIONEN: Banan har några riktiga mördarbackar och elvan och 15:e kan suga musten ur de flesta med vilopuls över 65.

HÖJDARHÅLET | HÅL 11, PAR 4,355 M (GUL), 315 M (RÖD)
Elvan är banans mest rejäla och tuffaste hål. Utslaget känns smalt och premierar en fade, men det finns ganska bra med plats eftersom allt öppnar sig efter 150 meter. Andraslaget är läckert men läskigt in mot en smal green med vatten nära intill på vänstersidan.

 

TUMMEN UPP
Klubben har lagt mycket kraft på att få alla att känna sig välkomna och har en väl fungerande ungdomsverksamhet. Dessutom är greenerna i stort sett alltid i propert skick.

TUMMEN NER
Ligger på lermark och efter ett rejält skyfall kan fairways bli kladdiga.


Text: Martin Strömberg • 2014-06-26
Banor och resorBanorBanor & resorMarks GKSvenska golfbanorVästergötland
Scroll to Top