Tja, mer sympatiskt än så här blir knappast ett öppningshål. Foto: Tobias Bergman

Banor och resor

Naturskön 18-rummare i Västergötland

Här känns det som att du är solo på banan när du tittar in i och utforskar de arton gröna salarna. Arkitekten heter Peter Nordwall och det garanterar som vanligt att greenerna är något extra. Ja, rymliga.

Text: Tobias Bergman • 2014-05-09 Uppdaterad 2014-05-09

SPELAT SEN SIST
BANA: Skövde GK.
ANTAL HÅL: 27.
SPELKLAR: 1991.
GREENFEE: 300/390 kr.
ARKITEKT: Peter Nordwall.
HEMSIDA: www.skovdegk.se

I en uppkopplad värld där saker ständigt skriker på vårt intresse är det ibland skönt att stänga av och gå in i sitt eget lilla rum. På Skövde GK finns 18 av dem.
Peter Nordwalls layout förflyttar oss effektivt mellan de olika skogssalarna på Billingens sluttningar och naturupplevelsen, kombinerad med känslan av att vara ensam på banan, är svår att överträffa. Dessutom är det ju skönt att ingen kan se våra tillkortakommanden på den trixiga layouten som är svårscorad vid första försöket.

KARAKTÄR: Park- och skogsbana.

PASSAR FÖR: Den puttskickliga spelaren. Greenerna är stora.

SPELA NÄR: Varför inte sensommar eller höst, när växtligheten är i full gång och det vajande svingelgräset ramar in banan som allra snyggast.

ÖPPNINGSHÅLET: Underbart! Ett kort par 4, där utslaget slås från en höjd och bollen ser ut att kunna flyga hur länge som helst. Den enda synpunkten: hålet är något f-ö-r kort. Vissa spelare är i gränslandet att nå greenen från tee, vilket kan skapa en orytmisk start.

PRÖVAS FLÅSET: Jodå, när du kommer fram emot avslutningshålen så börjar du känna att du lever. Skövde är en hyfsat kuperad historia.

RÄCKER ETT TREPACK: Går du inte “Tin Cup” på sexan och öser ner dem i den rejäla dammen så bör det vara ganska lugnt.

BÄSTA HÅLET: Vi sparar det bästa till sist. 18:e är ett rejält och bra par 5, där det går att plocka slag – men också förlora dem. Ett kluster av fairwaybunkrar med hundra meter kvar till green skapar ofta bryderier och ställer utmanande frågor till spelarna.

SÄMSTA HÅLET: Åttan är inget roligt par 4, med både blint utslag och inspel.

RIV SCOREKORTET: Den naturliga layouten förför förstagångsbesökaren. Men den som jagar ett resultat vid premiärronden har en svår uppgift. Banan innehåller en hel del dolda slag och det är inte helt enkelt att optimera sina linjeval, för att inte tala om utmaningen i att placera bollarna på rätt sida om hålet på de stora greenerna.

FRÅGA: Banan ligger i kuperad terräng och från motsvarande “röd” tee ligger många tees i en svacka och hålen spelas rakt uppför backen vilket ger en småtrist känsla. Kan man tänka sig att flytta några av dem för en roligare upplevelse?

REVANSCHSUGEN: Vi noterar – och uppskattar – också att Skövde tillämpar dagsgreenfee. Bara ut och köra igen efter lunch således.

VI MÖTTE | PEKKA SAVOLAINEN, MEDLEM
“Banan ligger i en fin miljö och varje hål har ett eget rum. Det gör det lugnt och skönt och du behöver aldrig ropa fore eller så. Jag tycker också om greenerna. De är stora och lätta att träffa, men det ligger en utmaning i dem också.”

 

TUMMEN UPP
Varje enskilt hål har fått sitt eget lilla rum. Lugnt och härligt! 

TUMMEN NER
De många dolda slagen skapar en ängslig osäkerhet över att hela tiden fundera på om det är fritt att slå.


Text: Tobias Bergman • 2014-05-09
Banor och resorBanorBanor & resorSkövde GKSvenska golfbanorVästergötland
Scroll to Top