Solkustens bästa golfbanor
Los Naranjos hamnade i Percy Nilssons under 1980-talet. Foto: Klubben

Solkustens bästa golfbanor

Den spanska solkusten är en klassisk destination som fortfarande lockar många svenska golfturister under höst och vinter. Följ med när vi gör ett nedslag på fyra av de starkare korten i traktens brokiga och stora utbud av golf.

Det är en 20 mil lång del av Andalusiens kustremsa. Ni känner den som Costa del Sol, eller även som golfkusten – som den ibland kallas i folkmun. Från flygplatsen i Malaga till Guiadaro slingrar tullvägen AP7 fram likt en mäktig pulsåder mellan knytpunkter som Estepona och Marbella.

Sedan den första massiva turistinvasionen på 1960-talet har traktens mindre samhällen hittat sina egna utpräglade identiteter, där Bentley-täta Puerto Banus (klädkod: Louis Vuitton), svensknästet Fuengirola (klädkod: Ulf Brunnberg) och den mer traditionella bira-bärs-charterorten Torremolinos (klädkod: brittisk fotbollströja), i dag till stor del talar till skilda typer av besökare.

Men oavsett var man hamnar dröjer det inte många kvarter innan det dyker upp en golfbana runt hörnet. Utbudet kantas av ett överflöd där kvalitén kan variera friskt. Den kuperade och svårarbetade marken har resulterat i en del mindre lyckade lösningar där mediokra golfhål klämts in med skohorn i skrymslen mellan hus eller berg. Även om greenfeen dämpats något sedan de mest hysteriska dagarna under tidigt 2000-tal är Costa del Sol fortfarande inte Europas mest prisvärda golfdestination.

För den som inte söker ren kvantitet utan vill åka en längre weekend under höst, vinter eller tidig vår är däremot den spanska solkusten ett mer slagkraftigt val. Och möjligheterna till lågprisflyg direkt från svenska städer, den ständigt växande samlingen av vassa toppbanor samt restaurangerna och nattlivet i Marbellas omkrets bidrar till att Costa del Sol knappast lär försvinna från radarn.

FINCA CORTESIN
Greenfee: 1 300 kr.
Webbplats: www.fincacortesin.com
Klubben: Det här är ett av de senaste årens absolut tyngsta banprojekt i Costa del Sol-trakten. Strax utanför Estepona har Robert Trent Jones-adepten Cabell Robinson fått lägga ut 18 hål i tre djupa dalgångar som i stort sett är befriade från närliggande hus eller annat som inkräktar på de visuella och spelmässiga intrycken. Även här är det en ganska kuperad historia som bör avnjutas med golfbil.
Från tee kommer de flesta typer av golfare att kunna hantera de generösa landningsytorna. Men vid slagen in mot de utmanande greenområdena, varav ett antal är upphöjda, blir det smärtsamt tydligt varför Finca Cortesin mer än väl håller fortet som värd för Volvo Matchplay på European Tour. Missarna kostar ofta i form av svåra räddningsslag mot duktigt undanstoppade flaggor. Några tempomässiga andningspauser lämnas dock – bland annat i form av det charmiga 13:e, som kvalar in i tätklungan av Costa del Sols mest bildsköna par 4.
Kolla även in: La Reserva Club de Golf (www.sotogrande.com)


VALLE ROMANO
Greenfee: 750 kr.
Webbplats: www.en.valleromano.net
Klubben: Cabell Robertssons skapelse ligger avskilt i bergen ovanför Estepona. Redan inledningsvis kantas vissa av hålen av stora huskomplex, som är den ekonomiska drivkraften bakom resort- och fastighetsprojektet. Men detta naggar ändå inte spelupplevelsen i kanten på denna arkitektoniskt modernt präglade bana. Förutom att greenerna är de bästa jag puttar på under hela veckan på solkusten, är det en solid men krävande samling par 4- och par 3-hål som testar de flesta klubbor i bagen. Ett av flera upphöjda utslag på 12:e hålet, en kort par 4, målar upp en majestätisk vy, men också ett för Valle Romano typiskt lurigt beslut där girigheten att komma långt ger ett på gränsen till omöjligt inspel mot flaggan. Och nej, fundera inte ens på att spela denna starkt kuperade bana utan golfbil.
Kolla även in: Santana Golf Club (www.santanagolf.com)


VALDERRAMA GC
Greenfee: 2 800 kr.
Webbplats: www.valderrama.com
Klubben: Vi skalar för en stund bort det hårt begränsade antalet starttider för gästspel, värdskapet för Ryder Cup, den tidigare ägaren Jaime Ortiz Patinos omtalat perfektionistiska ådra och de övriga byggstenarna i den exklusiva mytbilden kring Valderrama. Kvar finns då ett av det kontinentala Europas knivigaste test inom golf och en ändlöst vacker naturupplevelse.
Svettdropparna samlas i pannan när de utmejslade korridorerna bland korkekarna skriker ut efter en välkontrollerad fade eller draw. Inför det som i bästa fall är andraslaget accepterar Robert Trent Jones minimala greener i många fall bara total precision. Denna dag stannar jag till någon minut extra på utslagsplatsen ovanför det 15:e hålets lätt kurvade långsmala green. Framför väntar ett lysande långt korthål med en ändlös vy mot horisonten. Även om det är ett av Greg Normans bolag som numer äger banan försäkrar jag mig noga om att Patino inte smyger i buskarna innan bonusbollarna nummer ett och två avlossas – bara för min egen höga njutnings skull.
Den bättre spelaren som tar sig hit kommer att få en grundlig genomkörare av bagens slag som drar upp alla svagheter till ytan. För medelgolfaren som undviker onödiga risker och inte har en alltför sned dag finns det fortfarande alla möjligheter till en oförglömlig promenad med bärbagen slängd över axeln. Dock till ett minst lika smärtsamt oförglömligt pris.
Kolla även in: San Roque Club (www.sanroqueclub.com)


LOS NARANJOS GC
Greenfee: 820 kr högsäsong.
Webbplats: www.losnaranjos.com
Klubben: Anläggningen som Malmö-entreprenören Percy Nilsson tog över under 1980-talet har blivit basföda för golfande svenskar på solkusten. Det ägarskifte som skedde för några år sedan, då en svensk kvartett köpte hela rasket av Percy, har inte ändrat på detta nämnvärt.
En stor del av personalen är fortfarande svensk, och när jag slår dagens första stela bollar på rangen ekar det både av skånska och västgötska i båsen bredvid. På första tee sluter jag upp med Peter Gustafsson, som i år växlar mellan spel på Asien- och Challengetouren, och Peter Dahlberg, som har sin arbetsplats på den europeiska seniortouren. Tillsammans med Peter Hanson, som representerar Los Naranjos, är de några av de proffs som periodvis tränar på klubben vintertid. I samband med de nya ägarnas intåg renoverades greenerna på Robert Trent Jones tidstypiska layout. Hålen som bildskönt löper fram i de gamla apelsinlundarna visar fortfarande upp en fin balans, som inte sätter medelgolfaren brutalt på plats samtidigt som den bättre spelaren kan triggas av de starka korthålen och vissa av spellinjerna från tee.
Kolla även in: Mijas Golf (www.mijasgolf.org)

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!