Historiskt slagfält i Normandie
Intill hål 6 på Omaha Beach La Mer-bana finns en speciell bunker - ett före detta tyskt försvarsnäste i betong.

Historiskt slagfält i Normandie

Den 6 juni 1944 utspelades ett av världshistoriens viktigaste slag när de allierade styrkorna landsteg i Normandie. Tusentals människor dog på stranden under Dagen D. Nu spelas det golf på Omaha Beach och den franska banan har en väldigt speciell bunker.

Guiden på den amerikanska krigskyrkogården – där 9 387 omkomna soldater har hedrats med varsitt vitt kors – ber alla i sällskapet att stanna upp och sätta sig ner på den låga stenmuren. Det var här som inledningsscenen till Steven Spielbergs och Tom Hanks episka film "Rädda menige Ryan" spelades in. Bakom ligger Engelska kanalen helt stilla. Mannen går sakta framför oss och visar upp ett svartvitt fotografi på hur området såg ut just den där speciella dagen för snart 69 år sedan.
Han ber oss blunda och börjar sedan berätta.
Rösten är emotionell och engagerande.
"Försök nu föreställa er att den vackra himlen är lika mörk som det är inne i era ögon. Det är mitt i natten den sjätte juni och trots sommarmånaden så är det bara några enstaka plusgrader och vågorna går höga. Du vet att du förmodligen kommer att dö av fiendens eld så fort som båtens front öppnas. Vad tänker man i en sådan situation…? Många av dem som dog här nedanför drunknade faktiskt. Alla soldater som landsteg i Normandie hade fyrtio kilos packning på ryggen när de hoppade i vattnet och de skulle ta sig nästan fyrahundra meter in till land. Flera av dem som kom från den amerikanska mellanvästern kunde inte simma utan dränktes av den tunga ryggsäcken. Den yngsta som dog här var sjutton år, den äldsta sextioett. Stanna gärna till vid något av de vita korsen och lägg ner en ros och visa din tacksamhet för att dessa män offrade sina liv för Europas befrielse."

 Bild 1123631
I Colleville-sur-Mer ligger den amerikanska krigskyrkogården. 

Den i dag 87-årige soldaten Raymond Rudolph Tollefson var med under den där fasansfulla dagen när det naziockuperade Frankrike invaderades. Hans bästa vänner i Second Ranger Battalion Company dog av tyska kulor. Raymond själv skadades svårt medan han fortfarande befann sig i havet, vågorna och tidvattnet såg till att den sargade kroppen så småningom flöt i land på Omaha Beach. Där förblev han liggandes på stranden bredvid de döda kamraterna innan han evakuerades sent på kvällen. De närmaste två åren tillbringade Raymond på sjukhus för rehabilitering.
Långt senare återvände soldaten till Normandie.
För att spela golf.
På Omaha Beach GC.

Det var 1986 som den franske banarkitekten Yves Bureau fick den unika möjligheten att lägga ut fairways och greener på kullarna ovanför strandens slagfält i den lilla byn Port-en-Bessin som ligger fem kilometer från den amerikanska krigskyrkogården.
Omaha Beach Golf Club är Normandies enda 36-hålsanläggning. Slingan Le Manoir (herrgård) har par 71 och är något kortare med 5 647 meter från gul och 4 810 från de röda teekulorna. Det gäller att hålla sig torr i slutet av första nio där golfaren kommer till utmaningarna på Gold Beach (hål 8) och Juno Beach (hål 9).
Gold Beach var britternas landstigningsplats under Dagen D.
Juno var kanadensarnas motsvarighet.
I samband med 50-årsjubileumet av invasionen bestämde sig Omaha Beach Golf Club för att döpa varje hål på seasidebanan La Mer (hav) efter ett antal nyckelfigurer från kriget. Dwight Eisenhower (generalen som senare blev president i Vita huset) bjuder på ett långt öppningshål med breda landningsområden. Korthålet nummer 2 är Winston Churchills.

Bild 1123632
La Mer-banans öppningshål har uppkallats efter general Eisenhower. 

Amerikanske generalen Omar Bradleys hål 6 (382/279 m) spelas rakt ut mot havet och är ett riktigt tufft men roligt hål. Från tee gäller det att se upp för de två stora bunkrar som finns på var sin sida om fairway och vid inspelet har arkitekten lagt ut åtta nya sandfällor varav fyra i direkt anslutning till flaggan.
Bakom greenen finns en helt annan bunker.
Ett före detta tyskt försvarsnnew-module-38äste i betong.
Det har bevarats som en otäck påminnelse om det brutala slag som stod här. Intill trapporna på vägen ner mot det underjordiska skyttevärnet finns en minneslund.
När soldat Raymond Rudolph Tollefson återvände till Omaha Beach för att delta i den första upplagan av tävlingen Pro-Am du D-Day 2009 så stannade han till vid sexans green och blickade mot strandens gamla slagfält.
Han torkade sina tårar och konstaterade:
– Mina kamrater dog där nere…
– Nu är jag här och spelar golf…
– Otroligt!

Bild 1123634
Intill sexans green finns ett minnesmonument som golfaren passerar. 

