Golfbanorna du ska spela i Florida
Dye Course - en av tre banor på PGA Village i Port St Lucie

Golfbanorna du ska spela i Florida

Den låga dollarkursen gör Florida till ett av årets mest glödheta resmål för sol- och golftörstande svenskar. Vi låter hjulen rulla ut på asfalten för en resa i delstaten där de sexfiliga motorvägarna alltid leder rakt in i en ny golfupplevelse.

Det välbekanta slitna resefodralet rullar ut tidigt på bagagebandet. Jag är bara en i mängden som kommer att rycka åt mig golfklubborna med bultande känslor av vällust och förväntan. Vid sidan av oss som girigt väntat in golfbagens ankomst avvaktar det sedvanliga galleriet av mer eller mindre typiska Florida-resenärer.
Fördomarna får fritt spelrum under någon minut, då jag gissar att den brittiska barnfamiljen ska varva några dagars lugnt badliv i Fort Lauderdale med nöjesfälten i Orlando – medan det 20-åriga paret bredvid är mer ute efter att krama varenda möjlig sekund ur Miamis urbana klubbliv, shopping och evighetslånga strandpromenader. Någon pratar om bilturen upp mot Clearwater i Tampa där en av södra USA:s mäktigaste vita sandstränder breder ut sig. Denna sköna spännvidd och det ljuvligt subtropiska klimatet är några av anledningarna till att många gång på gång överlämnar sig till Floridas väloljade och gigantiska turistindustri.
Samma bredd börjar nu även återspeglas i golfen.
Begreppet Floridabana har visserligen länge varit en del av den svenska golfturistens vokabulär, och avspeglas ofta i en platt markplätt med palmer, bunkrar med bländvit sand och ett antal konst­gjorda vattenhinder. Och delstaten har sedan länge fyllt sin kvot med liknande banor.
Men innan den nordamerikanska ekonomin kraschlandade tillkom också anläggningar som rör sig helt utanför ovanstående mall. Lummiga parkbanor i klassisk stil som kantas av rader med magnolia­träd eller vild otyglad linksinspirerad ökengolf är bara ett tunt tvärsnitt av det massiva utbudet som väntar när hyrbilen rullar i väg.


TAMPA BAY

PASSAR FÖR: Både den som vill plocka enskilda toppbanor som World Woods eller bara är ute efter mer mängdgolf.

Allt fler svenska ögon öppnas för Tampa-regionen på Floridas västkust. Clearwater Beach är ständigt bang on target för den som söker strandsemester med lätt karibisk touch, men också med storstäder som St Petersburg och Tampa inom räckhåll.
PGA Tour gör sedan några år tillbaka ett regelbundet stopp i Tampa på Innisbrook Resort. Men det är ute på landsbygden i Brooksville som en aningen vassare och mer prisvärd anläggning klämts in, mitt emellan en och annan vapenaffär samt spartanska barbecue-hak.
Klubbhuset och kringfaciliteterna på World Woods kommer inte att tvinga ned någon i spagat. Här är det i stället Tom Fazios två banor från 1993 som får sköta snacket. Pine Barrens och Rolling Oaks är dock inga budgetlösningar. Den förstnämnda är en ambitiös hommage till högt aktade Pine Valley i New Jersey, ofta rankad som världens bästa bana, där Fazio använder sig av samma uppruggade naturliga sandytor och djävulskt svåra greenområden. Ett svep med starka hål radas upp där varje ogenomtänkt beslut bestraffas utan pardon.
Efter en snabb kycklingmacka i restaurangen känns Rolling Oaks därefter som en lättsmält ned- varvning. På dessa 18 hål har Fazio i stället arbetat med Augusta National som tydlig förebild. Generösa spelfält har karvats ut i rummen av silverekar och magnoliaträd där de kantas av gapande vita bunkrar. Svårighetsgraden är inte lika påtaglig som på Pine Barrens, även om inspelen kräver en hel del för den som vill komma nära flaggan.

WORLD WOODS
Antal hål: 36.
Greenfee: Skiftar mellan 50 och 120 dollar för 18 hål.*

Kolla även in: El Diablo G&CC, TPC of Tampa Bay och The Copperhead Course, Innisbrook.  

ORLANDO

PASSAR FÖR: De flesta typer av golf­resenärer. Utbudet är oändligt brett. Både sett till kvalité och pris.

