Arabemiratens bästa golfbanor
Formel 1-bana, nöjesfält och ett magiskt golflandskap signerat Kyle Phillips. Allt detta på Yas Island i Abu Dhabi. Foto: Getty Images

Arabemiratens bästa golfbanor

Dubai är klassikern men Abu Dhabi uppstickaren. Här ligger Förenade Arabemiratens starkaste upplevelse – Yas Links. Vi har kartlagt golfen i ökenfederationen.

SHARJAH

Läge: Strax norr om Dubai. Folkmängd: 890 000.
Sharjahs historia sträcker sig över 5 000 år tillbaka i tiden, och har tidigare räknats som en av regionens rikaste delar. Idag är detta det tredje största emiratet med staden Sharjah som säte. Den enda 18-hålsbanan är Sharjah Wanderers Golf Club som spelas omväxlande på karga och öppna fairways av både gräs och sand.
Vill man spela på greener av gräs är Golf & Shooting Club Sharjah det enda alternativet. Här finns en påkostad niohålsslinga av typiskt modern parkkaraktär, tänk gapande dammar och vit bunkersand, och har lagts ut av Peter Herradine.

  

RAS AL-KHAIMAH

Läge: Norr om Dubai, gränsar mot Oman. Folkmängd: 210 000.
Har redan dykt upp på svenska charterturisters radar då arrangörer som Fritidsresor, Solresor och Apollo tagit in detta emirat i utbudet. Golf är givetvis en byggsten i satsningen att attrahera västerländsk turism. Den som gillar parkgolf av modernt amerikanskt snitt bör knappa in Al Hamra GC i GPS-sy-stemet. De 18 hålen är byggda vid fyra bildsköna laguner vars inlopp är mot Persiska viken. 
Mer av denna vara levereras på Tower Links GC. Denna 18-hålsbana har vyer mot Hajar-bergen men ut-
nyttjar också de närliggande våt-
markerna och vattendragen för att stärka layoutens dramatiska inslag.

Al Hamra Golf Club
www.alhamra.com

Tower Links Golf Club
www.towerlinks.com

 

FUJAIRAH

Läge: Öster om Dubai. Folkmängd: 152 000.
Här kan du uppleva Förenade Arabemiratens äldsta moské som byggdes av lera och tegel under 1446. Men golfen då? Tyvärr. Här finns ännu inte en enda bana. Framtida 18-hålsprojektet Ain Madhab, som ritats av Peter Herradine, presenterades dock officiellt under 2012.

 

AJMAN

Läge: Norr om Dubai. Folkmängd: 237 000.
Det till ytan minsta emiratet i federationen är känt som ett relativt fattigt shejkdöme, med små oljetillgångar. Saknar i nuläget golfbanor även om en plan finns för att detta ska ingå i kommande stadsprojektet Al Zorah.

 

UMM AL-QAYWAYN

Läge: Norr om Dubai. Folkmängd: 72 000.
Jodå. Här finns bland annat en historisk hamn och federationens största vattenpark i form av Dreamland Aqua Park. Golfbanor lyser dock ännu med sin frånvaro, och vad vi kan se är ännu inget projekt på gång under den närmaste tiden.

 

ABU DHABI

Läge: Söder om Dubai. Folkmängd: 921 000.
Det tar oss bara en knapp timme på bred och hyperkomfortabel motorväg att komma hit från Dubai. Vi tar sikte på skyltarna mot Formel 1-banan Yas Marina Circuit och ser snart den vidsträckta utdragna byggnaden som inhyser Ferrari World, världens största inomhusnöjesfält, och det futuristiska Viceroy Hotel dominera synfältet. 
Snart är händerna fast placerade på en annan ratt. Nämligen i golfbilen där det är dags att ta del av en lika artificiell och exceptionell upplevelse som landmärkena ovan förmedlar.
Yas Links andas visserligen av traditionella brittiska undertoner. Men Old Tom Morris eller de brittiska öarna finns inte i tanke-
världen när bollen stiger mot den utmejslade kustgreenen på hål 14, med den cirkelformade Aldar-byggnaden avlägset placerad i horisonten.
De spektakulära värdena bottnar också i en hel del starka strategiska lösningar från arkitekten Kyle Phillips huvud. Som på det nionde hålet där greenen dyrkas upp i takt med att drivern smeker kustlinjen på höger sida. 
Den treåriga byggnadsperioden gav också Phillips frihet att flytta rejält med jord på fairwayytorna, där livfulla kullar och svackor både kan dräpa eller förhöja din drive.
Efteråt är det bara att konstatera att Yas Links i nuläget är Förenade Arabemiratens starkaste bana. Men den ger också en viktig fingervisning om att det med framgång går att bygga annat än traktens sedvanligt standardiserade parkdesign även på dessa breddgrader. 
Yas Links är banan du måste spela vid ett besök i Abu Dhabi. Punkt. Men om tiden räcker till finns det också goda skäl att rita
in ronder på Abu Dhabi GC, ett återkommande stopp på European Tour, och Sadiyat Beach GC som är den hittills enda banan belägen vid Persiska vikens strand. 

Yas Links
www.yaslinks.com
Öppnades
för spel: 2010.
Greenfee: Från 800 till 2 100 kr.

 

DUBAI
Se egen artikel här.