D514 är en smal liten landsväg som länkar samman Omaha Beach Golf Club med den amerikanska krigskyrkogården. Vi kör genom en lummig och lugn miljö, förbi ängar och pittoreska byar. Ett kyrktorn syns i fjärran och bekräftar att vi börjar närma oss Colleville-sur-Mer men när den gamla rustika stenbyggnaden passeras fångar en stor svartvit skylt framför kyrkan vårt intresse. Bilden visar hur guds hus såg ut dagarna efter invasionen 1944 – söndersprängd med allierade soldater som oberörda vandrar förbi.

Bild 1123636
Den svartvita bilden visar hur kyrkan såg ut dagarna efter Dagen D.


Andra världskrigets vedermödor gör sig påminda lite varstans i Normandie med monument och museum. Det finns företag som arrangerar heldagsutflykter i D-Dagens fotspår och nästan varje liten ort har sitt eget minne.
Som Merville-Franceville norr om Caen.
Merville Battery var en del av Nazitysklands skyddsvägg mot Atlanten och anläggningen slogs ut efter en heroisk insats av den nionde brittiska fallskärmsbataljonen.
Platsen är i dag bevarad precis som den såg ut efter Dagen D och var tjugonde minut får besökaren uppleva en realistisk rekonstruktion från hur det måste ha varit i gryningen den där längsta dagen 1944.

Bild 1123638
Hôtel du Golf Barrière i Deauville har tre niohålsslingor utanför entrén.

Normandie ligger nordväst om den franska huvudstaden och smidigaste sättet att ta sig hit är att flyga till Charles de Gaulle i Paris, sedan hyra en bil och köra de 22 milen upp mot kusten.
Deauville är en bra destination att ha som utgångspunkt. I den lilla mysiga staden arrangeras varje år en filmfestival som brukar locka namn som Sean Connery, Michael Douglas och Samuel L. Jackson.
Hollywoodstjärnorna har en gemensam hobby.
Golf.

Bor du på Hôtel du Golf Barrière som ligger på höjderna ovanför Deauville har de tre niohålsslingor alldeles utanför entrén. Det var redan 1929 som arkitekterna Tom Simpson och Henry Cotton designade de 27 hålen. Cotton ligger bakom den blå banan som har mindre greener och är lite smalare så det gäller att placera slagen. Simpson skapade det som i dag är slinga röd och vit och som klassas som Deauvilles mästerskapsbana. Här har French Open avgjorts och storheter som Gary Player, Tony Jacklin och Fred Couples har visat upp sig.

Från flera håll bjuds golfaren på läckra vyer ner mot den charmiga stadskärnan, layouten är underhållande, konditionen bra och greenområdena väl inbunkrade.18:e hålet (som är vit nia) är anläggningens kortaste par 4 (321/293 meter) och här finns möjligheten till en snygg avslutning men också till en jobbig stund i sanden. Greenen omges av fem bunkrar och om du hamnar där har du nyfikna åskådare inne i det stora hotellet som gillar att titta på. Några av dem sitter på restaurangens terrass och njuter av lokalproducerad calvados medan du sliter i de lömska hindren.
Det berömda äppelbrännvinet kommer nämligen från den här provinsen.
Bild 1123640
Hål 9 på Hôtel du Golf Barrières vita slinga i solnedgången.

Det finns 40 banor i Normandie. En av de mer spektakulära är Golf d'Etretat som ligger högt över havet vid randen av de dramatiska, branta klipporna och för att komma dit kör du upp för en brant backe på serpentinvägar genom trolsk bokskog.
Väl uppe på toppen är kulissen storslagen.
Golfaren har Engelska kanalen som sällskap under hela rundan och 18-hålaren är väldigt varierande. Etretat kan vara en helt annan bana beroende på hur mycket det blåser eftersom det öppna läget är extremt utsatt för vinden. Ruffen är besvärlig och den som har ont i ett knä eller dålig kondition rekommenderas att hyra en golfbil.

Bild 1123644
Som du ser så är Etretat en av Frankrikes mest spektakulära banor.

Det är kraftigt kuperat på vissa hål. Som tian (par 5, 408/379 meter).
Det är Etretats häftigaste hål och ett av de mest fotograferade i Frankrike. Från ett högt placerat tee, intill det magnifika klubbhuset, viker hålet nere i dalgången av åt vänster och från andraslaget börjar den jobbiga vandringen upp mot greenen. Längs hela högersidan finns havet och klippblocken som ger hålet dess karaktär. När du väl lyckats ta dig upp till greenen kan du ha publik. Det går en vandringsled intill banan och tians green är en populär rastplats där många tar en paus.
Efter att ha sänkt putten, vänd dig om och blicka ner mot det läckra hålet, för klippan som du ser på andra sidan av den lilla viken är vacker som ett vykort.
Och något som konstnären Claude Monet förevigade i en målning 1885.

Bild 1123642
Glöm inte att fotografera Etretats tionde hål innan du slår ut.

På flyget hem har vi en hel del intryck att smälta, från golfbanorna och den vackra omgivningen men framför allt är det besöket vid krigskyrkogården som vi försöker bearbeta.
På samma stolsrad sitter en ung kille som tillbringat en månad i Normandie efter studenten hemma i Sverige.
Vi berättar om Omaha Beach.
– Vad är det för någon badstrand? Den missade jag helt.
– Känner du inte till invasionen och landstigningen under Dagen D?
– Nej.
Borde inte en nyutexaminerad elev ha hört talas om Omaha Beach och ett av världshistoriens viktigaste slag?
Håller Europa på att glömma sitt fruktansvärda förflutna?
Det får vi inte göra.
Det får vi absolut inte göra.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!