År 1965 förändrades den tidigare profillösa småstaden Orlando för evigt i grunden. Walt Disneys planer på att bygga ett nöjesfält i trakten blev startskottet för ett mikrokosmos som i dag strömlinjeformats för att attrahera turistdollar av semestrande familjer från hela världen. Walt Disney World, Discovery Cove, Sea World, Universal Studios och från och med i höst även ett Legoland. Orlandos höga koncentration av nöjesparker är kort sagt i särklass.
Hand i hand med den explosiva turistindustrin har också golfbanorna brett ut sig. Det känns därför logiskt att inleda nedslaget i Orlando med 18 hål som lagts ut mitt i Disney Worlds hjärta. Disneys Magnolia är en av tre fullängdsbanor som ägs och drivs av nöjesfältet. Och även om Magnolia ligger avskilt bland lummig vegetation bryts tystnaden ett antal gånger av ljud som spiller över från de närliggande åkattraktionerna. Låt dig inte luras av att banan stått värd för Disneys årliga event på PGA Tour. Det här är urtypen av stabil amerikansk resortgolf med klanderfri finish som serveras utan större tuggmotstånd till de flesta typer av spelare. Och ja, det är här den infamösa Musse Pigg-bunkern dyker upp – på det hyggliga korthålet nummer sju. Magnolia är ett utmärkt alternativ för dem som vill avnjuta en runda i nöjesparkernas direkta närhet.
Dagen därpå tar jag mig an antitesen till detta. Sugarloaf Mountain GC ligger en bit utanför Orlando i en stillsam och välbärgad lantlig idyll. Här har Ben Crenshaw och Bill Coore omvandlat de för Florida markanta höjdskillnaderna till en strategisk layout som flörtar med den äldre skolans design. Det är gapande råhuggna bunkrar med ruffbevuxna kanter och testande greener med klädsamt vilda unduleringar. Från början var klubben privat, men efter att finanskrisen sagt sitt välkomnas nu alla som slantar upp den ganska hyggliga greenfeen.
Nästa anhalt i mitt tvärsnitt av Orlandos banor lägger betydligt större tonvikt på att ta hand om den som verkligen vill testa vad spelet går för. Vid sidan av de magnifika träningsmöjligheterna har de två banorna på Orange County National år efter år manglat deltagarna i kvalfinalen till PGA Tour. Panther Lake är den något bildskönare av de två 18-hålsbanorna med en mängd vackert avskilda parkhål. Båda övertygar dock när det gäller att leverera en komplett spelupplevelse på den tuffare sidan av skalan.
Det är inte heller någon loj promenad som väntar på det sista stoppet, Waldorf Astoria GC. Detta är av förklarliga skäl ett av få banprojekt av den mer storslagna kalibern som färdigställts i trakten under senare år – och är nu i skarpt skick ett modernt komplement till Bay Hill och liknande high-end-anläggningar. Arkitekten Rees Jones är mest känd för sina modifieringar av åtskilliga US Open-banor – och även på sina egna verk gillar han att pressa oss ned i skoskaften.
Det är ett platt stycke mark framför Hilton och Waldorf Astoria där hålen löper fram i utmejslade korridorer mellan de bitar av tät regnskogsvegetation som sparats. Många av de upphöjda greenerna är väl inbunkrade och bevakas av spegelblanka dammar och blir riktigt svårträffade när bollen svalts av de bestraffande fairwaybunkrarna. Den något högre greenfeen backas upp av en minutiös service, som vissa uppskattar och andra finner lätt besvärande, där bilen diskret tas om hand och parkeras undan av personalen. Någon minut senare finns bagen uppställd framför någon av de kliniskt uppradade boll­pyramiderna på rangen.

SUGARLOAF MOUNTAIN
Antal hål: 18.
Greenfee: Skiftar mellan 30 och 100 dollar för 18 hål.*

DISNEY MAGNOLIA COURSE
Antal hål: 18 (+36 på Disneys övriga golfanläggningar).
Greenfee: Skiftar mellan 30 och 160 dollar för 18 hål.*

WALDORF ASTORIA GOLF CLUB
Antal hål: 18.
Greenfee: Mellan 40 och 175 dollar för 18 hål.*

ORANGE COUNTY NATIONAL
Antal hål: 36.
Greenfee: Mellan 38 och 110 dollar för 18 hål.*

Kolla även in: Southern Dunes G&CC, Bay Hill Club & Lodge, Reunion Resort, Celebration GC. 


