Testa nytt på lovet
Sveriges senaste golfbana finns utanför Lysekil. Hål 9 är ett par 3 på 135 meter från gul och 123 från röd. Foto: Michael Jönson

Testa nytt på lovet

Under 2013 öppnade Sveriges senaste 18-hålsanläggning. Nu finns det ytterligare ett skäl att åka till västkusten. Lysekil Holma GK har fötts.

SPELAT SEN SIST
Bana: Lysekil Holma GK
Antal hål: 18
Spelklar: 2013
www.holmagolf.se

 

SPELA DÄRFÖR
I ett läge där klubbar konkursar och banor växer igen är det kul att kunna presentera en helt ny klubb och en bana som öppnade så sent som 25 juni 2013. Lysekil Holma GK är Golfsveriges senaste tillskott. Den upplevs inte som en traditionell Bohuslän-bana, som brukar präglas av bergsknallar och vara trixiga, utan bjuder på ett relativt öppet men vindutsatt landskap.

ARKITEKT: Johan Henriksson.

KARAKTÄR: Park- och skogsbana med touch av links.

GREENFEE: 300–450 kronor.

SPELA NÄR: Eftersom banan fortfarande är en baby blir den förstås bättre och bättre ju längre tiden lider. Efter årets tjuvstart blir 2014 den första riktiga säsongen. Under den mest intensiva sommarperioden kan det vara trångt på banan men i mitten av augusti är det betydligt mindre folk och konditionen som bäst.

PASSAR FÖR: Den som kliver längst bak har en slinga på 6 381 meter, gul ger 5 770 meter och röd 4 344 meter. Banan är byggd i en modern anda och den som väljer det allra kortaste alternativet kan se fram emot en rolig rond. Breda generösa fairways och få unduleringar på greenerna.

HÖJDARHÅLET: Det sjätte. Par 3 som mäter 147 meter från gult och 95 från rött. Högt placerat tee ner mot en green som bjuder på trubbel bakom och en damm framme till vänster.

TVÅ TUFFINGAR: Har första nio gått bra? Kul. Men direkt efter varvningen kan du snabbt komma ner på jorden. Här väntar en tuff passage. Tian mäter 565 från vit och elvan är 20 meter längre och längst i Bohuslän. Det är ett monster och ofta spelar du rätt in i vinden.

TVEKSAMT HÅL: Det 14:e, par 4, dogleg vänster. Från tee är det lätt att missta flaggan på hål 15 som den du ska spela mot. Kan vara förvirrande om du inte är vaken.

INGA 150-PINNAR: På banan finns inga gulsvarta 150-markeringar utan stolparna har istället ersatts med stenar som smälter in bra i naturen. De är tillräckligt stora för att synas men utan att väcka allt för mycket uppmärksamhet.

MAT: Någon restaurang finns inte än så länge men ambitionen är att öppna en matsal i den gamla klocktornsbyggnaden. Tills vidare erbjuds räckmackor och smörgåsar med ost och skinka i klubbhuset. De levereras dagligen från ett lokalt bageri.

TRÄNA | Range utanför stallet
Utanför klubbhuset, ett gammalt stall, finns en puttinggreen och på andra sidan en generös drivingrange där du kan använda segelbåtarnas master, som ligger förtöjda vid hamnen, som riktmärke. Intill finns även ett övningsområde med egna bollar.

 

TUMMEN UPP
Visst är det fantastiskt att det faktiskt går att öppna helt nya banor i Sverige 2013. 

TUMMEN NED
Bohuslän förknippas med vackra vyer ut över havet. Enda gången som du skymtar vattnet här är på rangen.