11 golfböcker du borde läsa

Följ med när vi dyker ner i en hög med riktigt bra och tidlös läsning om golf, banor, svingen, spelarna, tävlingarna och mycket mer.

11 golfböcker du borde läsa
Foto: Kjell B Persson
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

A Course Called Scotland. Författare: Tom Coyne. Förlag: Simon Schuster.
Bokens titel andas reseskildring genom en enkelbiljett till spelets ursprung. Men Tom Coynes bok stannar inte riktigt där utan blommar ut i en rejäl och läsvärd djupdykning i både linksgolf och spelet i sig. Coyne har snuddat vid detta spår i föregående A Course called Ireland som fortsätter utvecklas här. Vi matas med hål och vyer från The Open-banor och mängder med mer eller mindre namnkunniga linkspärlor – som betas av i ett rasande tempo där Coyne vissa dagar klämmer in 54 hål. Och berättelsens skönt spretiga form gör att Coyne inte är i närheten av att det hela ska slå över till en uppräknande guide. Det här är mer en öppensinnad dagbok från ett storslaget golf­äventyr, där vi lär känna personerna bakom klubborna och hyrbilens ratt rätt ordentligt – vilket kryddas väl med de intressanta karaktärer som Coyne spelar med, eller bara springer på under sin mäktiga rutt.  

A Good Walk Spoiled. Författare: John Feinstein. Förlag: Time Warner International
Jordan spieth firade sin tvåårsdag samma år som den här boken släpptes. Med denna information i ryggen lär du inte bli brutalt överraskad av att spelare som Nick Price och Paul Azinger står i fokus. Tidsresan till 1990-talet dämpar inte den berättande kraften i John Feinsteins skildring av tillvaron på PGA Tour, perioden ­precis innan Tiger Woods förändrade tourgolfen för evigt. Det är snarare positivt att återbesöka en era där proffsen inte medietränats sönder och samman utan relativt otvunget ger Feinstein en djup inblick i deras vardag. Bara några år senare och med ett större inflöde av pengar i sporten hade denna form av lågintensiv sportjournalistik redan blivit hårdare hållen och skarpare övervakad av agenter och managementbolag. Även om vi får vår beskärda del av återblickar från avgörande moment i tävlingar är det främst de direkta mötena med tourarbetarna som gör det svårt att lägga ifrån sig detta tidlösa dokument.

Bring Me the Head of Sergio Garcia! Författare: Tom Cox. Förlag: Vintage.
Strax efter att Tom Cox fyllt 30 år vill han göra ett seriöst försök att kvala in till The Open Championship. Som hyfsad singelhandicapare väntar en ändlös uppförsbacke om helvetet ska frysa till is och denna milslångt avlägsna dröm ska bli verklighet. Det blir den inte. Långt därifrån. Dessa drygt 300 sidor är absolut ingen metodisk manual för den som siktar på att bli tourproffs.Fast som Cox själv upptäcker är det inte direkt svårt att avsäga sig amatörstatus för att kunna titulera sig golfproffs. Nej, för den som har för ­seriösa ambitioner med sitt spel riskerar några av bokens dråpliga situationer och golfkulturella frontalkrockar snarare att framkalla känslor av milt obehag. Tom Cox har en knivskarp penna och ett stort mått självdistans som effektivt punkterar det uppblåsta allvar som ibland ofrivilligt kan prägla proffsgolfens lägre nivåer.

Foto: Kjell B Persson

Every Shot Must Have a Purpose.
Författare: Pia Nilsson/Lynn Marriott. Förlag: Gotham
Landade i hyllorna under 00-­talets mitt, men redan en klassisker för den som verkligen vill utveckla sin golf. Och då pratar vi om spelet. Inte svingen i sig, även om Pia Nilsson och Lynn Marriott hjälper dig att uppmärksamma och bearbeta olika känslor i rörelsen. Men mest handlar det om hur du ger dig själv bästa möjliga förutsättningar att prestera – exempelvis genom att utmana din förmåga att fokusera eller din kreativitet. Metoden Think- och Playbox har tidigare använts av spelare som Annika Sörenstam och Yani Tseng, och är ännu idag ett bra redskap för att skapa en tydlig skiljelinje mellan beslut och utförande. Lärdomarna förmedlas både i form av utförliga resonemang, berättande anekdoter och handfasta uppgifter. Som 30 bollars­övningen, ett värdefullt verktyg om du har svårt att släppa träningsmentaliteten där spelaren tvingas att ställa om till mål­fokuserad golf.

Hogan.
Författare: Curt Sampson. Förlag: Bantam
"Shoot the lowest score" blev det korthuggna svaret när Nick Faldo rådfrågade Ben Hogan om hur han skulle göra för att vinna US Open. Den kärva fasaden är en av pusselbitarna i myten om Ben Hogan. Det finns tusentals av dem på alla nivåer inom golfen. Hoganisterna avgudar hans sving, dissekerar Five Lessons ner till molekylnivå och kan ofta identifieras genom den klassiska keps som de kopierat från ikonens garderob. Denna biografi tränger bakom den bistra mannen som tourkollegorna betraktade på respektfullt avstånd ute på rangen. Från faderns självmord till bil­olyckan som blev till golfhistoriens mest spektakulära comeback. Samtidigt är boken också laddad med många intressanta sidospår som får oss att förstå Hogan lite bättre. Som hans motstånd till att det egna klubbmärket skulle lansera en mer lättspelad modell. ­Eller den totalt fastslagna rutinen med lunch vid samma bord på Shady Oaks Country Club, där han även tillbringade helgerna framför fotbollsmatcherna på tv.

The Match.
Författare: Mark Frost. Förlag: Hachette.
En affärsman vid namn Eddie Lowery (också känd som smått legendarisk US Open-caddie) iscensatte ett vad där två av 1950-talets bästa amatörspelare, Harvie Ward och Ken Venturi, drabbade samman med Ben Hogan och Byron Nelson i en bästbollmatch på undersköna Cypress Point i Pebble Beach. The Match är tveklöst en medryckande skildring av 1900-talets mest mytomspunna matchspelsduell. Och detta skriver vi utan att hymla om att några av bokens faktamässiga detaljer genom åren ifrågasatts. Men boken förmedlar också rikligt med fascinerande inblickar in i en svunnen era för både proffs och amatörer. Den som köper den senaste upplagan av boken belönas med ett bonuskapitel om 2012 års försök att återskapa The Match. Även då på Cypress Point, fast enbart med proffs – där veteranerna Davis Love III och Fred Couples ställdes mot ett yngre garde i form av Rickie Fowler och Bubba Watson.

Foto: Kjell B Persson


Har du läst någon av böckerna?
Ja
8
11
Nej