Mest golf för pengarna
Fancourt Links är en av banorna längs sydafrikanska Garden Route - världens mest prisvärda golfland, enligt reseexperten. Foto: Getty Images

Mest golf för pengarna

Den här veckan svarar Reseexperten på vilket land som ger mest golf för pengarna. Missa inte tipsen om Longstay, Florida och Belek. Dessutom kommer den skotska kvinnosynen upp på agendan.

FRÅGA: Vilket är det mest prisvärda golflandet, tycker du?

SVAR: Sydafrika utan tvekan. Där får man oerhört mycket för pengarna. Enda nackdelen är väl att det är tämligen dyrt att flyga dit men det är fortfarande överkomligt. Kapstaden och sträckan österut, den så kallade Garden Route är min absoluta favorit.


FRÅGA: Vi är ett gäng grabbar som inleder säsongen 2012 i Spanien, där vi ska bo i Cabo Roig på den södra delen av Costa Blancakusten. Vad har du för tips om banor där? Vi kommer att ha en bil. Två av dagarna tänkte vi hinna med 36 hål, övriga två 18 hål/dag. Tar också tacksamt emot tips om hur man eventuellt kan pressa greenfeen.

SVAR: Först och främst bör ni undvika La Manga. Det var klass där på 80-talet men numera är den överreklamerad. Likaså ska ni för allt smör i Småland undvika La Marquesa, Campoamor, Las Ramblas och även Villamartin.
Ni ska däremot med entusiasm ta er an banorna ner mot Murcias flygplats. Där har ni Roda Golf, Mosa Trajectum och inte minst Nicklaus Golf Trail med sina tre banor. Mer info om det på hemsidan (klicka här).
På siten greenfeesdirect.com (klicka på namnet) går det att hitta rabatterade greenfees på flera banor i området. En snabb sökning ger vid handen att en rabatt på 10-15 euro går att få på Nicklausbanorna. Var dock vaksam med vilken starttid som ges.

 

FRÅGA: Tänkte ta med mig några tjejkompisar till Skottland i vår för en första linksupplevelse. Vilken bana får vi absolut inte missa? Är det fortfarande så att vissa banor får man inte spela, som kvinna?

SVAR: Ja, kvinnosynen i Skottland när det gäller golf är inte speciellt modern. Flera tunga klubbar har klubbhus där kvinnor inte är välkomna i alla delar. Det är för mig en gåta att man inte rensat upp i den sörjan ännu. Som alltid när det gäller gästspel på banor på de brittiska öarna så är det en stark rekommendation från min sida att man hör av sig i god tid och frågar om man får komma. Detta oavsett om man är man eller kvinna.  Ett område som jag gillar skarpt är runt Inverness i norra Skottland. Dels lågt tryck på banorna och sen en hel drös av läckra links såsom Tain, Royal Dornoch, Nairn, Nairn Dunbar och en skön parkbana nere vid Boat of Garten.

Bild 1114606

FRÅGA: Om du bara fick spela en bana till under resten av ditt liv, vilken skulle det vara? Och varför?

SVAR: Det är en jättesvår fråga men om det enbart gäller en bana så får det blir Port Royal GC på Bermuda. Flera av hålen ligger precis vid Atlanten och speciellt det 16:e etsar sig fast. Jag skulle vilja påstå att det är ett av de mest intressanta par-3 hålen i hela världen. Det har precis allt i sin enkelhet. Och i och med att jag väljer den banan så innebär det ju att jag får besöka Bermuda väldigt ofta och det har jag absolut ingenting emot....

 

FRÅGA: Vet du några bra och prisvärda banor runt Los Angeles – helst västra och bort mot Palm Springs. Eller söderut mellan Anaheim och San Diego. Finns det några siter på webben som du rekommenderar att kolla på?

SVAR: Runt Palm Springs, som för övrigt är ett av mina favoritresmål, så finns det golfbanor i massor. De håller alla bra klass och flera av dessa resortbanor är dessutom ganska lättspelade. Cimarron, Silver Rock och Classic Club är några banor väl värda ett besök.
Ner mot San Diego har du ju Torrey Pines som ju varje år står värd för en tävling på PGA Tour. Den tillsammans med The Crossings at Carlsbad GC tycker jag ni ska spela om ni har vägarna förbi.

