Polens bästa golfbanor
Efter förra sommarens fotbollsfest vill Polen locka golfarna till landet och spela bland annat Rosa GC. Foto: Rosa Golf Club

Polens bästa golfbanor

Turismen fick sig ett lyft efter förra sommarens fotbolls-EM. Nu vill Polen att besökarna återvänder – med golfbagen.

Polen var ett av länderna som fanns med i förra veckans Stockholm Travel Show i köpcentret Gallerian.
Monika Pawlowska, som arbetar med PR på Polska Turistbyrån i Sverige, var nöjd med resemässan som pågick under tre dagar:
- Vi vill ha fler individuella turister som kan resa när som helst för att shoppa, gå på spa – som är billigt jämfört med Sverige – och spela golf. Det här var ett bra sätt att träffa potentiella nya kunder, säger hon till Svensk Golf.

Under sommaren 2012 var Polen med och arrangerade fotbolls-EM (tillsammans med Ukraina där Sverige spelade sina matcher) och mästerskapet gav landet stor uppmärksamhet.
Warsaw Business Journal rapporterar att 13,3 miljoner utländska besökare turistade i landet under fjolåret och noteringen var en ökning med 1,4 miljoner från 2011.
Efter fotbollen vill nu Polen locka till sig golfarna.
Endast 3 257 av de 38 miljoner invånarna spelar golf men det finns 27 banor varav femton 18-hålsanläggningar.

Bild 1124018
Foto: ROSA GC
Rosa Golf Club rankas som Polens bästa bana.

Enligt sajten top100golfcourses.co.uk är Rosa GC den högst rankade. Banan öppnade 2005. Den tyske banarkitekten Hans-Georg Erhardt har sedan tidigare Österrikes Europatourbana Fontana på meritlistan och när han åtog sig projektet i Polen förflyttades en miljon kubikmeter jordmassa för att skapa layoutens kontur.
Här brukar före detta polske NHL-proffset och Sverigebekantingen Mariusz Czerkawski spela golf.
Rosa GC ligger 14 mil nordväst om Krakow dit du kan flyga direkt från flera svenska städer.
En annan bana i området, Krakow Valley G&CC, har arrangerat tävlingar på European Senior Tour och 2008 vann Ian Woosnam turneringen.  

Efter ronden stannar du kvar i Krakow och vi rekommenderar starkt ett besök i staden Oswiecim som ligger drygt sex mil västerut.
Det är platsen för Auschwitz-Birkenaus koncentrationsläger.
En rundvandring som garanterat inte lämnar dig oberörd.

Bild 1124020
Foto: GETTY IMAGES
Järnvägsrälsen som leder fram till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Sommaren 2009 invigdes Gary Players första bana i Polen – Modry Las och på vägen dit kan du passera Binowo Park.
Mr Players anläggning finns 16 mil söder om kuststaden Swinoujscie som har färjeförbindelse med Ystad och Trelleborg. När du väl kört i land efter båtturen är det blott drygt tre mil till Amber Baltic.

Från Karlskrona och Nynäshamn kan du ta färjan grannstäderna Gdansk och Gdynia längre österut i Polen. Där finns banor som Gdansk G&CC, Sand Valley och Sierra.

Helggreenfeen på toppklubbarna i Polen varierar mellan motsvarande 340 och 680 kronor men den som spelar golf under vardagar betalar från 290 kr upp till 560 kr. 

Bild 1124021
Foto: MODRY LAS
Modry Las Golf Club är Gary Players första bandesign på polsk mark.