Spela golf och åka skidor på samma dag
Vad sägs om att åka skidor och spela golf på samma dag någonstans vid Medelhavet? Här i Sierra Nevada och Mijas GC.

Spela golf och åka skidor på samma dag

Sportlovet börjar nästa vecka. Halva familjen är kanske sugen på en skidresa. Andra halvan föredrar att spela golf. Här är destinationerna där det faktiskt går att kombinera de två intressena.

På måndag stänger de första skolorna i landet och skickar i väg sina elever på sportlov. I många familjer förekommer diskussioner om vad de ska göra under den lediga veckan.
Skidresa.
Golftripp.
Eller varför inte en kombinerad semester?
På flera platser kring Medelhavet går det faktiskt att spela golf och åka skidor vid en och samma destination.

Bild 1123705

I Girona, tio mil norr om Barcelona, finns PGA Catalunya (bilden) som ligger alldeles i närheten av flygplatsen. 36-hålaren har arrangerat Spanish Open vid två tillfällen och Stadium Course har passerat Valderrama och rankas nu som landets allra bästa bana.
I området finns också Club de Golf Costa Brava som är en av regionens äldsta banor. Club Golf D'Aro Mas Nou är en högt belägen bana med storslagen utsikt över Medelhavet.
Och på Torremirona Golf Club och Club de Golf Peralada bjuds golfaren på vackra vyer över Pyréneerna.
Bergskedjan som har fina alpina möjligheter.
La Molina är en av Spaniens äldsta skidresorter och har varit i gång i över hundra år och bara några kilometer längre bort finns Masella.
- Skidåkning i Costa Brava har länge varit väldigt populärt. Här finns nedfarter som passar alla typer – från knattar och nybörjare till experter. Det går alldeles utmärkt att kombinera en dag i skidbacken med ett varv på golfbanan, säger Ramon Ramos på Costa Bravas turistbyrå.

Girona ligger i det nordöstra hörnet av Spanien men även på solkusten i söder går det att
kasta sig ut för nypistade sluttningar på morgonen och avsluta dagen med sköna svingar i kvällsbrisen.
Malaga är en vanlig destination för golfhungrande svenskar och det finns en flera trevliga banor att välja bland.
En av dem är Parador de Golf. Klubbens historia sträcker sig tillbaks till 1925, vilket ger den titeln som Andalusiens äldsta golfbana. Under tidigt 20-tal spenderade den brittiska kungafamiljen delar av året i Malaga och drottning Victoria engagerade sig tillsammans med banarkitekten Harry Shapland Colt i Paradors första primitiva sträckning. 18-hålsbanan färdigställdes senare av Tom Simpson, mannen bakom Turnberry, Muirfield och Ballybunion.
Närheten till flygplatsen är påtaglig. Både hotellet och banan har nyligen genomgått en renovering.
Robert Trent Jones Senior har skapat 36-hålsanläggningen Mijas GC. Los Lagos-banan, som fått sitt namn efter de sju stora vattenhindren, är längre än systerslingan Los Olivos där första tee ligger alldeles intill anläggningens hotell.
Från Malaga är det bara en och en halv timmes körning till den forna spanska skid-VM-byn Sierra Nevada som är ett naturreservat med fler än 20 toppar över 3 000 meter. Som värd för alpina VM 1996 investerades stora summor i liftanläggningar, snökanoner och hotell.

Bild 1123707

Turkiets allra första golfbana öppnade 1895 i Istanbul men numera är det landets riviera i söder som dominerar.
Den globala turistorganisationen IAGTO utsåg för fem år sedan Belekområdet till världens bästa golfdestination. Du flyger till Antalya och kan sedan välja och vraka bland banorna.
Här arrangerades lag-VM för amatörer i höstas och dagen efter att herrarnas turnering avslutats på Antalya Golf Club gästades banan av Tiger Woods, Rory McIlroy, Charl Schwartzel, Matt Kuchar, Hunter Mahan, Webb Simpson, Lee Westwood och Justin Rose.
Stjärnorna spelade uppvisningstävlingen Turkish Airlines World Golf Final som hade svindlande 36,4 miljoner kronor i potten.
Tre mil österut finns Lykia Links (bilden) som öppnade i november 2008.
Perry Dye har lagt ut de 18 hålen bland dynerna på ett mästerligt sätt och banan ligger granne med det azurblå havet och i kulisserna finns det imponerande bergsmassivet.
Även här går det att åka skidor.
4,5 mil från Antalya finns skidresorten Saklikent som håller öppet 10 december till 10 april.

Den som vill stanna hemma i Sverige kan faktiskt också spela både golf och åka skidor. Kiruna GK har preparerat sin niohålare till en vintergolfbana.
Det kan du läsa mer om här.

För mer info:  

www.costabrava.org 

www.malagaturismo.com

www.turkiskaturistbyran.se

www.skiingturkey.com