Ökengolfen växer i Abu Dhabi
Det 17:e hålet på Saadiyat Beach GC är ett läckert par 3-hål som spelas rakt ut i Persiska viken. Foto: Kevin Murray

Ökengolfen växer i Abu Dhabi

Golf i mellanöstern har länge varit synonymt med Dubai. Men just nu är det i grannemiratet Abu Dhabi golfen växer snabbast. Under 2012 ökade antalet spelade ronder med 94,5 % jämfört med 2011.

Dubai må ha fler banor, men det är trion i Abu Dhabi – Abu Dhabi GC, Saadiyat Beach GC och Yas Links – som är hetast i mellanöstern just nu.

Siffror från Abu Dhabi Tourism & Culture Authority (TCA Abu Dhabi) visar att antalet spelade ronder av turister under 2012 ökade med 94,5 % jämfört med 2011. Totalt spelades 13 171 turistronder på de tre banorna och effekten av den ökade golfturismen märks av även i antalet hotellnätter, där besökande golfresenärer spenderat 24 271 hotellnätter i emiratet under fjolåret.

– Golfturismen här växer inte bara, den uppriktigt sagt frodas. Områdets attraktivitet har stärkts i och med att flera högklassiga boenden har öppnat i anslutning till banorna, säger Faisal Al Sheikh på TCA Abu Dhabi.

När International Golf Travel Market utsåg årets golfdestination i Afrika och mellanöstern 2012 var det också Abu Dhabi som kammade hem priset.

– Abu Dhabi har alla ingredienser för ökad golfturism, säger Chris White, general manager på Yas Links och lyfter förutom banorna fram det breda och prismässigt överkomliga hotellutbudet samt emiratets egna flygbolag Etihad Airways, som ständigt ökar sin närvaro runtom i världen.

För många är golf i Abu Dhabi synonymt med det mäktiga klubbhuset, i form av en falk, på Abu Dhabi GC som varje år får gott om tv-tid under European Tour-tävlingen Abu Dhabi HSBC Golf Championship.

Men för golfturisten bjuder sannolikt Abu Dhabi Golf Clubs nyare banor Saadiyat Beach GC och Yas Links på mer spektakulära upplevelser. Båda banor ligger vid vattnet och bjuder på läckra vyer och spännande layout.

För den som letar golfnära boende hittas ett flertal hotell i anslutning till Saadiyat Beach GC. Vill man krydda resan med ett besök på Ferrari World eller häftiga Formel 1-banan Yas Marina Circuit mellan varven på Yas Links finns ett gäng hotell precis mellan golf- och motorbanan.

Här hittar ni ett längre resereportage om golfen i Abu Dhabi, som publicerades i Svensk Golf nr 2/2011.