Bästa golfbanorna i Prag
Karlstejn har stått värd för Europatouren. Foto: Czech Tourism

Bästa golfbanorna i Prag

Spännande arkitektur, skön atmosfär och låga priser. Numera finns det ytterligare ett skäl att möta våren i Prag. Golfbanorna är vackra, välskötta och väl värda att upptäcka.

Vi tränger oss fram till Karlsbron och tittar ut över floden Moldau. Sedan 1357 har bron utgjort något av Prags landmärke. Trots att den slitits hårt av alla turister som letar sig hit för att fotografera den maffiga portalen och de 30 statyer som kantar räckena, så står den kvar.

Kanske stämmer historien om att Karl IV gav order till stans alla bönder att komma med färska ägg för att blanda med murbruket.

Den här något kyliga oktobermorgonen är det redan full kommers på bron. Försäljare, konstnärer och gycklare trängs i hopp om att fånga turisternas uppmärksamhet. En del lyckas, men de flesta turister är bara intresserade av att fotografera varandra eller studera utsikten.

Genom ringlande kullerstensgator österut kommer vi fram till ännu en av Prags stoltheter - det astronomiska uret på gamla stans torg. Uret lockar folkmassor en gång i timmen för att se det fascinerande klockspelet som inte bara visar tiden utan även planeternas rörelse runt solen och månen i zodiakens tecken.

Högst upp i tornet tittar statyer stora som människor ut varje gång som klockan klämtar. Är det mitt på dagen och turisttätt finns där även riktiga människor i medeltidskostymer som blåser korta fanfarer.

- Vill ni uppleva det här klockspelet på egen hand så får ni komma hit klockan fyra på morgonen, säger en guide uppgivet till en amerikansk grupp, som alla tittar upp mot klocktornet.

Om det är tätt, trångt och stökigt i Prags innerstad så känns det desto lugnare om man beger sig en bit utanför staden, till golfbanorna.

Beroun Golf Club ligger i landskapet Bohemia, strax väster om Prag. Men Berouns klubbhus är allt annat än bohemiskt. Ultramoderna skinnfåtöljer i foajén kryddas med stilrena soffor och designade stolar och bord i restaurangen.

Anläggningen öppnade 2009 och riktar sig främst till välbärgade medlemmar, men några tider avsätts för greenfeegäster som får betala 600 kronor för att spela. Tidigare låg här en militäranläggning men i dag är den ett minne blott och skjutfälten har ersatts av gröna fairways, vita bunkrar och stora undulerade greener.

Redan efter ett par hål har vi kommit så högt upp att staden Beroun ligger som ett vykort nedanför och utsikten över landskapet är förförisk. Beroun är en klubb där man gärna stannar och spelar mer än en rond om möjligheten erbjuds eftersom här finns ett hotell med ett trevligt spa. Men staden har så mycket att erbjuda att vi inte har tid den här dagen.

Tjeckiens minsta bryggeri ligger på Prags högsta kulle, i närheten av den enorma Pragborgen. Klasterni Pivovar Strahov har bryggt öl sen 1100-talet då det tillhörde klostret med samma namn. Trots sin popularitet har ägarna aldrig velat expandera för att kunna sälja öl på flaska. Ska du dricka munkarnas öl så måste du komma hit, men det är det värt. Det lilla bryggeriet har två barer och en trång bryggeridel som luktar jäst. Visningen av den senare består i att vi får titta in genom en dörr, som om bryggeriet fanns i en garderob.

Det är en timmes resa mellan Tjeckiens minsta bryggeri och ett av Europas största. Pilsner Urquell har bryggts i regionen Pilsen sen mitten av 1800-talet och tappar upp öl i 60 000 flaskor i timmen. Vi tar en snabb titt på det gigantiska moderna bryggeriet och konstaterar att det var mycket mer spännande att se det lilla klosterbryggeriet.

Härifrån är det bara tio minuter till Plzen Golf Park, ytterligare en relativt ny golfbana, som liksom Beroun vandrar över berg och genom dalar.

- Den här banan byggdes ovanpå gamla järngruvor. Vid några tillfällen fick byggarna börja om schaktarbetet eftersom de riskerade att rasa in i en stängd gruva. Det är därför som det är några speciella lösningar på banan, säger Tereza Blazková, som agerar starter.

De speciella lösningarna är inte direkt märkbara och Pzlen blir en trevlig bekantskap. Banan är kort, knixig och rättvis, och med några smarta val blir den ganska enkel. Bland höjdpunkterna hittar vi den magiska ö-greenen på det elfte hålet - ett par 3 som också röstats fram som Tjeckiens bästa hål fem år i rad.

Till ytan är Tjeckien något mindre än Götaland, vilket gör att en resa till Prag lätt kan svälla till en resa över hela Tjeckien. Ungefär 45 minuter från Pilsen, precis vid gränsen till Tyskland, ligger den omtalade kurorten Marienbad. Förutom att Marienbad är Tjeckiens näst största kurort, fylld av mineralrika källor, så är det också landets golftätaste område med fem banor av varierande kvalitet.

Även om invånarna här kände till de naturliga källorna redan på 1200-talet så var det först i början av 1800-talet som naturtillgångarna började utnyttjas för att skapa en kurort. I början av 1900-talet hade västerlänningarna hittat hit, vilket blev upphov till landets andra golfbana - Royal Golf Club Marianske Lazne.

Royal Marienbad, som är banans västerländska namn, ligger på kurortens högsta punkt. Klubbhuset går i klassisk brittisk stil och avslöjar att engelsmän hade med saken att göra när det begav sig. Kung Edward VII blev en av klubbens första medlemmar och det var även han som klippte bandet vid invigningen 1905. Men banans kungliga titel har faktiskt ingenting att göra med Edward VII. I stället fick klubben vänta i nästan 100 år innan Elizabeth II år 2003 gav Marienbad rätt att använda sig av prefixet Royal. Enligt klubbens hemsida var detta "den största händelsen i vår historia".

Själv kan jag tycka att det var en större bedrift att denna högborgerliga klubb överlevde kommunisttiden. Golf förknippades med kapitalism och förbjöds i princip under det 50-åriga kommuniststyret. Det är också av den anledningen som nästan alla banor är från 1989 eller senare.

Det vilar en tät dimma över Marienbad den här morgonen. Vi tror att den ska lätta efterhand men i stället omsluter den oss och gör den vansinnigt långa och smala banan svårare än någonsin. Ibland skingrar sig dimhöljet under några minuter och visar upp den vackra omgivningen. I nästa stund blir sikten obefintlig och vi famlar oss fram via doglegs, bunkrar och vattenhinder.

Trots dagens omöjliga utmaning lämnar vi Marienbad nöjda. Vi reser tillbaka till Prag och byter lugnet mot pulsen. Den här gången lämnar vi turiststråken och letar oss in bland Prags bakgator för att upptäcka de små mörka pubarna, leksaksaffärerna med handgjorda marionettdockor, exklusiva klädboutiquer och allt annat som staden har att erbjuda.