MIAMI

PASSAR FÖR: Den som inte har huvudfokus på renodlad golfsemester, utan gärna kombinerar någon rond med andra upplevelser.

En dryg kvart från den pumpande basen på bargatorna vid South Beach vrids klockan plötsligt tillbaka 75 år när förstaden Coral Gables tar vid. Biltmore Hotel invigdes 1926 och är ännu i dag ett av Miamis mest välkända arkitektoniska landmärken. Nedanför tinnarna på det majestätiska tornet i den stora byggnadens mittflygel ligger välbärgade gäster och lapar sol framför den ändlösa polen. Johnny Weiss­müller gav simlektioner här när det begav sig, men fick temporärt sparken efter att Tarzan-skådisen av någon anledning sprungit naken genom hotellet en kväll.
Några hundra steg från solstolarna bromsas också tiden in en aning på hotellets golfbana. Donald Ross ritade den något år innan hotellets första gäster anlände. Den ambitiösa renovering som genomfördes under 2007 förstärker ytterligare banans ursprungliga karaktär.
De 6 200 meter som den mäter i dag skrämmer inte direkt livet ur någon. Tyngdpunkten i designen ligger snarare på finess, före längd där det gäller att järnen och puttern är igång inför de upphöjda och duktigt undulerade greenområdena som är typiska för Donald Ross. På hål 12 och 17 kommer den kanal i spel där hotellets gäster tidigare transporterades till Key Biscayne i gondoler. I dag guppar det bara en loj trana där.
Innan bilen rattas in mot Miamis stadsliv igen, kan en lunch/middag avnjutas vid Biltmores pool. Kontrasten blir där påfallande tydlig mot den stordriftsgolf på Dorals jätte- komplex, som ligger i flygplatsens närhet.

BILTMORE GOLF COURSE
Antal hål: 18.
Greenfee: Mellan 25 och 110 dollar för 18 hål.*

Kolla även in: Doral Resort; Miami Beach GC.


PGA VILLAGE

PASSAR FÖR: Spelare som lägger stor tonvikt vid bra träningsmöjligheter. Passen på PGA Learning Center varvas med fördel med spel på PGA Golf Clubs tre banor.

Ännu en hink med bollar rinner ut på marken i en ojämn hög. Det är undertecknad och några collegespelare samt ett äldre par som trotsar den 40-gradiga värmen och parkerar oss under det skuggande taket på rangen. PGA Village är PGA of Americas, intresseorganisationen för professionella spelare, dröm om ett mindre samhälle uppbyggt runt golf. Till stor del har de lyckats, om vi blundar lite lätt för antalet tomma hus som är ute till försäljning i området.
Men träningsanläggningen är i särklass. En av USA:s allra bästa. Rangen har rikligt med målgreener och utslagsplatser i olika vindriktningar. Bunkerslag kan nötas från olika typer av sand och hinder där både djup och lutningar varierar. Och närspelsområdet har för dagen några av de mest diaboliska pinnplaceringar det är möjligt att knacka wedgar mot. Lägg också till ett antal övningsgreener där puttningen kan finslipas på olika grässorter.
Efter några timmar kliar det dock i fingrarna, och bilen rattas snabbt upp till PGA Golf Club. Här finns tre utmärkta banor. Jag hoppar ut på Pete Dyes skapelse, Dye Course. De närmaste tre timmarna tillbringas i ett superschaktat kargt artificiellt linkslandskap där kluriga greener och några av de vildaste bunkerkomplex jag upplevt präglar spelupplevelsen.
PGA Village är det optimala stoppet på vägen mellan Miami och Orlando. Den som söker träningsmöjligheter utöver det vanliga kan lägga ett antal dagar här, varvat med spel på banorna. Boendet fixas smidigt på närliggande hotell eller i några av de hus som kan hyras i området.

PGA GOLF CLUB
Antal hål: 54.
Greenfee: Mellan 30 och 110 dollar för 18 hål.


* Greenfeepriserna kan variera kraftigt på samtliga banor beroende på tidpunkt under säsongen samt även vilken tid på dagen som ronden spelas. Dyrast är det under högsäsong mellan januari och mars/april.