Missa inte Atlantic Beach i Kapstaden
På Atlantic Beach GC har du en storslagen utsikt över Kapstaden, Taffelberget och Robben Island där Nelson Mandela satt fänglslad. Foto: Getty Images

Missa inte Atlantic Beach i Kapstaden

Går det att spela golf i Spanien för den som saknar officiell handicap? Var ska man åka i november? Vilka banor får man inte missa i Sydafrika?

FRÅGA: Har just bokat en resa till Sydafrika i februari och golftankarna går redan igång. Kommer att flyga till Cape Town och stanna i området. Bil ska hyras och vi ska spela 4-5 bra banor. Har läst om Fancourt, men undrar om du vet vilka andra klassbanor som finns inom köravstånd.


SVAR: Kapstaden är inte fel... Du bör absolut inte missa Atlantic Beach Golf Course som är en riktig pangbana precis vid havet med utsikt över Taffelberget och Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad. Mycket linkskänsla i den. En annan bana som inte gör någon besviken är Erinvale GC. En del av vyerna som det bjuds på har man med sig hela livet.

FRÅGA: Jag och min sambo tänkte åka till Fuengirola, Spanien i januari och vi undrar om det finns banor där även jag, kvinna utan officiell handicap, kan spela. Har hört ryktas om att man måste ha officiell handicap på de flesta banor.

SVAR: Det stämmer säkert att officiell hcp är ett krav på de flesta banorna. Dock rekommenderar jag dig att höra av er till de klubbar som ligger i närheten av Fuengirola och höra er för. Är de lite flexibla så borde det gå att lösa ändå.

 

FRÅGA: Var rekommenderar du att man ska åka i början på november? Min tanke är en resa i Europa och troligtvis 3-4 nätter. Har hcp 4.

SVAR: Med 4 i hcp kräver man kanske lite mer i bana och layout än vad gemene man gör. Jag skulle satsa på Belek strax öster om Antalya i Turkiet. Bra banor, fina hotell med all inclusive och skönt golfklimat. Flera svenska researrangörer anordnar golfresor dit.

 

FRÅGA: Vi tänkte njuta av en golfresa till i höst innan vi lägger klubborna på hyllan. Funderar på slutet av oktober men är lite sent ute. Vi har tittat på Belekområdet i Turkiet. Är det någon eller några av banorna där som du speciellt rekommenderar? Vi har runt hcp 18 och lite högre.

SVAR: Det finns ju en uppsjö av banor i området runt Belek och två som jag tycker är lättspelade är de som tillhör Gloria Golf Resort. Deras banor som heter New och Old bjuder på tämligen lätta greenområden även om Old kan upplevas som smal på vissa ställen. Fördelen är att man hittar bollen i alla lägen. Mästerskapsbanorna som Montgomerie och Faldo ritat upplever jag som för svåra för gemene man. De blir helt enkelt inte speciellt roliga att spela om man inte är sylvass i alla delar av spelet.