Ny bana på Cypern
Elea Golf Club är det senaste tillskottet på semesterön i Medelhavet.

Ny bana på Cypern

I somras slog Elea Golf Club upp portarna och i måndags invigdes den officiellt med bandesignern Nick Faldo på plats. Banan ligger vid Paphos på den sydvästra sidan av ön.

 - Vi har skapat en bana som inte bara erbjuder strategisk golf i en vacker omgivning. Den är också mycket vänlig mot sin omgivning med minimal vattenanvändning, och vi har en koncentration av inhemska växter. Det är en golfbana i harmoni med landskapet, säger Nick Faldo i ett pressmeddelande

Banan har par 71 och är 6 240 meter lång från backtee. Klubbor och bil kan hyras på plats och om spelet klickar går det att ta lektioner vid Elea Golf Academy. Här finns en drivingrange komplett med målgreener och bunkrar, ett övningsområde för närspel plus en puttinggreen med utsikt över banan. Högsäsongen varar till 30 november då greenfeen landar på 98 euro, under lågsäsong sänks priset till 68 euro.

Cypern är ung som golfnation även om militären sedan 60-talet har skapat enklare hål med sandgreener som fortsatt att utvecklats till niohålsbanor. Fortfarande finns en handfull banor för främst militärer som tjänstgör på ön. De flesta banorna ligger söderöver på den delade ön, med turkar i norr och greker i söder.

Elea GC började byggas 2007 och i projektet ingår även byggandet av villor och lägenheter längs banan som ligger vid en bergssluttning i Paphosområdet.

Här är Cyperns övriga 18-hålsbanor:
Korineum G&CC är den första banan på norra delen av Cypern och ligger knappt en kilometer från Medelhavet.

Minthis Hills, som tidigare hette tidigare Tsada Golf - Cyperns första officiella bana från 1994, ligger tjugo minuter från Paphos på sydvästkusten. Banan renoverades 2006 och öppnades under sitt nya namn ett år senare.

Secret Valley GC från 1996 ligger i en dal knappt två mil öster om Paphos. Det är Donald Steel som ritat både Tsada Golf och Secret Valley.

Aphrodite Hills öppnades officiellt 2002 och ligger även den några mil öster om Paphos och med vacker utsikt över havet.

Vikla G&CC ligger 2,5 mil utanför Limassol på sydkusten och har tolv greener men siktar på att bygga ut till 18 hål.