Golfbanorna du inte får missa i Sydafrika
Central belägna Royal Durban är granne med en hästkapplöpningsbana. //Foto: iStock

Golfbanorna du inte får missa i Sydafrika

På tisdagen arrangerades en minnesstund för den avlidne ex-presidenten. På torsdagen inleds European Tour-tävlingen Nelson Mandela Championship. Sedan är det dags för dig att åka på en golfresa till Sydafrika.

Nelson Mandela avled förra veckan. Han blev 95 år. Mannen som satt fängslad i 27 år på grund av sin kamp mot apartheid blev så småningom landets förste folkvalde ledare och gick från anstalten till presidentpalatset.
Mandela var en symbol för det nya, enade Sydafrika och fortsatte att spela en viktig roll även efter att han lämnat ämbetet.
Under tisdagen kom stats- och regeringschefer från hela världen för att hedra Mandela under den stora minnesceremonin på en fotbollsarena i Soweto.

Bild 1124076
Foto: All Over Press
Minnesstunden för Mandela ägde rum på en fotbollsarena i Soweto.

På onsdagen är det golfproffsens tur att spela huvudrollen i hyllningarna till den bortgångne politikern.
För andra året i rad arrangerar European Tour tävlingen Nelson Mandela Championship.
Royal Durban GC stod som värd för urpremiären.
Evenemanget är kvar i samma stad men avgörs nu på Mount Edgecombe CC.
Nelson Mandela Championship var schemalagd att starta på torsdagen men eftersom begravningen äger rum på söndag så inleds turneringen en dag tidigare.
Det finns nio blågula spelare i startfältet: Fredrik Andersson-Hed, Jens Dantorp, Jens Fahrbring, Mathias Grönberg, Peter Hedblom, Niklas Lemke, Joel Sjöholm, Oscar Stark samt Björn Åkesson.

Bild 1124077
Foto: All Over Press
Titelhållaren Scott Jamieson med pokalen från Nelson Mandela Championship. 

Sydafrika är faktiskt det land som arrangerar allra flest tävlingar på European Tour – åtta stycken.
Nu är det din tur att gå i proffsens fotspår.
Det är en destination värd att upptäcka.
Upplev den fascinerande naturen, möt de vänliga människorna, njut av de utsökta vinerna och den storslagna golfen.
Garden Route, den vackra vägen som binder samman kustorterna Kapstaden och Port Elizabeth, är Sydafrikas motsvarighet till Kaliforniens Highway 1.
Ungefär halvvägs ligger gemytliga George.
I staden har Gary Player designat tre 18-hålare och Fancourts flaggskepp, The Links, rankas som en av världens bästa banor.
Där arrangerades Presidents Cup 2003 och före lagmatchen mellan USA och övriga världen förutom Europa träffade Nelson Mandela spelarna och poserade tillsammans med Ernie Els och Tiger Woods.

Bild 1124079
Foto: All Over Press
Gary Player-anläggningen Fancourt i George arrangerade Presidents Cup 2003. 

Flera svenska researrangörer erbjuder golfpaket till Sydafrika. En av dem är Sunbirdie som startade longstay-resor för drygt ett år sedan.
- Marknaden för longstay i Sydafrika finns även om den inte är lika stor som i Sydeuropa. Men vi ser en potential. Resenärerna har en stor längtan dit och tycker att det är ett spännande resmål. Vi jobbar just nu på ett helt nytt Sydafrikaupplägg som kommer att lanseras till nästa säsong och tanken är att utveckla konceptet ytterligare, säger Henrik Meerburg på Sunbirdie.

Hur då?
- Många som reser till Sydafrika har aldrig varit där tidigare, det är ett slags drömresmål. Väl där är golfen en del av resan men samtidigt vill de passa på att uppleva safari och se Garden Route så att det blir en kombinationsupplevelse.

Ett longstay-paket på anläggningen Langebaan Country Estate, som ligger drygt en timme nordväst om Kapstaden, kostar från 13 500 kronor.
För mer info: http://www.sunbirdie.se/sydafrika/