 

FRÅGA: Man läser ofta om fyndpriser till golf till de brittiska öarna, men hur är det egentligen: Hur länge kan man spela golf under den här årstiden, och fortfarande ha en hyfsat behaglig upplevelse. Vad tycker du?

SVAR: Vad som är billigt och inte är ju tudelat. En del tycker att en greenfee på 300 kronor på en vanlig svensk golfklubb är ett rån, medan vissa tycker det är billigt. Vi kan dock enas om att det brittiska pundet är billigt och då kan man ju, om man vill, säga att turistandet blir billigare i Storbritannien. I de södra delarna av England kan man med fördel spela golf så här sent på året. Visst kan det vara kylslaget och fuktigt men om man väljer någon av banorna på sandbältet sydväst om London eller ännu längre ner mot Engelska kanalen så slipper man i alla fall att klafsa runt på leriga banor. Fördelen så här års är att trycket på banorna är relativt lågt och greenfeen även den lägre än under sommarmånaderna.

 

FRÅGA: När det handlar om golf i Thailand pratas det mest om Hua Hin. Men vad finns det mer för områden? I närheten av Pattaya och liknande, hur ser det ut där? Har du några bra tips?

SVAR: Det finns golfbanor runtom i hela Thailand och fokus på senaste tiden har ju legat på Hua Hin och i synnerhet då Black Mountain. Visst, det är en helt okej anläggning men jag tycker dock att man kan flytta fokus och inte enbart stirra sig blind på den anläggningen. I Pattaya finns flera banor som håller riktigt bra klass. Min personliga favorit är Laem Chabang GC ritad av Nicklaus. Även Sriracha och Khao Kheow är riktigt bra.

 

FRÅGA: Jag har inte vågat åka till Belek på golfresa än. Har fått för mig att det är trångt och svenskar överallt. Men i vår ska det bli av. Vilken del av Belek rekommenderar du att man ska hålla sig till för att slippa ovanstående, och få bra golfupplevelser på köpet?

SVAR: Jag har varit i Belek några gånger och visst är det ett golfparadis. Det ploppar upp banor vart och vartannat år och numera kan man vara därnere i två veckor, spela golf varje dag men ändå inte spela samma bana två gånger... Att det skulle vara svenskar överallt håller jag inte med om. Men däremot väldigt mycket britter och en del tyskar. Bra golfupplevelser får man absolut därnere, det råder det inga tvivel om. Det finns en reseguide om Belek här på golf.se som jag skrivit. Ladda gärna ner den och läs (klicka här).

 

FRÅGA: Vi ska fira 20 år som gifta och vill åka på en golfutbildning i södra Florida. Vi har gått in på nätet på PGA men det finns så många ställen så man blir alldeles matt. Min man har 17 i hcp och jag 34 så vi behöver inte ha för avancerade banor. Vi behöver heller inte bo på jättestora lyxanläggningar. Har du nåt tips?

SVAR: Ja, Florida är verkligen ett mecka för golfaren. Det finns banor precis överallt och de flesta håller bra klass. Jag tycker ni ska fokusera på västra sidan och då runt Fort Myers eller Naples. Där är det lugnt och behagligt och den stress som finns i Miami-området lyser med sin frånvaro. Vilka golfskolor som är bra eller inte har jag svårt att uttala mig om för min erfarenhet på det omårdet är noll. Möjligen kan denna sajt om golfskolor ge er vägledning (klicka här).
Från Miami, dit det är förhållandevis billigt att flyga, tar det cirka två timmar med bil.

 

FRÅGA: Jag är man, 65 och singel och vill åka på Long Stay Golf. Vart tycker du jag ska åka?

SVAR: Jag tycker du ska åka till Thailand. Där har du bra klimat och det är billigt. Kolla in sajten seniorgolf.se (klicka på namnet) för mer information.Vill du stanna inom Europa är ju Portugal eller Spanien två bra alternativ och dit kan man ju även ta privat bil om man känner för det.