Roms bästa golfbanor
Parco de Medici GC, en klassisk golfdestination i Rom.

Roms bästa golfbanor

Säsongen börjar före och slutar efter den svenska. Maten är svåröverträffad, sevärdheterna likaså. Rom är det perfekta storstadsresmålet för en långhelg i golfens tecken.

Klockan är bara åtta men på Via Fori Imperiali ges inga ledtrådar om att den gamla staden precis har vaknat. Ett jämnt flöde av människor har redan börjat fylla den breda trottoaren längs vägen mellan Piazza Venezia och Colosseum och den febrila jakten på turisternas euro är i full gång.

Vi befinner oss i det varma, bultande hjärtat av Rom, har några av världens främsta attraktioner inom promenadavstånd och det enda problemet är väl egentligen att välja på ett smörgåsbord som är fullständigt fantastiskt, men samtidigt en överflödets förbannelse. 

För eftersom det i princip är omöjligt att hinna eller orka allt tvingas Michelangelos takmålningar i Sixtinska kapellet gå mentala matcher mot Peterskyrkans mäktiga kupol, medan vi ställer det förföriska plaskandet i Fontana di Trevi mot historiska vingslag i Palatinen.

Dessutom måste det alltid finnas plats för en kaffe i livliga Trastevere eller en stilla promenad bland de ståtliga träden
i vackra Villa Borghese.

Känner man ändå att det finns några luckor i schemat kan långhelgen i Rom också fyllas med lite skön golf.

 

Starttiden är bara en halvtimme bort, men dessvärre finns det mycket kvar att testa på menyn. Buffébordets lufftorkade skinkor, vällagrade ostar och marinerade oliver har redan lagt ett stabilt fundament, nu väntar en bastant pasta, följt av en köttbit innan en krämig tiramisu är tänkt att avsluta.

Kalaset kostar bara 18 euro men också en stor del av din uppmärksamhet under de första hålen på Parco de Medici Golf Club, där vi lullar fram i väntan på att matsmältningsprocessen har sin gång.

Den digra lunch som precis har serverats på parkanläggningen 20 minuter söder om Rom är ett handfast bevis på hur golf och mat intimt hänger ihop och förstärker bilden av att italienska klubbar utgör en annan typ av social samlingsplats än exempelvis svenska. Här låter man var sak ha sin tid.

Parco de Medici är något av en klassiker och en destination som har lockat svenska resenärer i många år. Den största förklaringen till det är närheten till både flygplats och stad.

Själva banan är knappast något som bländar, men heller inget som förargar. Det handlar om en traditionell parklayout som talar till spelaren med ett lågt tonläge och framförallt försvarar sig med sin längd som stundtals kan vara svårtuggad. Annars utgör den mest en trivsam promenad mellan vackra träd och vattenhinder där de flesta spelarkategorier kan hitta en överkomlig utmaningsgrad. 

Den som vill hitta ännu bättre golf måste bege sig några mil norrut. Där ligger den mest omtalade banan Golf Nazionale som fortfarande anses som Roms kanske vassaste och en av Italiens tio bästa.

Men den godbiten får vänta till en annan gång. I Roms digra utbud måste alltid vissa uppoffringar göras.

Foto Colosseum: All Over Press