Bästa banorna i Storbritannien och Irland

I fjol kom skotska Turnberry tillbaka The Open-rotationen. Nu har den vackra banan fått ännu mer bekräftelse. I senaste numret av brittiska Golf World rankas den som bäst i Storbritannien/Irland.Ovan ser du bildspecial på topp-10-listan.

Rankingar av golfbanor är sällan helt okontroversiella. Likväl älskar vi att läsa dem och se hur resultaten står sig mot de egna uppfattningarna.

I Storbritannien är golfmagasinet Golf Worlds ranking den mest ansedda och har funnits sedan 1982 och varje gång den släpps brukar diskussionens vågor gå höga i ö-riket. Nu är det dags igen.

I tidningens novembernummer finns den senaste listningen av golfbanor i Storbritannien och Irland och som vanligt är konkurrensen i toppen hård.

Bäst av dem alla, enligt Golf World:

Turnberrys Ailsa Course, som i fjol återkom till herrarnas British Open-rotation, efter 15 års frånvaro.

"Ailsa är en bana med spektakulära och legendariska hål och utgjorde en underbar scen för The Open 2009. Tillsammans med Pebble Beach så är det här sannolikt spelets vackraste majorbana", skriver tidningen i sin motivering.

- Rankinglistor handlar mycket om vilka kriterier som vägs in i den totala bedömningen av banorna. Turnberrys Ailsa Course är givetvis en möjlig etta om man ser till totalupplevelsen. En lista där man strikt utgår efter den starkaste samlingen av riktigt bra golfhål skulle dock snarare toppas av exempelvis Carnoustie eller Muirfield, säger Svensk Golfs banexpert Eric Franzén.

På andra plats på Golf Worlds lista finns engelska Royal Birkdale och på tredje hittar vi nordirländska Royal County Down.

Alla golfbanors moder, St Andrews Old Course, håller ställningarna och ligger femma på listan.

"Banans charm märks kanske inte alltid när du spelar den första gången, men till sist kommer Swilcan Burn, Road Hole, Elysian Fields och Hell Bunker att nöta ner det kallaste hjärta. Den har så mycket mer än bara historik att erbjuda."

England har 48 banor på listan, Skottland 27, Irland 18, Wales 4 och Nordirland 3.

- Djupet i Storbritanniens och Irlands utbud av banor är kort sagt fortfarande fantastiskt. Den mest angenäma faran i att stirra sig blind på namnen i toppen på rankingen är att man riskerar att missa charmiga godbitar som Alwoodley utanför Leeds och skönt råa linkspärlan Littlestone på Englands sydliga östkust, säger Franzén.

Här är listans topp 30:
1) Turnberry Ailsa
2) Royal Birkdale
3) Royal County Down
4) Muirfield
5) St Andrews Old
6) Carnoustie
7) Royal Portrush
8) Sunningdale Old
9) Woodhall Spa Hotchkin
10) Loch Lomond

11) Royal Dornoch
12) Waterville
13) Royal Lytham & St Annes
14) Ballybunion Old
15) Kingsbarns
16) Portmarnock Old
17) The European Club
18) Royal Liverpool
19) Royal St Georges
20) Walton Heath Old

21) Saunton East
22) Royal Troon
23) Wentworth West
24) Nairn
25) County Louth
26) Sunningdale New
27) Lahinch
28) Ganton
29) Gleneagles King's
30) West Sussex