Bästa golfbanorna i nordvästra Tyskland
Golf Club Budersand har utsetts till Tyskland tredje bästa bana. Foto: Jana Ebert

Bästa golfbanorna i nordvästra Tyskland

Förr om åren åkte folk till ön för att bada nakna. Nu behåller turisterna kläderna på och vandrar i stället omkring på fairways och greener. På Sylt finns Tysklands bästa nya bana.

Mörkret har lagt sig över staden Niebüll, luften är frisk, i taket lyser stjärnorna och förhoppningsvis ger det en vacker morgondag. Vi sitter på 20.40-tåget mot Sylt - i bilen - men har på grund av den svarta kvällen ingen aning om hur vägen dit egentligen ser ut. Fordonet står allra längst fram på vagnens övre våningsplan och det känns nästan som att det är vi och inte lokföraren som styr. Det är surrealistiskt. Det enda vi skymtar är Die Bahns signalstolpar bredvid rälsen som snabbt försvinner i tågets höga hastighet, fyrar som blinkar och så långt borta i horisonten ett sken som lyser upp kvällshimlen.

Det måste vara Sylt.

Nordvästra delen av Tyskland
Sylt, med 21 500 permanenta invånare, är en ö i det nordvästra hörnet av Tyskland som länkas samma med fastlandet via Hindenburgdamm där biltågets räls går. Resan över tar drygt 40 minuter. Sylt har 1 750 soltimmar om året och på de fyra mil sandstränderna finns mer än 11 000 så kallade strandkörbe, en slags tvåmannahytt som skyddar mot vinden. Den mycket populära sommardestinationen har nästan 850 000 besökare om året och hotellen och vandrarhemmen har en kapacitet på 50 000 per natt.

Öns yta är drygt 61 kvadratkilometer, från norr till söder är det 3,6 mil och från väst till öst är det som mest 1,3 mil och som minst blott 350 meter.

Där ön är som allra smalast befinner vi oss just nu och kör den lilla landsvägen mot Sylts södra spets. Vi svänger in på Am Kai drei och parkerar utanför det fashionabla golf- och spahotellet Budersand.

"De rika spelar golf"
Harald Holle är manager på Golf Club Budersand. Vi sitter på verandan utanför klubbhuset som placerats uppe på en av kullarna ovanför hotellet. Servitrisen kommer ut och ställer ner tre flaskor bayerskt Erdinger Weisbier.

Herr Holle tar en klunk och säger på sin svensktyska brytning:

- När jag var på golfmässan i Malmö så kom folk fram till mig och sa: "Sylt, är det inte där människorna badar nakna…?" Så var det på 60-talet men inte nu längre. Det är de rika och de sköna som kommer till Sylt, de sköna promenerar på stranden och de rika spelar golf.

Från de här höjderna bjuds besökaren på en vidunderlig vy, Nordsjöns blåa hav, strandpromenaden nedanför hotellet men framför allt Rolf-Stephan Hansens storslagna skapelse. Banarkitekten är lokalinvånare och fick möjligheten att förvandla den gamla militära marken till en läcker links. 33 procent av Sylts yta består av sanddyner och Rolf-Stephan har lagt ut sina förrädiska bunkrar, sköna fairways och utmanande greener på landskapet nedanför de mäktiga och naturliga dynerna.

Budersand är faktiskt Hansens allra första designjobb och han har verkligen levererat en drömdebut. Budersand utsågs strax efter invigningen 18:e juli 2008 till landets bästa nya bana av tyska Golf Magazin och det blev även en tredjeplats när samma tidning våren 2010 korade Tysklands bästa banor. I Golf Worlds senaste ranking över de 100 bästa banorna i kontinentala Europa så blev det en 36:e plats.

GC Budersand har inga medlemmar utan riktar sig enbart till betalande gäster men greenfeespelare behöver inte alls bo på hotellet för att komma ut på banan. I fjol spelades 16 000 ronder, handicapgränsen är 36 och det bästa av allt är att rundan inte kostar en förmögenhet. Under högsäsongen (10/5-14/9) är priset 80 euro mellan klockan 08 och 15.15 samt 70 euro efter halv fyra på eftermiddagen.

Hål 14 (par 4, 386 meter från gult och 335 från rött) spelas rakt ner mot Nordsjön och uppe på kullen till vänster om greenen går strandpromenaden vars väg fortsätter längs hela vänstersidan på det 15:e hålet. Det är Budersands sista par 3. Det är kort, 96/87 meter, men har hela havet som en fager fond och det flanerande folket stannar faktiskt till på gångstråket och tittar nyfiket. Det blir en greenträff och senare en tvåputt för par och det hörs faktiskt spridda applåder från den tillfälliga publiken.

Sylt har färre än en procent vindstilla dagar per år och när det blåser så gör det det mestadels från västlig riktning. Så på hål 16 skickas bollen ofta rätt in i vinden, sedan gäller det att se upp för den bäck som korsar fairway. Vattnet rinner vidare och ställer till problem även på de två avslutande hålen.

Bild 1114012

Golf Club Sylt. Här ser man den karaktäristiska fyren.

Klubbhus med halmtak
Det finns mer golf än Budersand och ön har ytterligare tre banor - GC Morsum auf Sylt, Marine GC och GC Sylt.

Golf Club Sylt byggdes 1982 av Donald Harradine, vars schweiziska arkitektbyrå har byggt, designat och uppdaterat mer än 200 banor runt om i världen. Här är terrängen flack, på öppningshålet syns den höga vita fyren och framför allt sista nio präglas av en hel del vattenhinder. Bortanför den stora dubbelgreenen på hål 9 och 18 står det charmiga klubbhuset med halmtak.

Restaurangen Sansibar ligger bland sanddynerna vid vattnet på den sydvästra sidan av ön och där njuter gästerna av den udda kombinationen champagne & currywurst.

Förbindelsen mellan fastlandet och Sylt är en av de mest lönsamma tågsträckorna i Europa och sista avgången går 21.00.

- Hotellägarna vill förstås inte att folk lämnar ön, det är nästan som ett fängelse, säger Harald Holle och skrattar.

Sylt är en fängslande upplevelse och vi sitter gärna här på livstid.

Med himlen, havet och sanddynerna som galler.

Bild 1114013

De som inte vandrar på banan gör det på stranden.