Bästa golfbanorna i Bangkok

Bästa golfbanorna i Bangkok

Många Thailandsresor börjar eller slutar med en natt i Bangkok. Redan där går det förstås att lufta klubborna. Men det finns mycket annat att göra i landets dynamiska huvudstad.

Det är synd att säga det. Men en natt i Bangkok räcker ju egentligen inte. Försök att åtminstone få med en dag också, eller ytterligare en, så att du hinner med sightseeing, shopping och ett besök på någon av stadens alla golfbanor.

Så här kan 24 bra timmar i Bangkok se ut.

Vakna tidigt och bege dig ut till golfbanan redan vid sexsnåret för att undvika den värsta hettan och om du har tur också den värsta rusningstrafiken. Hotellen har alltid ett antal banor att erbjuda och det är sällan några problem med att få de tider man vill ha och transport brukar också hotellen kunna ordna. Runt Bangkok finns det i dag 65 banor, några är bara till för medlemmar, men på de andra brukar det finnas möjlighet att komma ut.

Vi åker till Suwan Golf & Country Club, som ligger cirka 50 minuter med bil från Bangkok City. Banan öppnades 2005 - och den är i toppkondition. Fairways är perfekta, greenerna mycket välskötta och dessutom är det en naturskön bana. Ett stort plus när det gäller Suwan är att det oftast inte är någon trängsel på banan. Den är för ny för att ha slagit igenom på bred front. Klubbhuset är komfortabelt med alla faciliteter, lyxiga omklädningsrum och en bra restaurang.

 

Tillbaka i staden igen är det bara att börja med sightseeing.

Första måstet är Grand Palace, där Siams kungar och deras många fruar bodde. Ett imponerande underverk med praktfulla, glittrande byggnader. Rundturen i Grand Palace brukar ta några timmar och vill du hinna med de andra kända templen med Smaragdbuddhan, Den liggande buddhan eller Guldbuddhan så bör du lägga till ytterligare en dag och då hinner du också med Wat Arun, Skymningstemplet, byggt i gammal khmer-stil, som ligger vackert vid Chao Praya-floden.

Men om du, som vi, bara har eftermiddagen och kvällen på dig så vill du säkert hinna med lite shopping.  Bangkok gör verkligen skäl för benämningen "shop til`you drop", shoppa tills du stupar. Här finns allt från billiga gatustånd till dyra lyxbutiker. Men hinner du bara med ett ställe så måste det bli Siam Paragon, Asiens största shoppingkomplex och ett under av lyx. Ta Skytrain dit och stig av vid Siam-stationen.

Tröttnar du på shoppingen så finns det stora djuphavsakvariet i källaren. Blir du hungrig äter du billigt på matmarknaden, Food court, som ligger i bottenvåningen. En utsökt grillad anka med ris kostar 50 baht, cirka 10 kronor.

Vill du handla riktigt billigt stiger du snett över gatan till MKB, Mah Boon Krong, där thailändarna själva fyndar.

Innan skymningen sänker sig måste du ta en titt på Bangkok från ovan. "Änglastaden" kallas inte Asiens New York för inte. Sirocco Skybar är det senaste innestället och tillhör restaurangen The Dome som håller till på de översta våningarna i 67-våningsskrapan State Tower på Silom Road. Ett annat höghus, 61 våningar, är Banyan Tree, South Sathorn Road, som har sin Moon Bar med 360 graders utsikt. Du hinner med en snabb drink innan du tar dig ner på marknivå och vinkar in en taxi till legendariska Oriental Hotel.

Gå igenom hotellet till bryggan och ta deras färja tvärs över floden till Sala Rim Nam, boka bord för säkerhets skull och be att få sitta på terrassen utomhus. På Sala Rim Nam har Oriental sin restaurangskola, vilket betyder att du äter bra till ett överkomligt pris.

Åk tillbaka till Oriental och gå igenom gamla ursprungsbyggnaden, Authors Wing, där många kända författare som till exempel Somerset Maugham, skrivit litterära storverk. Här finns också intressanta bilder från gamla Siam och kungahuset.

Bamboo bar är Orientals klassiska vattenhål, väl värd en visit för sin 50-tals stämning och lysande jazzband. Sedan är klockan så mycket att det förstås är nattklubb som gäller. Det finns åtskilliga men Bed Supperclub, Sukhumvit Soi 11, är stället att synas på. Övertrendigt och mycket internationellt.

Du som väljer helt annan nattunderhållning kan gå på Patpongs nattmarknad, många försäljare, billiga varor, billiga barer och många go-go girls. Shopping och nattliv i en salig blandning. För den stressade resenären är det två flugor i en smäll. Men egentligen behöver du förstås betydligt mer än ett dygn för att hinna fånga själen i denna mångmiljonstad, en av de häftigaste i världen.