Ett svenskt Skottland
Det öppna landskapet på Mälarö för tankarna till skotska hedar. Här visas hål 10. Foto: Markus Åhman

Ett svenskt Skottland

För att uppleva en skotsk bana behöver du bara åka tre mil från Sergels Torg i centrala Stockholm. Målet är Mälarö GK Skytteholm.

SPELAT SEN SIST
Mälarö GK Skytteholm
Antal hål: 27.
Spelklar: 1994/2003.
www.malarogk.se

SPELA DÄRFÖR
Du som bor i Stockholm och alltid har drömt om att spela banor med linkskaraktär i Skottland behöver inte åka längre än till Ekerö. Alldeles intill Mälaren och det pampiga slottet Skytteholm har Tommy Nordström lagt ut 27 hål på lerjord och sand. Generösa kortklippta fairways kantas av knähögt gräs, djupa bunkrar och undulerade greenområden. När det sveper in en kraftig vind är banan en riktig utmaning.

Arkitekt: Tommy Nordström.

Karaktär: Inland links.

Greenfee: Varierar mellan 350 och 600 kr under säsongen.

Spela när: Öppnar ofta tidigt på våren och för den som vill förlänga säsongen så håller banan väldigt bra kondition långt in på hösten.

Passar för: Banan lämpar sig för ett tämligen brett spektra av spelartyper med hyfsat breda fairways och stora greener. Den riktigt duktiga golfaren kanske uppskattar hål 19–27 mest eftersom slingan är något att bita i från de bakre regionerna när vinden ligger på.

Höjdarhålet: Hål 21, par 5 (471 m gul tee, 405 m röd). Här är det risk-and-reward-läge och golfaren ställs inför två val. Det är med en kraftig vind i ryggen lätt att bli frestad att gå för greenen över vattnet på andraslaget i jakten på eagle. Alternativet är att gå den långa, säkra vägen och spela sig runt dammen.

Shopen: Är integrerad med receptionen och här finns det allra mest nödvändiga. Det viktigaste av allt är defibrillatorn som hänger på väggen mitt emot entrén.

Treputtsfaktor: Greenerna är stora och undulerade och beroende på var bollen hamnar kan du ha långt kvar till hålet.

Så prövas konditionen: Inte särskilt mycket. Från klubbhuset kan du blicka ut över stora delar av banan som ligger i en relativt flack terräng.

Räcker ett trepack: Tveksamt. Ruffen är tuff och dessutom finns en hel del vatten som slukar bollar.

Ta färjan: Golfare som kör E4:an söderifrån mot Stockholm kan svänga av vid Slagsta och ta bilfärjan över Mälaren, slippa köerna och snabbare komma till banan.

Bo: Granne med banan ligger Skytteholms slott med anor från 1630. Det finns plats för 130 nattgäster som kan välja mellan att bo i moderna Skyttegården eller i herrgårdens 1700-talsflyglar.

Äta: Mälarö Golfrestaurang erbjuder take away-käk. Vid hål 17 och 26 finns skyltar med telefonnummer som du ringer och beställer ifrån dagens meny och när rundan är över står matlådorna klara för avhämtning.

TUMMEN UPP
Totalt motsvarar träningsområdet tolv (!) fotbollsplaner. Här finns utöver rangen dubbla puttinggreener, en övningsgreen för pitch och chip och fält där du kan träna med egna bollar.

TUMMEN NED
Banskyltningen skulle kunna göras tydligare eftersom det på vissa ställen är lätt att gå till "fel" tee.