Vacker och varierad
Greenen på hål 5 flyttades till det nuvarande läget under slutet av 1970-talet. Foto: Eric Franzén

Vacker och varierad

De omväxlande kasten mellan park- och skogshål skapar njutbar variation. Här är Sörmlandsklubben som fostrat en av Sveriges allra största spelare.

SPELAT SEN SIST
Bana: Katrineholms GK
Antal hål: 27 
Spelklar: 1963 (9 hål)
www.katrineholmsgolf.nu

SPELA DÄRFÖR
Det börjar som en klassisk svensk parkbana för att sedan ta oss ned mot Stensjön. Något senare blandas både längre och kortare skogshål in i leken under andra nio. De olika avsnitten kompletterar dock varandra oväntat väl, och adderas ihop till en både spelmässigt underhållande och charmig helhet.

 

Arkitekt: Nils Sköld, Ingmar Ringström, Bengt Lorichs, Robert Karlsson.

Karaktär: Park- och skogsbana.

Greenfee: 380 kronor vardagar, 450 helger.

Passar för: Den varierande layouten är en välkomnande historia som inte direkt utesluter någon spelarkategori från att uppleva en skön och hyfsat testande dag.

Höjdarhålet: Utslaget på hål 5 (par 4, 345/315 meter) bjuder inte bara på en underskön vy ut mot Stensjön, utan även några ganska lockande spellinjer för den som verkligen vill dyrka upp greenen. Sitter inte längdkontrollen på inspelet väntar en del jobb innan paret är hemma. 

Tveksamt hål: Det har lagts ut på en höjd, spelas kraftigt uppför och har inte det mest upphetsande greenområdet. Ja, du som har gissat på hål 7 (par 3, 155/120 meter) är inte ute och cyklar Stensjön runt i detta fall.

 Monstret: Vad har du kvar att plocka fram på hål 18? Det lär i alla fall behövas. Detta bitiga par 4 på 385 meter från gul tee spelas delvis svagt uppför och har även en, för de längre klubbor som väntar, mikroskopiskt liten green.

Missa inte i restaurangen: Att inleda buffélunchen med en skål dagens soppa, som nästan helgonförklarats i medlemsleden. Och ja, gulaschsoppan som körs vid besöket levererar utan pardon.

Hål 19–27: Bengt Lorichs och Robert Karlssons slinga är en renodlad serie skogshål med en del mer utmanande avsnitt, samt 25:an – det bildsköna och starka korthålet. 

Roberts green: Den gamla greenen på hål 5 är idag ett övningsområde. Det var här som Robert Karlsson mer än ofta brukade springa ner från familjens hus vid föregående hål, och slipa närspelet under junisdagarna.

ROBERT KARLSSON | SPELTIPS
"Om du slår långt så plocka dina slag på första nio och var lite försiktigare på sista halvan. Om du slår kort och rakt njut av vyerna på första nio och gör ditt resultat på sista nio, där det är lite kortare. Då blir du premierad för ditt raka spel och prickskyttet."

 

TUMMEN UPP 
Den sköna variationen bland inspelen. Här varvas någon semiblind pinnplacering med knepigt upphöjda greener samt ett och annat järn som bara kan matas rakt emot flaggan. 

TUMMEN NED
Sträckningen innehåller någon promenad mellan hålen som inte är helt smidig. Men detta är definitivt mer undantag än regel.