Sommarstad Göteborg
Hål 11 på Gräppås GK, som ligger utanför Kungsbacka. Foto: Thore Jonasson

Sommarstad Göteborg

Avenyn, Liseberg, Ullevi, Feskekörka, spårvagnarna och skärgården. Under sommaren är hela Göteborg ett enda stort nöjesfält­ både på och utanför golfbanorna.

Sommarnatten är ljum. En häftig skur piskar mot bilen och vindrutetorkarna får jobba intensivt men lyckas ändå inte riktigt skapa en tydlig vy ut i kvällstrafiken. De första dropparna föll ungefär samtidigt som vi lämnade Liseberg och just nu känns regnet bara som en skön svalkande dusch efter den varma dagen på golfbanan. Dessutom får den smutsiga bilen en nödvändig tvätt.

Vi kör den korta sträckan från nöjesparken och ska till en adress på Kungsportsavenyn. Svänger höger in på paradgatan i höjd med Stadsteatern vid Götaplatsen och ser hotellets upplysta skylt ett par kvarter ner. Nice.

Men, nåt är fel.

Varför kommer spårvagnen rakt emot oss?

Väjer instinktivt åt höger och hör en kraftig duns när bilens underrede slår mot den höga refugen. Bromsar och stannar till utanför hotellentrén. Den kallsvettiga pannan är lika blöt som vindrutan. Alldeles in till bilen dundrar spårvagnen förbi på väg upp mot Poseidon och det starka gnisslande ljudet hörs genom rutan.

Somnade snabbt den natten. Sitter nu vid ett av de stora fönstren i frukostmatsalen på andra våningen på Scandic Rubinen och blickar ner över Avenyn och konstaterar att det hade kunnat bli en kraftig kollision med spårvagnen. Att köra bil i centrala Göteborg tillför ytterligare ett moment som gör att trafikanten måste vara ännu mer observant, för på flera ställen delar bilisten vägbanan med den spårbundna kollektivtrafiken.

Vi checkar ut och tar oss sedan utan incidenter till Hisingens höjder.

Uppifrån Göta älvsbron syns det 60 meter höga pariserhjul med inglasade gondoler som ställts upp vid hamnkvarteren intill operahuset. Göteborgs silhuett ser annorlunda ut, som ett litet London.

Parkerar nedanför pampiga Sankt Jörgen Park Resort. Får ett hörnrum på andra våningen med vyer ut över centrala Göteborg och kan från fönstret även skymta delar av S:t Jörgen GK som skapats av Jan Sederholm och Hans Andersson. Med bagen över axeln tar vi hissen ner till källaren och passerar spa-avdelningen, öppnar dörren och är efter en kort promenad framme vid golfklubbens reception. Det var IFK Göteborg och Västra Frölunda Hockey Club som 1991 tillsammans byggde och ägde anläggningen för att skapa en mötesplats för lagens sponsorer och samarbetspartners.

Hål 1 på S:t Jörgen är ett par 3 på 150 meter från gul tee och 113 från röd.

Till höger om tee, i en liten skogsdunge står några ståtliga Highland cattle-kreatur och betar, de verkar inte bry sig det minsta om oss golfare.

22 meter nedanför tee vaktas greenen av två bunkrar och gångvägen ner dit är ett serpentinstråk som för tankarna till San Franciscos Lombard Street.

S:t Jörgen marknadsför sig som Göteborgs närmaste golfbana, mindre än tio minuter från city, fast det är nog en kamp mot klockan med Delsjö GK som också öppnar ronden med ett korthål.

De inledande hålen och det 18:e har lagts ut i en terräng som på sina håll är kraftigt kuperad och på ett ganska begränsat utrymme kring Knipplekullen men tre par 3 på de första sex är inte en helt optimal layout. Hål 9­-17 spelas i ett mer flackt och öppet parklandskap på andra sidan Finlandsvägen.

Står nu på femmans tee. Uppe på höjden till vänster ligger klubbhuset och drivingrangen där det är som att slå ut från toppen av en skidbacke. Till höger är Lillhagsvägen och skyltar visar att den som ska till Albatross GK fortsätter rakt fram i nästa korsning.

En cykelväg korsar femte hålet och fortsätter sedan ända fram mot greenen som omges av en vallgravsformad damm. Här vänder sedan banan tillbaka upp mot klubbhuset och hål 8 vid parkeringen är en rejäl utmaning. Par 3, 123 meter från gult och 97 från rött. Från tee ska du skicka bollen drygt elva meter uppför mot den runda greenen uppe kullen och med träd på båda sidor. I slänten precis framför green finns tre bunkrar utlagda.

När du väl klättrat upp till toppen, passa på att hämta andan en stund innan du puttar och blicka sedan ut över resorthotellet och den vackra omgivningen.

Efter ronden blir det välbehövlig återhämtning i spa-anläggningen.

