Skottlands bästa nya golfbanor
Castle Stuart öppnade 2009 och rankas som en av världen topp-100 bästa banor. Foto: Elin Breyer Hedberg

Skottlands bästa nya golfbanor

De är vackra, spektakulära, svindyra och har ett tydligt mål. Att rita om den skotska golfkartan. Castle Stuart och Trump International har goda förutsättningar att lyckas.

Vi skriver 2012, men golfmagasinens internationella rankinglistor talar ett betydligt ålderdomligare språk.

De berättar att de bästa golfbanorna redan är byggda; att få uppstickare behöver göra sig besväret eftersom de ändå aldrig kommer att nå topp 10 eller ens topp 100.

USA är ett undantag som bekräftar regeln, Sverige ett annat.

Men i Storbritannien är det bara spektakulära Kingsbarns och undersköna Loch Lomond som har skapats i modern tid och nått hela vägen upp på Golf Magazines (den mest erkända) topp 100-lista.

Så kommer plötsligt två nya skapelser, inom loppet av ett par år, och båda har såväl medel som ambition att rita om golfkartan totalt och förflytta dess fokus till Skottlands nordligare delar. Castle Stuart (öppnad 2009) har i viss mån redan lyckats och finns redan med på rankingarna och kanske har Trump International Golf Links (öppnad 2012) förutsättningar att göra samma resa.

Moderna golfbanor har ofta haft en tendens att försöka sälja in sig som längre, mer spektakulära och ha en högre utmaningsgrad än föregångare.

Inte sällan har det att göra med att anläggningen ska sättas på kartan genom att arrangera ett stort mästerskap, för att på så sätt också locka vanliga golfare att försöka utföra vad de har sett proffsen göra på tv.

Men det finns också en inneboende risk i detta, eftersom banorna helt enkelt kan bli för svåra och på så vis ointressanta, speciellt om de spelas från en tee placerad för långt bak.

När Castle Stuart, strax utanför Inverness i norra Skottland, började planeras tänkte upphovsmännen precis tvärtom och valde att fokusera på medelgolfaren – eller normalgästen.

– Inom dagens banarkitektur finns en trend som säger att om det inte är tillräckligt svårt så är det inte tillräckligt bra. Vi ville inte haka på det tåget. Vi ville inte att våra gäster skulle sitta i klubbhuset efteråt och känna sig knockade av banan, säger klubbchefen Stuart McColm.

Paradoxen är att Gil Hanses design i dag, tre år efter invigningen redan har arrangerat Scottish Open på Europatouren vid två tillfällen.

– Vår filosofi är att den ska vara rolig att spela för såväl proffs som medelgolfare. Vi har väldigt breda fairways och det gör att den med högre handicap alltid hittar bollen. Men sedan handlar det om att spela sig till rätt position, eftersom det alltid finns en vinkel som är bättre att attackera från än någon annan, säger McColm.

När rankinglistor ska erövras fyller designen förstås en viktig funktion, men det skulle aldrig kunna ske utan de fantastiska vyerna. Under den fyra timmar långa promenaden utmed Moray Firth peppras hjärnan med intryck och det är svårt att se hur en golfbana skulle kunna bli mycket vackrare.

Men det som smakar kostar.

170 pund vill Castle Stuart ha av dig och om det är värt pengarna handlar om tjockleken på plånboken. 

– En sån här dag, när vädret är fint och man har den här fantastiska utsikten så tycker jag att det känns okej att betala tio pund per hål. Men om regnet öser ner och det blåser så är det en dålig affär, säger Guy som tagit sig från centrala England för att spela här och några billigare banor.

Tre timmars resa österut, i ett mäktigt landskap av sanddyner lever också drömmarna om höga rankingpositioner och borta i horisonten också ett Open Championship.

Här är det Donald Trump som bygger dem.

För efter år av kontroverser kring markfrågan på hans golfprojekt Trump International Golf Links öppnades banan tidigare i sommar och allmänheten fick en möjlighet att se vad den amerikanske affärsmannens pengar har skapat utmed kusten norr om Aberdeen.

Resultatet imponerade och kanske också överraskade.

För där många hade väntat sig något betydligt vräkigare och längre från ursprunget så håller anläggningen än så länge en behagligt nedtonad profil. 
Engelsmannen Martin Hawtree har stått för designen och hans kunskap kring linksgolf yttrar sig i en rytmisk och kontrastrik layout där hålen placerats smakfullt mellan och intill sanddynerna och de forcerade kompromisserna uteblir. 

Däremot är Trump International både tuffare och mer straffande än Castle Stuart och för att få ut maximalt av upplevelsen så gäller det att spelaren inte tar sig vatten över huvudet när rätt klot ska väljas bland de sex alternativ som finns.

Likheten mellan de två nykomlingarna består där­-
emot i avgiftskolumnen för också här är greenfeenivåerna höga. 150 pund under premiäråret ska bli 195 under 2013 och ingen förvånas om de stiger mer än så.

Castle Stuart och Trump International har definitivt adderat något nytt, fräscht och häftigt till det skotska golfutbudet och kommer säkert att nämnas som två av världens 20 bästa banor på sikt.

Frågan är bara hur många som anser sig ha råd att våga upptäcka dem?

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!