Bästa golfbanorna i Pattaya

Bästa golfbanorna i Pattaya

Läckert golfparadis på dagen. Stökigt kaosområde med tveksamt rykte på kvällen. Thailändska Pattaya är staden med två ansikten - och det går inte att blunda för något av dem.

Den strida strömmen av bilar, motorcyklar och mopeder verkar aldrig ta slut. Att gatorna är enkelriktade hjälper inte för det kan mycket väl komma en moppe farande från fel håll. Eller på trottoaren. Någon har elakt påstått att varken trafikregler eller vägskyltar existerar men det är kanske en smula överdrivet.

Problemet är bara att ingen följer dem.

Å andra sidan är kanske inget annat att vänta på en plats som Pattaya.

Den gamla fiskebyn, knappt 15 mil söder om Bangkok, är sedan länge tillbaka en kaotisk smältdegel mellan öst och väst, där sexturism, prostitution och droger har varit en del av vardagen och på så vis byggt upp ett rykte som är allt annat än smickrande.

Så hur illa är det då?

Tja, staden är väl ungefär det du vill att den ska vara.

Vissa lystrar fortfarande till barflickornas locktoner längs med de välbefolkade huvudgatorna och kommer i första hand dit för den öppna sexhandelns skull.

Andra väljer helt enkelt att blunda för de motbjudande scenerna och ser i stället andra kvaliteter som har börjat växa fram kring staden.

Där har golfen spelat en viktig roll - eftersom Pattaya har utvecklats till en av landets hetaste platser för den lukrativa golfturismen.

Det är svårt att hitta rätt adjektiv för att beskriva klubbhuset på Phoenix Golf & Country Club och då inte bara därför att där finns ett vattenfall inomhus. Men det är både enormt, storslaget, imponerande - och outnyttjat, eftersom trycket inte är överdrivet hårt.

Men det ger också ett första intryck som lovar gott.

Och det fortsätter på samma sätt.

För banan är en mycket välskött karamell med mängder av omväxlande och roliga hål och här kostar greenfeen mycket riktigt lite mer än genomsnittet.

Phoenix har tre niohålsslingor: Ocean ligger naturligtvis närmast havet men namnet till trots syns det ingenstans.

Lake gör däremot verkligen skäl för sitt namn för där finns vatten överallt. Å andra sidan är det en mycket behaglig slinga där du inte behöver ta i allt vad du orkar med drivern, men luras ständigt av de svårlästa greenerna.

Mountain är klart backigare och bjuder på många vackra vyer. Men även den här banan har sin beskärda del av vatten, till exempel på sjunde hålet, ett riktigt bra par 5 där långtslående och övermodiga (!) kan korta av inspelet betydligt genom att skära av sista hörnet på dammen.

Om du ser något som glimmar uppe bland bergen beror det inte på att du håller på att få solsting, även om värmen tidvis kan vara tryckande. Där sitter en enorm gyllene Buddha som förhoppningsvis delar ut lite andlig spis till golfare som drabbats av treputtar och andra tråkigheter.

Efter en svettig 18-hålare är kroppen både trött, urlakad och tömd på energi.

Men lyckligtvis är Pattaya en stad där du för små pengar kan skämma bort kroppen även utanför golfbanan och utbudet av kroppsvård i alla former är stort. Där finns zonterapi, oljemassage, fotmassage, pedikyr och mycket annat, men ett absolut måste är förstås thaimassagen.

Äkta thaimassage är himmelskt och så avslappnande att det under den omkring två timmar långa sessionen är praktiskt taget omöjligt att inte somna, även om det då och då smärtar rejält. För detta kroppsliga kalas betalar du i regel inte mer än 300 baht.

På kvällen fylls Pattayas gator av förföriska dofter från curry, kokos, koriander och annat som hör det omtalade thailändska köket till. Låt näsan rekognosera och ta reda på vad magen vill ha. Bland favoriterna hör allt grillat från havet och Kaeng Keo Wan Gai, en underbar soppa med kyckling, fläskkött eller räkor kryddat med bland annat grön currypasta, kaffirblad och kokosmjölk.

Allra trevligast är att äta ute i ordets rätta bemärkelse, det vill säga på någon av den uppsjö av gaturestauranger som finns. De är enkla och anspråkslösa - mellan varven serveras till och med maten på plasttallrikar - men det är generellt både gott, fräscht och mycket billigt.

Efter massage, middag och en kopp kaffe på ett utekafé har den syndiga staden hunnit vakna till liv igen och det är nu som spelverket rullar i gång. Fasadernas tidigare så bleka nyans försvinner i mörkret, skyltar i alla regnbågens färger blinkar oupphörligen, musik ljuder från alla barer och får det hela att likna ett jättediskotek där barflickorna gör sitt bästa för att locka in dig från gatan.

Men vi lämnar den ljumma natten och riktar in oss på morgondagens golfäventyr.

Äldst i Pattayas golffamilj (och belägen närmast stan) är Siam Country Club och det syns. Med snart 35 år på nacken ramas fairway in av lummiga träd och det är en ren njutning att bara promenera här, eftersom man inte märker mycket av vad som händer på grannhålen.

Siam Country Club har befriande få vattenhinder och både greener och foregreener är vanligtvis så mjuka att du kan glömma det där med pitch and run. Här gäller det att attackera från luften och slå bollen hela vägen upp till flaggan. Inget hål sticker ut framför de andra, och den största tillgången är den jämna och höga standarden.

En skojig detalj är alla de figurklippta buskar längs med och på fairways och också här finns en Buddhastaty men av någon anledning sitter han med blicken bortvänd, möjligtvis överdoserad av att ha sett alldeles för många dåliga slag.

Utbudet av golf i Pattaya är stort. Mer än 20 klubbar finns inom en timme med bil av vilka ett flertal har 27 eller till och med 36 hål. Khao Kheow Country Club har tre vackra men ganska svåra niohålsslingor med mycket vatten, bunkrar, knepiga greener och konstgjorda kullar. Har du svårt med värmen bör du åka någon annanstans för det blir ofta ganska hett här mellan bergen.

Burapha Golf Club är en behaglig plats med två hyggligt lätta 18-hålsbanor. Stället påminner om en privat amerikansk resort och från början var det meningen att det skulle bli en sådan men när köparna uteblev öppnades banan av ekonomiska skäl för allmänheten.

Noble Place Resort & Country Club ligger lite längre bort från Pattaya men är definitivt värd besväret, för det här är en välplanerad golfbana. Föga överraskande förstås med tanke på att arkitekten är femfaldige British Open-segraren Peter Thompson från Australien. Här kommer hans kärlek för skotska banor fram med all önskvärd tydlighet. Korta avstånd från green till nästa tee, små bunkrar, intressanta hål och hyggligt lätt trots att många hål är ganska långa. Det här är en bana man gärna spelar igen och då inte bara tack vare kvaliteten.

Bland andra guldkorn i området kring Pattaya och Jomtien finns exempelvis Laem Chabang International Country Club, som är en 27-hålsanläggning designad av Jack Nicklaus och ansedd som en av Asiens vassaste golfbanor.

Greenfeepriserna i området varierar kraftigt beroende på tillgång och efterfrågan, men är regelmässigt relativt låga.

Och det, kombinerat med den höga standarden, har fått de svenska turisterna att återvända till Pattaya.