Nu har long stay nått Sydafrika
Lagoon Beach vid Kapstaden, en av två nya destinationer för long stay.

Nu har long stay nått Sydafrika

Long stay med boende och golfspel utomlands under en hel månad är ett vanligt koncept idag. Golfarna häckar gärna i södra Europa men nu erbjuder Sunbirdie två alternativ utanför Kapstaden.

Att stanna länge på ett resmål utomlands när vintern kramar om Sverige har blivit allt populärare. Många återvänder gärna till samma plats år efter år, ofta i Spanien och Portugal, för att njuta av en livsstil i ett varmare klimat. Den som vill komma ännu längre bort har nu chansen att upptäcka två destinationer utanför Kapstaden i Sydafrika. Båda ligger i Western Cape med en medeltemperatur på 21-27 grader i oktober till april.

- Landet har så oerhört mycket att bjuda på i form av drömgolf, hänförande naturupplevelser och en exotisk och spännande kultur. Här är det inte bara golfen och solen som lockar utan landet som helhet, säger Henrik Meerburg på Sunbirdie. 

Hur ser bokningsläget ut?
- Vi förstår att det tar lite längre tid att bestämma sig för en månadslång resa till ett så pass exotiskt resmål som Sydafrika, men vi är hittills överväldigade av intresset, säger Meerburg.

På plats i Kapstaden samarbetar reseföretaget med ett svenskt guideföretag för att kunna maximera vistelsen bland djur och natur. Runt storstaden finns ett 30-tal golfbanor och gästerna kan få rabatt på greenfeen. Stellenbosch är känt för sina viner och det finns chans att besöka vingårdar via arrangerade utflykter liksom olika sorters safari.

Sunbirdie erbjuder två paket i Western Cape, ett vid vattnet på Lagoon Beach och den andra på Langebaan Country Estate, en resort med egen golfbana cirka en timme norr om Kapstaden.

Fyra veckor vid Lagoon Beach, en kvart från centrala Kapstaden, i en fyrstjärnig lägenhet med två sovrum går på 13 950 kronor. Det går även bra att stanna dubbelt så lång tid om man känner för det. Fyra veckor på resorten Langebaan med en bana ritad av Gary Player kostar 13 500 kronor. Flyg bokar man själv.

Hur länge brukar normalgästen stanna?
- Det vanligaste är fyra veckor, även om många stannar betydligt längre än så. En hel del väljer också att kombinera en månad på hösten med en månad på våren. Det märks att våra kunder är resvana och att de har både tid och råd att hålla sig borta från Sverige under de allra kallaste och mörkaste månaderna, säger Henrik Meerburg.

Företaget erbjuder även long stay i södra Europa: i Portugal, Spanien och Turkiet. Andra aktörer arrangerar långresor till destinationer som Cypern, Italien, Malaysia, Thailand och Tunisien. Den som googlar på long stay-paket hittar dem på nätet.