5de447f77a4b4

Tournytt

”Som att putta ner för vindrutan på en folkabubbla och få bollen att stanna på motorhuven”

1989 blev Christian "Kricken" Härdin förste svensk att spela The Masters. Han minns hur snabba greenerna var på Augusta National.

Text: CM Hellsten • 2017-04-04 Uppdaterad 2017-04-04
”Som att putta ner för vindrutan på en folkabubbla och få bollen att stanna på motorhuven”

I 2017 års upplaga av The Masters finns två svenskar med – Henrik Stenson och Alex Norén.
Numera tar nog många svenska golffans för givet att det ska finnas blågula spelare med i majorn, men så har det inte alltid varit.
Det var först 1989 som en svensk fick debutera på Augusta National.

Christian “Kricken” Härdin, ursprungligen från Gävle men sedan länge verksam som pro på Barsebäck Golf Academy, skrev historia.
“Kricken” kvalade in genom att vinna anrika amatörtävlingen British Amateur. Då gick golfkompisen Adam Mednick caddie och blev lovad att bära bagen även under The Masters om “Kricken” vann.
– När jag har kommenterat The Open för Viasat så kommer alltid brittiska journalister fram för att prata om min seger i British Amateur. Att jag var den förste svensk som spelade Masters bryr de sig inte om, säger Christian “Kricken” Härdin till Golf Digest.

Så sänds The Masters i TV

Första veckan i april 1989 anlände Gävlegolfaren till Georgia.
Det var en speciell och surrealistisk känsla. Det var inte Forsbrand, Sellberg eller Lanner. Inte heller Sorling eller Kinell som jag sett upp till. Det var jag, en ung amatör från Gävle, som halkat in på ett bananskal och inte kunde be någon om råd eller hjälp och ingen hade sagt åt mig att träna mer i USA eller åtminstone spela ett par tävlingar innan, säger Christian “Kricken” Härdin till Golf Digest.

9 anledningar att älska The Masters

I stället förberedde sig han genom att putta på en parkettsnabb plastgreen i Gävles golfhall, i hopp om att hitta liknande hastigheter som på Augusta.
– Det hjälpte inte, jag blev chockad av snabbheten ändå. Det var som stå på en folkabubbla, putta ner för vindrutan och få bollen att stanna på motorhuven, säger Christian “Kricken” Härdin till Golf Digest.

Rangerapport från The Masters

Torsdagen 6 april 1989 skedde debuten för 25-åringen. Spelkamraten var ingen mindre än Tom Watson.
– Jag hookade drivern på ettan och lyckades från träden lägga mig vid greenbunkern och därefter chippa in på green. Hade inte min parputt sedan tagit i koppens bakkant, studsat upp och i hål hade den rullat långt, långt av green. När vi gick därifrån sa Tom Watson: “Christian, that was a great four”. Han spelade väldigt snabbt. På fyran kom vi ikapp bollen framför och fick vänta på en bänk. Då sa jag att jag aldrig varit så nervös förut. Tom Watson försäkrade att alla i startfältet var lika nervösa som jag, säger Christian “Kricken” Härdin till Golf Digest.

Allt du inte visste om ”Masters-låten”

Hur det gick på Augusta National för den den historiske svensken?
Två varv på 85 slag och en jumboplats.
– Även om jag såklart ville göra ett bättre resultat är jag mer besviken över att jag aldrig gav mig chansen att återkomma och spela bättre. När Jordan Spieth eller någon annan slår i vattnet på 12:an, där jag själv slog två bollar i vattnet, känner jag en kall ilning längs ryggraden. 

Christian “Kricken” Härdin blev Sveriges första spelare i The Masters.
Alex Norén blir den 18:e.


Text: CM Hellsten • 2017-04-04
TournyttAlexander NorenAugusta NationalHenrik StensonTournyttUS Masters
Scroll to Top