Hål 8 är ett par 3 där faran finns till vänster om green i form av en damm. Foto: Falkenbergs GK

Banor och resor

Lågmält men gemytligt

Planera ditt spel på Falkenbergs GK annars kan du få leta boll bland träden. Anläggningen på västkusten lockar med en charmig park- och skogsbana.

Text: Eric Franzén • 2014-03-28 Uppdaterad 2014-03-28

SPELAT SEN SIST
BANA: Falkenbergs GK
ANTAL HÅL
: 18+9
SPELKLAR
: 1968 (18 hål)
GREENFEE
: 450 kr högsäsong.
ARKITEKT
: Rafael Sundblom, Nils Sköld, Jan Sederholm, Tommy Nordström

www.falkenbergsgolfklubb.se

Det första hålet välkomnar med bedrägligt generösa landningsytor. Men sedan krävs det desto mer planering från tee när allt fler fairways varsamt omfamnas av täta kluster med träd. Designens ursprungliga rötter från 1960-talet och det rikliga utbudet av dogleghål sammanfaller i en tillbakalutad spelupplevelse av samma typ som vi ofta möter på många charmigt lågmälda park- och skogsbanor i Englands inland.

KARAKTÄR: Park- och skogsbana.

PASSAR FÖR: De flesta med lite taktisk känsla i sitt spel.

SPELA NÄR: Underskatta inte starten eller slutet på säsongen som tidpunkt för ett besök. Sandjorden som banan lagts ut på ökar förutsättningarna för torra och fina spelytor.

RÄCKER ETT TREPACK: Nja. Det är oftast inte jättesvårt att hitta bollarna som irrat ut bland träden under de mer svajiga utflykterna. Men träff ar du en stam kan bollen studsa iväg till helt okänd destination. Dammarna är inte många, men lurar vid inspel mot några av greenerna, där det kan vara lätt att skicka i en boll.

PRÖVAS KONDITIONEN: En del. Höjdskillnader finns och några av backarna kan nog kännas för den med lite tröttare ben. Men majoriteten av promenaden är ganska behaglig.

BÄSTA HÅLET: Det saknas inte bra par 4 och par 5 på Falkenberg. Men det delikat krävande korthålet 16 landar helt rätt mot slutet av ronden där klubbvalet från den upphöjda teen inte känns självklart. Greenens luriga utformning kan också locka till att spela onödigt aggressivt mot vissa av de möjliga pinnarna.

FÖRE RONDEN: Eftersom det är dagsgreenfee som erbjuds är det inte helt fel att mjuka igång dagen med ett snabbt varv på niohålsbanan.

MOT FRAMTIDEN: Danske arkitekten Caspar Grauballe, som arbetat nära Martin Hawtree, har inlett första uppgraderingsfasen i den masterplan som utarbetats för 18-hålsbanan. Exempelvis har greenen på 18, ett par 3 på 155/126 meter, omarbetats samtidigt som nya bunkrar införts på andra hål.

MITT FAVORITSLAG PÅ BANAN | OLLE KARLSSON
“Det är utslaget mot greenen på 18, alltså det avslutande korthålet. Det är mysigt att slå in en mjuk draw mot greenen medan folk sitter på terrassen bakom vid klubbhuset. Beroende på resultat kan man få dra på sig skämsmössan eller lämna greenen med äran i behåll. När flaggan står på den bakre platån är det en järnsexa för mig.”
– F d klubbmedlem och tidigare proffs på European Tour

TUMMEN UPP
Banans design. Inte en orgie i spektakulära hål, men ändå en klurig, rolig utmaning utan övermäktig längd.

TUMMEN NER
Om världens längsta promenader mellan klubbhuset och första tee rankas på en lista lär Falkenberg kunna bärga en hyfsad placering.


Text: Eric Franzén • 2014-03-28
Banor och resorBanorBanor & resorFalkenbergs GKHallandSvenska golfbanor
Scroll to Top