Längre ut på Hisingen ­ på den sydvästra sidan av ön, bortanför den stora Volvofabriken ­ ligger Torslanda Golfklubb på Viktor Setterbergs Väg. Banan byggdes ut 2007 och är numera en fullängds 18-hålare med par 71. Här kan golfaren från sexans tee njuta av solnedgången över Vinga fyr.

Vi tar oss ut från centrala Göteborg, via stadsdelarna Masthugget och Majorna, och passerar lummiga Slottsskogsparken. Kör vidare när Dag Hammarskjölds Väg övergår i Säröleden ungefär i höjd med World of Golfs imponerande träningsanläggning. Snart ser vi skyltar mot Hovås och den som tar av där kommer till Göteborgs GK, landets äldsta klubb från 1902 och som precis som S:t Jörgen öppnar med ett korthål.

Efter en dryg mil ser vi Kungsbacka GK, med rangen till vänster om vägen och golfbanan till höger. Anläggningen, där tourproffsen Fredrik Jacobson, Johan Edfors och Sophie Gustafson fått sin golfmässiga uppfostran, är en kombination av park-, seaside- och skogsbana. Kungsbackas 18-hålare inleds med ett par 3.

Framme i rondellen tar vi första avfarten till höger och ser reklamskylten som berättar att Vallda G&CC är en skotsk upplevelse.

Vi håller hastigheten och kör i lagom fart igenom det lilla samhället Vallda och efter ytterligare en stund är vi framme vid Gräppås Golfbaneväg på Onsalahalvön, tolv kilometer sydväst om Kungsbacka.

Klubbhuset är en oansenlig liten röd träbyggnad och inne i restaurangen serveras lunchen, dagens fiskefångst, och just den här tisdagen är det lax med kokt potatis.

Även på Gräppås inleds rundan med ett par 3, den här gången är det Jeremy Turners verk. Tee är placerat uppe på en liten bergsknall och tre bunkrar vaktar greenen, och längs högersidan finns en stengärdsgård. De karaktäristiska stenmurarna går som en röd tråd längs med hela banan och klassas som en organisk del och lösa stenar får inte plockas bort.

Efter korthålet försvinner golfaren i väg ­ ut i en mysig park- och skogsmiljö med vackra träd som ramar in delar av hålen ­ och återkommer inte till klubbhuset förrän efter 18:e.

Det finns dock en genväg tillbaka, för efter fikapausen vid skogscaféet och hål 10 väljer vissa att gå direkt till 17:e tee till höger om tians green och på så sätt förvandla Gräppås till en slags 12-hålsbana.

Bild 1113956
Vallda Golf, hål 10.

Peter Teiffel och August Lindblad har alltid haft en passion för att spela golf i Skottland och under sina resor till golfens hemland drömde de om att kunna ta med sig en del tillbaka till Kungsbacka.

Nu har de gjort det.

Deras Vallda Golf & Country Club är en hedbana med brittisk touch.

- Det blev så bra som vi hade hoppats och jag tycker att vi har fått en karaktär som skiljer sig från andra banor. Vi har lagt 4,5 mils dränering, banan är alltid torr och lättskött. När rödsvinglet har blommat efter midsommar så växer det in bakom alla fairwaybunkrar och banan blir mycket vildare och får ett tuffare utseende, säger Peter Teiffel.

Vallda, som har tagit upp fighten med Hills Golf Club i Mölndal om att bli Göteborgsgolfens flaggskepp, öppnade sina första nio hål i slutet av maj 2009 och senare under året var hela banan öppen för spel och 2010 blir den första riktiga säsongen. Klubbhuset är fortfarande under produktion och när det är klart i augusti kommer gästerna att kunna sitta på verandan och överblicka delar av Martin Hawtrees skapelse på Valldas vallar, bland annat de två avslutningshålen. 17 och 18 är par 4 där en och samma damm utgör det största hotet på båda hålen.

Banan mäter 6 490 meter från den bakre utslagsplatsen (tournament tee) som har svart kulör och bör användas av scratchspelare. Klubben rekommenderar att golfare med handicap 1­-9 slår ut från back tee (vit) som är 5 970 meter och att hcp 10­-36 använder det som har gul färg men som kallas för club tee,

5 650 meter. Röd slinga är 4 880 meter.

Det fjärde hålet är Valldas allra längsta hål (515/480/440/415) och femman är banans kortaste par 3 och ligger som för sig själv inne i en skogsdunge.

Från den höga utslagsplatsen ska du ner mot en nästan fyrkantig och väl inbunkrad green. I bunkrarna till vänster sticker två stubbar upp ur sanden och fungerar som ett slags trappsteg ner i sanden.

Sedan återvänder Vallda tillbaka ut på det vackra hedlandskapet och vi fortsätter att drömma oss bort till Skottland.